Diskuze

Výdaje na digitální iniciativy narostou během dvou let o 50 %

Analytici společnosti Gartner publikovali v rámci konference Gartner Symposium/ITxpo zajímavé postřehy a zjištění z rozsáhlého průzkumu mezi IT řediteli. Že se CIO v Evropě, ale také na středním východě a v Africe (region EMEA), zapojují do digitálního byznysu, dokazují výsledky průzkumu Gartner 2017 CIO Agenda. Organizace plné poloviny z nich jsou aktivně zapojeny v digitálním ekosystému a 65 % oslovuje startupy s cílem získat klíčové digitální technologie, dovednosti a znalosti.

Organizace v EMEA vyádávají na digitální iniciativy až 19 % ze svých rozpočtů

Do průzkumu, kterého se účastnilo celkem 2 598 CIO z 93 zemí, se zapojilo i 753 IT ředitelů z regionu EMEA. "CIO v regionu očekávají, že jejich podnikové rozpočty na IT narostou v roce 2017 v průměru o 1,4 % - to je nejmenší nárůst ze všech sledovaných regionů světa - nicméně výdaje na digitalizace v EMEA rostou," říká viceprezident Gartneru pro výzkum Andy Rowsell-Jones. "CIO v EMEA nyní vydávají na digitální iniciativy 19 % svých rozpočtů, tento podíl by měl v roce 2018 narůst o polovinu - na 29 %. Jedná se především o výdaje na digitální marketing a digitální prodejní kanály, pokročilou analytiku, IoT, řešení digitální bezpečnosti a také obchodní algoritmy a učící se stroje."

Vzestup digitálních ekosystémů

"Digitalizace dospívá, a tak je pravděpodobné, že organizace, které investují do digitálního byznysu, se stanu součástí digitálního ekosystému," vysvětluje Rowsell-Jones. Digitálním ekosystémem se přitom myslí vzájemně provázaná a závislá skupina hráčů (lidí, věcí, organizací), kteří sdílí standardizované digitální platformy, aby mezi sebou mohli komunikovat a sledovat komerční nebo sociální cíle.

"Řada z takových organizací bude muset opustit tradiční obchodní modely založené na lineárních hodnotových řetězcích, kde obchodují s dobře známými partnery a přeorientovat se na dynamičtější propojené digitální ekosystémy. S tím souvisí i očekávaný nárůst počtu digitálních partnerů, s nimiž spolupracují ze současného průměru 63 na 127 v roce 2018."

Ekosystémy podporují obchodní modely umožňující dosáhnout mnohem vyšší výkonnosti, než je tomu v případě firem operujících samostatně. "CIO v EMEA jasně chápou, že navýšením počtu partnerů ve vlastním ekosystému zvětší dosah své společnosti i tvorbu přidané hodnoty," dodává Rowsell-Jones.

Digitalizace je nejvyšší podnikatelskou prioritou roku 2017 pro 28 % CIO v Evropě - je to nejvíc ze všech regionů, v severní Americe jde o 11 %, 21 % v latinské Americe a 22 % v Asijsko-Pacifickém regionu. "CIO v regionu EMEA se v oblasti digitalizace zaměřují především na iniciativy jako je Průmysl 4.0, akční plán evropského eGovernmentu, poměrně sofistikované finanční technologie a postupující digitalizaci řešení a služeb v odvětvích jako je doprava, logistika a maloobchod," vysvětluje Rowsell-Jones.

Z technologického hlediska zůstávají hlavními investicemi BI a analytika, což odpovídá i hlavním byznys prioritám pro rok 2017.

Roste míra využívání bimodálního IT

Zavádění strategie bimodálního IT hraje při zvyšování digitální výkonnosti obrovský význam. Zatímco v roce 2015 tento postup při řízení IT využívalo 39 % dotázaných, v letošním roce stoupl podíl na 41 %. Mezi hlavní přínosy bimodálního IT patří podle 64 % respondentů sblížení byznysu a IT a podle 52 % zlepšení vnímání IT.

Největším problémem zůstává nedostatek odborníků

Pro CIO, jejichž organizace jsou součástí širších digitálních ekosystémů, je nejčastějším problémem sehnat správné lidi. "Dvacet šest procent respondentů z regionu EMEA, tedy o devět procentních bodů víc než před rokem, považuje hledání vhodných odborníků za největší překážku ve své práci," upozorňuje Rowsell-Jones a vysvětluje, že největší nedostatek specialistů přetrvává v oblasti informační analýzy a digitálního byznysu: "Některé organizace se přeorientovaly na oblast softwarového vývoje a čelí tak tomu, že nemají dost času na nalezení, najímání a udržení odborníků. 59 procent plánování v této oblasti je v horizontu kratším než rok, což znamená, že firmy, které čelí největším problémům s nedostatkem odborníků, patrně neplánovaly s dostatečným předstihem."

O společnosti Gartner Gartner je největší světová analytická společnost zaměřená na informační technologie. Více než 1 200 analytiků Gartner sleduje na dva tisíce technologií, aplikací a trendů, provádí tržní analýzy 175 technologických segmentů, sleduje přes dva tisíce výrobců a dodavatelů a produkuje ročně 5 000 IT benchmarků. V databázi Gartner je víc než 122 tisíc vlastních reportů a analýz. Gartner má přes 14 tisíc klientů; je mezi nimi 75 % firem z žebříčku Global 500.

27.11.2016 - Veronika Vápenková - četlo 53308 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: