Diskuze

Ředitelé IT ve veřejném sektoru budou utrácet za cloud, bezpečnost a analytiku

Cloudová řešení, kybernetická bezpečnost a analytika budou hlavními technologiemi, do nichž budou podle analytiků společnosti Gartner v roce 2018 investovat CIO a ředitelé IT ve veřejném sektoru. Snaha uspořit se pak nejčastěji dotkne infrastruktury datových center.

Digitální transformace je závislá na zvýšení dostupnosti dat

16 % CIO uvádí, že plánují zvýšit výdaje na oblast BI (Business Intelligence), stejné procento navýší výdaje na analytiku, do správy dat plánuje v roce 2018 investovat více 6 % IT ředitelů ve veřejném sektoru. Data pocházejí z celosvětového průzkumu CIO Agenda 2018, v němž bylo dotazováno 3 160 CIO z 98 zemí, včetně 461 CIO ze státního sektoru na národních, federálních, regionálních a lokálních úrovních a také v oblastech obrany a zpravodajských služeb.

Mezi hlavními prioritami CIO na všech úrovních veřejné sféry dominuje digitální transformace, následovaná bezpečností a problematikou řízení a dohledu (governance). "Digitální transformace se točí kolem dat. Aby uspěli, potřebují se CIO ve veřejné sféře zaměřit na rozšiřování datových a analytických schopností a rozvoj datově orientované kultury. Toho lze dosáhnout zvýšením dostupnosti otevřených dat a API pro interní i veřejné použití," říká Rick Howard, viceprezident výzkumu v Gartner. "Výstavba datově-analytické infrastruktury představuje základ pro zlepšování výsledků vládních inciativ a služeb občanům."

Hlavní priority veřejného sektoru

Z průzkumu vyplývá, že digitální byznys, respektive digitální transformace je pro veřejný sektor důležitější (na prvním místě ji má 18 % respondentů) než pro komerční sféru (17 %), výjimku tvoří pouze resort obrany a zpravodajské služby (6 %). Organizace v komerční sféře daly digitální transformaci na druhé místo za růst/tržní podíl. Tři další priority státního sektoru jsou bezpečnost a řízení rizik (13 %), soulad s pravidly, předpisy a regulacemi (12 %) a technologické iniciativy/modernizace (11 %).

"Vládní CIO čelí protichůdným prioritám - zajistit transformační změny ve svých organizacích a zároveň být v souladu s pravidly a regulací," říká Rick Howard. "Budou proto muset spolupracovat s dalšími lídry ve státní sféře, aby nalezli správnou rovnováhu rizik a inovací podporující digitální transformaci."

Technologie pro dosažení vládních cílů

Na otázku "Jaké technologické investice budou hrát klíčovou roli pro dosažení cílů vaší organizace?" zmínilo cloud a analytiku 19 %, respektive 18 % CIO ze státní sféry. Na dalších pozicích následuje infrastruktura a datová centra, digitální marketing a řízení vztahů se zákazníky (občany) - viz tabulka 1.

Tab. 1: Top technologie pro veřejnou a státní správu (zdroj: Gartner)
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Zajímavé jsou čtyři kategorie odlišující se výrazně od komerční sféry

Umělá inteligence (AI) se v celkových výsledcích dostala na 10. příčku, CIO ve státní správě ji ale za podstatnou nepovažují (skončila až na 19. místě). Výjimkou jsou jen ti z resortů obrany a zpravodajských služeb, kde ji naopak zmínilo více CIO (7 %) než ve všech ostatních odvětvích (6 %).

API rozhraní považuje za důležitá vyšší procento CIO na federální či národní úrovni než na jiných úrovních státní správy či v soukromém sektoru - zde se API do první desítky vůbec nedostala.

Cloudové služby či řešení společně s infrastrukturou a datovými centry uvedla ve svém "top 10" bezmála třetina CIO ve státní správě oproti 12 % v jiných odvětvích, naopak digitalizaci a digitální marketing uvedlo jako top technologií 16 % respondentů z komerční sféry oproti 6 % ve státním sektoru.

Internet věcí (IoT) se dostal do top 10 ve všech odvětvích vyjma státního sektoru (zde skončil na 12. pozici). Výjimkou jsou jen místní samosprávy řešící projekty chytrých měst a CIO v resortu obrany a zpravodajských službách využívající data ze senzorů pro monitorování široké škály aktivit.

Tab. 2: Výdaje na nové technologie (zdroj: Gartner)
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Investice do nových technologií

V souladu s označením cloudu, analytiky a infrastruktury/datových center coby klíčových pro dosažení cílů svých organizací očekávají CIO ve státním sektoru, že do těchto oblastí budou investovat více. Zatímco jen 5 % CIO státní správy a samosprávy uvádí bezpečnost a řízení rizik coby klíčové oblasti pro dosažení cílů svých organizací, plných 17 % plánuje v této oblasti investovat více – bezpečnost je tak především nákladovou oblastí, v níž je třeba reagovat na rostoucí počet pokusů o pronikání do systémů a zneužívání slabin.


02.02.2018 - Klára Zavadilová - četlo 42167 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: