Diskuze

InterSystems HealthShare zpřístupňuje Informace o ochraně dětí

Společnost InterSystems, celosvětový poskytovatel softwaru pro propojenou péči, oznámila, že univerzitní nemocnice Homerton University Hospital NHS Foundation Trust uvedla do provozu nový celostátní projekt sdílení informací o ochraně dětí (CP-IS), který je založen na platformě pro zdravotnickou informatiku InterSystems HealthShare. Díky tomuto systému mají zdravotníci v zařízeních poskytujících akutní péči rychlý a bezpečný přístup k důležitým informacím z oblasti sociální péče, které jim pomohou posoudit, zda se v konkrétním případě nejedná o ohrožené dítě.

CP-IS je nejvýznamnějším projektem národní zdravotní služby NHS England a nezávislého orgánu ministerstva zdravotnictví pro poskytování informací ve zdravotnictví a sociálních službách Health and Social Care Information Centre (HSCIC). Do sítě zařízení poskytujících akutní péči patří místní úřady, do jejichž kompetence spadá péče o děti (sociální péče), lékařská pohotovost zajišťovaná nemocnicemi, oddělení pro ošetřování lehčích zranění, pohotovostní centra v rámci výborových sdružení lékařů (tzv. clinical commissioning groups) / primární péče, porodnice, praktičtí lékaři mimo ordinační hodiny, pediatrická oddělení a ambulantní služby.

Podrobné údaje o všech dětech, které jsou podle zákona v péči statutárních orgánů či se na ně vztahuje ochrana a které vyhledaly službu akutní péče, jsou obsaženy v centrálním celostátním systému. Přístup k těmto nezdravotnickým informacím budou mít pouze pracovníci NHS, kteří se podílí na péči o tyto děti, a to prostřednictvím zabezpečeného elektronického systému, jenž se řídí přísnými pravidly, pokud jde o to, kdo smí tyto informace získat.

Systém CP-IS má být v celostátním měřítku dokončen do roku 2018 a propojí 1230 pracovišť NHS a 152 místních orgánů na ochranu ohrožených dětí v Anglii.

Univerzitní nemocnice NHS Trust v Homertonu je prvním poskytovatelem lékařské péče v rámci NHS, který má přístup k aktuálním údajům v novém celostátním systému CP-IS. Informace o ochraně dětí jsou přenášeny zabezpečeným připojením z IT systémů místních orgánů do páteřního systému NHS. InterSystems HealthShare se v homertonské nemocnici používá k přístupu k tomuto páteřnímu systému a k začlenění informací z CP-IS do klíčových pracovních postupů. Poskytovatelé péče jsou tak vždy upozorněni na to, že ošetřují ohrožené dítě.

InterSystems HealthShare je zdravotnická informační platforma, jejíž součástí je software Spine Mini Services Provider (SMSP), který zajišťuje přístup k demografickým datům pacientů (NHS Personal Demographic Service). Po pilotní implementaci ve sdružení Homerton byl nyní HealthShare SMSP rozšířen a poskytuje přístup též k CP-IS.

HealthShare SMSP je prvním komerčním řešením, které splnilo požadavky HSCIC pro přístup do CP-IS (tzv. common assurance process). Pracovníci z homertonského trustu pomáhali InterSystems absolvovat celý tento proces a splnit požadavky na správu informací, které zajišťují přísné kontroly přístupu k citlivým osobním údajům a jejich používání v rámci trustu.

Homerton si vybral platformu InterSystems HealthShare po pečlivém posouzení různých možností pro přístup do systému CP-IS. V HSCIC mají lékaři k dispozici webový prohlížeč, jehož prostřednictvím mohou přistupovat k centrálně uloženým informacím o konkrétním pacientovi v CP-IS. Trust ovšem požadoval lokální řešení, které by umožnilo přistupovat do CP-IS a začlenit informace do pracovních postupů místních operačních systémů. Zároveň se domníval, že by bylo příliš nákladné a časově náročné vyvíjet a akreditovat propojení mezi jednotlivými IT systémy a CP-IS.

Trust se místo toho rozhodl pro HealthShare SMSP, aby získal přístup k informacím obsaženým v CP-IS pomocí jednotného akreditovaného rozhraní. To se podařilo realizovat velice rychle, takže nová služba se mohla začít využívat bez jakéhokoli výpadku služeb, a aniž by museli být zdravotníci zvlášť proškoleni. Údaje z CP-IS se automaticky zobrazí, jakmile uživatel zadá do místního systému základní demografické údaje o dítěti.

"Společnost InterSystems má velkou radost, že si sdružení Homerton pro svůj projekt sdílení informací o ochraně dětí zvolilo HealthShare jako platformu pro strategickou interoperabilitu. Věříme, že se k Homertonu v této důležité celostátní iniciativě na ochranu ohrožených dětí ve Velké Británii připojí i mnoho dalších organizací," říká Steve Garrington, viceprezident pro mezinárodní aktivity v InterSystems.

O společnosti InterSystems

Společnost InterSystems vyvíjí pokročilé softwarové technologie umožňující vytvářet průlomová řešení. Tradičně poskytuje špičkové produkty a soustřeďuje se na úspěch svých klientů. Platformy InterSystems pro správu dat, strategickou interoperabilitu a analytiku jsou používány ve zdravotnictví, finančnictví, státní správě a v řadě dalších odvětví. Ve vybraných zemích InterSystems nabízí též unifikované aplikace pro zdravotnictví, které fungují na klíčových technologiích této firmy a které přispívají k realizaci propojeného zdravotnictví. Společnost InterSystems je soukromá společnost založená v roce 1978. Sídlí v Cambridge v americkém státě Massachusetts a má pobočky po celém světě. Její produkty denně používají miliony lidí ve více než 100 zemích.


17.12.2014 - Šárka Bláhová - četlo 7020 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: