Diskuze

Trendy v oblasti cloudu do roku 2020

CIO a ředitelé zodpovědní za IT aktiva by měli znát rizika i příležitosti a změnit způsob vyjednávání s dodavateli. Více než jeden bilion dolarů vynakládaných na IT bude během příštích pěti let přímo či nepřímo ovlivněn posunem směrem ke cloudu. Cloud se tak stane jedním z historicky nejvýznamnějších faktorů v oblasti výdajů na IT. Podrobné informace těchto trendech přináší aktuální studie společnosti Gartner.

Více než jeden bilion dolarů IT výdajů se do roku 2020 přesune do cloudu

"Strategie, které dávají cloud na první místo, jsou základem pro udržení konkurenceschopnosti v dnešním rychle se měnícím světě," uvádí viceprezident pro výzkum společnosti Gartner Ed Anderson. "Trh pro cloudové služby již narostl do stavu, kdy představuje významné procento celkových výdajů na IT (viz tabulka) a rodí se v něm nová generace startupů i výhradně cloudových poskytovatelů služeb."

Výdaje na IT se tak neustále přesouvají od tradičních služeb směrem ke cloudovým. Celkový objem tohoto "přesunu" dosáhne podle analytiků v letošním roce 111 miliard dolarů a do roku 2020 naroste až na 216 miliard. Přesun do cloudu je měřen porovnáním výdajů na IT na cloudové služby s tradičními službami a produkty ve stejné oblasti (viz tabulka).

Tab. 1: Přesun do cloudu: shrnutí dle IT oblastí (tržních segmentů) (zdroj: Gartner, červenec 2016)
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Lepší ochrana před riziky a připravenost na změny

Vedle přímého vlivu v podobě přesunu do cloudu dochází v řadě oblastí i k dalším nepřímým efektům. Jejich včasné odhalení může pomoci IT manažerům získat z přesunu do cloudu i souvisejících příležitostí maximum a lépe se ochránit před riziky.

Například namísto tradičního nákupu operačních systémů pro každého uživatele je možné využívat obrazy OS, zejména v kombinaci s kontejnery a aplikacemi nové generace. Jiným příkladem jsou podniková úložiště, kde lze požadovaných parametrů a mnohem vyšší škálovatelnosti dosáhnout s menšími počátečními investicemi (namísto tradičního nákupu hardwaru).

Obr. 1: Schéma směřování od tradičních IT výdajů směrem ke cloudu (zdroj: Gartner, červenec 2016)
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

"Přesun do cloudu není jen o cloudu. S tím, jak se zaměřují na nové IT architektury a provozní modely, se organizace stávají lépe připravenými na nové příležitosti ve sféře digitálního byznysu, včetně fenoménů jako je internet věcí," vysvětluje Ed Anderson. "Navíc jsou organizace využívající dynamické, na cloudu založené provozní modely, v lepší pozici z hlediska optimalizace nákladů a míry konkurenceschopnosti."

Další podrobnosti k tomuto tématu lze nalézt ve studii společnosti Gartner nazvané Market Insight: Cloud Shift - The Transition of IT Spending from Traditional Systems to Cloud (anglicky, vyžaduje registraci a/nebo předplatné Gartner).

Tématu se budou analytici hlouběji věnovat na plánované konferenci Gartner IT Financial, Procurement & Asset Management Summit 2016, která proběhne 12-13 září v Londýně.


01.09.2016 - Hana Štamberková - četlo 53613 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: