Diskuze

Hlavní trendy v zavádění digitálního pracovního prostředí v regionu EMEA

Studie společnosti VMware odhaluje trendy v zavádění digitálního pracovního prostředí v regionu EMEA. Studie ukazuje, že digitální pracovní prostředí umožňuje podnikům rychle zavádět nové zdroje zisku a zvyšovat spokojenost pracovníků. K hlavním překážkám zavádění patří bezpečnost a výše vstupních nákladů. I přesto manažeři oceňují, že digitální pracovní prostředí napomáhá řešit otázky dodržování zákonných povinností, snižovat bezpečnostní rizika a zajistit návratnost investice.

Východiska a cíle výzkumu

Výzkum pro studii společnosti VMware, Inc., předního světového dodavatele cloudové infrastruktury a řešení pro podnikovou mobilitu, která byla zveřejněna pod názvem State of the Digital Workspace Report, proběhl v druhé polovině roku 2016. Společnost VMware pracovala se zkoumaným vzorkem 1 263 pracovníků z regionu EMEA s rozhodovací pravomocí nebo vlivem na rozhodování v oblasti byznysu a IT. Jedná se tedy o manažery a pracovníky s vlivem na rozvoj podnikového IT.

Studie zkoumá zavádění digitálního pracovního prostředí v globálních podnicích z různých odvětví. Jejím hlavním cílem bylo zmapovat celosvětový pokrok v přechodu z éry "klient/server" do éry "mobilita-cloud".

Hlavní výsledky výzkumu

Za povšimnutí stojí především tyto hlavní výsledky výzkumu. Více než polovina (51 %) podniků v regionu střední a východní Evropy, Blízkého východu a Afriky (EMEA), které úspěšně realizovaly projekty zavedení digitálního pracovního prostředí (Digital Workspace), dosáhly lepší schopnosti rychleji zavádět nové online zdroje výnosů. Celosvětová studie s názvem State of the Digital Workspace Report ukázala, že 57 % subjektů, které transformovaly digitální pracovní prostředí, zaznamenalo nárůst efektivity práce mobilních pracovníků, 54 % zvýšení spokojenosti uživatelů s podnikovým IT a 47 % zlepšení bezpečnosti mobilních zařízení, stolních počítačů a aplikací.

Téměř polovina (49 %) z dotázaných podnikových a IT manažerů v regionu EMEA zaznamenala pokles celkových nákladů na řízení po úspěšném zavedení konceptu digitálního pracovního prostředí a 52 % dosáhlo úspory celkových nákladů. Za touto návratností investice stojí kombinace několika faktorů, z nichž nejvýznamnějšími jsou: rychlejší uvolňování aplikací (34 %), zlepšení bezpečnosti stolních počítačů a mobilních zařízení (29 %) a zvýšení efektivity práce koncových uživatelů (28 %).

Prioritou je jednoduchý a bezpečný přístup uživatelů k aplikacím všech druhů

"Vstupujeme do roku 2017 a průmysl přechází do další fáze podnikové mobility, kdy podniky musí být schopné poskytnout přístup k aplikacím a zdrojům všech druhů koncovým uživatelům, zákazníkům a partnerům z libovolného zařízení připojeného k internetu," říká Ian Evans, viceprezident společnosti VMware odpovědný za oblast uživatelských výpočetních řešení (End User Computing) v regionu EMEA. "Naše studie ukazuje, že business a IT manažeři chápou reálné přínosy, které může digitální pracovní prostředí podniku nabídnout. Řešení digitálního pracovního prostředí by mělo být založené na principu spotřebitelské jednoduchosti a podnikové bezpečnosti. Mělo by poskytovat jednoduchou a bezpečnou platformu, která může pomoci zákazníkům z kteréhokoli odvětví pokročit na cestě digitální transformace."

Vzhledem k tomu, že digitální transformace je pro mnohé prioritou, existuje tak menší prostor mezi potenciálem digitálního pracovního prostředí a tím, čeho již podniky od loňska dosáhly. Navzdory tomu manažeři stále nalézají určité faktory, které zavádění digitálního pracovního prostoru ovlivňují. V regionu EMEA jsou jako nejčastěji vnímaná překážka uváděny obavy o bezpečnost (43 %), dále rozpočtová omezení (38 %) a odborná zdatnost potřebná při implementaci (25 %).

Studie však ukazuje, že téměř polovina dotázaných v regionu EMEA (46 %) pohlíží na digitální pracovní prostředí jako na způsob, jak řešit otázky dodržování zákonných povinností a bezpečnostní rizika. Vedle bezpečnostních nástrojů a nástrojů pro zajištění dodržování zákonných povinností patří mezi hlavní technologie, které manažeři v regionu EMEA považují za nezbytné prvky digitálního pracovního prostředí, také software pro správu mobilních zařízení (38 %) a software pro správu pracovního prostředí (35 %). Vysoko na seznamu, zejména u finančních institucí, se umístil také software pro správu identit, který za nezbytný prvek považuje 37 % respondentů.

Od mobility k transformaci podnikových procesů

Julien Zamora, ředitel marketingu a obchodu ve společnosti Essilor France říká: "Mobilita nám umožnila transformovat podnikové procesy. Náš tým nyní nemusí trávit tolik času v kanceláři, protože má potřebné nástroje pro práci v terénu. Vzdálený přístup zvýšil produktivitu zaměstnanců a umožnil nám stát se v očích klientů inovativním lídrem trhu."

"Díky využití řešení pro mobilitu jsme dokázali snížit provozní náklady na aplikaci o 75 %. Pro nás i pro naše zákazníky to představuje značnou úsporu. Výrazně jsme také snížili počet problémů hlášených uživateli z 2100 za měsíc na 210 za měsíc, tedy desetinásobně. Zkrátil se tím čas, který musí IT týmy věnovat podpoře, a mohou se více zaměřit na inovace," říká Kai Löebig, ředitel služeb správy pracovní infrastruktury společnosti Deutsche Bahn AG.

Studie je dostupná na těchto webových stránkách.


16.03.2017 - Václav Kotyk - četlo 60219 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: