Diskuze

SIP Peering a ENUM změní telekomunikační trh

V rámci uvedení služby VoIPEX přichází na český telekomunikační trh nový termín - SIP Peering. Jedná o vzájemné propojení mezi poskytovateli hlasových služeb po internetu využívajících standard SIP (Session Initiation Protocol). Důvod pro propojení jejich sítí je jednoduchý - směřování hovorů mezi sítěmi pouze přes internet bez dalších nákladů na propojení a proto bezplatné volání zákazníků mezi těmito sítěmi.

Jaký trend lze předpokládat do budoucna?

Podle renomovaných agenturních studií převáží hlasový (a obrazový) přenos dat prostřednictvím veřejné datové sítě nad stávající telekomunikačními přenosy u firem asi během 3 let, u domácností se počet VoIP klientů každý rok zdvojnásobí. Podle studie společnosti Info-Tech Research bude 55% malých a středních firem využívat v roce 2008 výhradně VoIP služeb. Info-Tech Research říká, že již 23% firem technologie VoIP aktivně využívá. Studie jiné renomované výzkumné agentury - IDC - předvídá, že počet předplatitelů u residenčních VoIP služeb v USA a EU se každý rok zdvojnásobí a ze současných 4 milionů předplatitelů dosáhne v roce 2009 více než 32 milionů uživatelů.

Tento rychlý rozvoj zásadně změní poměry na světovém telekomunikačním trhu, kde pravděpodobně dojde k odbourání časové tarifikace, a poplatky pro telekomunikačního operátora budou paušální platby, které obsáhnou internetová data, hlas a pravděpodobně i televizní vysílání (nebo video na vyžádání).

Stejně jako je nereálná situace, kdy by přístup na webové servery nebo zaslání emailu mimo síť vašeho poskytovatele byly zpoplatněné služby, je zřejmé, že telefonní hovory, které začínají i končí v sítích provozovatelů VoIP budou mezi nimi přenášeny bezplatně. Vzájemné propojení provozovatelů, neboli peering, je úspěšně využíván internetovými poskytovateli, kteří jsou sdruženi v organizaci NIX (Neutral Internet Exchange). Podobně funguje i peering v rámci sítí VoIP provozovatelů, pouze u nás prozatím neexistuje centrální autorita a propojovací dohody je nutné uzavírat individuálně.

Srovnání sdílení výnosů a nákladů na uskutečnění hovoru prostřednictvím standardního propojení (nahoře) a prostřednictvím IP sítě - VoIP (dole) (Klikněte na obrázek pro zvětšení)


Pár slov o standardech a technologiích

Aby bylo propojení VoIP sítí jednoduché, vznikl předpis ITU (International Telecommunication Union) se zkratkou e164, který využívá sadu protokolů nazývaných ENUM (Electronic Numbering). ENUM nabízí podobnou funkcionalitu pro hlasové služby jako systém DNS v internetu. Telefonní VoIP ústředna, kde je započatý hovor, se nejdříve zeptá "svého" ENUM serveru zdali zná volané číslo, případně se dotáže na server jemu nadřazený. Jestliže je číslo ENUM serverům neznámé, je dále směřováno prostřednictvím klasické PSTN. Pokud je volané číslo identifikováno, hovor je směřován prostřednictvím datových linek, což většinou znamená, že bezplatně.

V České republice byla doména ENUM (e164.arpa) svěřena do správy registrační autoritě společnosti CZ.NIC a v současné době probíhá její testování pro ostrý provoz. Proto se IPEX, při zahájení provozu služby VoIPEX spolehl na individuální smlouvy s ostatními poskytovateli a vytvořil peering se sítěmi společností MATTES AD, LAM Plus, OpavaNet, CESNET, slovenskou 4Consult a světovými VoIP operátory Free World Dialup (FWD) a SIPphone.

Schéma architektury VoIPEX (Klikněte na obrázek pro zvětšení)


Slovníček

SIP (Session Initiation Protocol) - Signalizační protokol sloužící k sestavení, modifikaci a ukončení spojení mezi dvěma a více účastníky. Spojení může představovat jakýkoliv multimediální přenos, nejvíce je ale SIP nejčastěji využíván pro telefonování po IP síti. SIP je textově orientovaný protokol využívající principy známé z internetových protokolů SMTP nebo HTTP.

VoIP (Voice over Internet Protocol) - Sada technologií umožňující přenášet hlasové telefonní hovory po paketově orientovaných datových sítích pomocí IP protokolu, používá se pojem jako internetová telefonie.

PSTN (Public Switched Telephony Network) - Klasická veřejná telekomunikační síť založená na přepínání okruhů (digitální nebo analogová).


Více informací o ENUM naleznete na www.enum.org.
Další informace o službě VoIPEX naleznete zde nebo na těchto stránkách.

27.07.2005 - Pavel Píštěk - četlo 25986 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: