Diskuze

Oracle OpenWorld 2005 si pozornost zasloužil

Ve dnech 17. až 19. září se v malebném San Franciscu uskutečnila konference Oracle OpenWorld 2005. Na rozdíl od předchozích let se nekonal žádný evropský či asijský OpenWorld, nebo samostatný aplikační či technologický OpenWorld. Letošní konference v sobě integrovala a na jednom místě nabídla prezentaci všech oblastí - produktů a technologií - které společnost Oracle vyvíjí a prosazuje na světovém trhu.

Když se řekne Oracle, většině z odborné i laické veřejnosti se vybaví - databáze. A to i přes to, že již takřka před desetiletím tato společnost úspěšně prošla transformací z ryze technologické firmy na společnost dodávající vedle technologického software také řadu aplikací určených zejména pro podnikovou sféru.

Jaký byl?

V posledních dvou letech je o Oracle hodně slyšet v souvislosti s akvizicemi, mezi kterými zcela jednoznačně dominuje koupě konkurenčního Peoplesoftu. Nedávné úspěšné akvizice se projevily i na samotné konferenci, která ve skutečnosti představovala výsledek sloučení tří zcela samostatných konferencí - vedle Oracle OpenWorldu šlo také o PeopleSoft Connect a Retek World. Akce se tak přímo na místě zúčastnilo úctyhodných 35 000 návštěvníků, on-line podoba konference přilákala navíc ještě dalších 50 tisíc zájemců. Pro srovnání - o rok dříve se na stejném místě zúčastnilo konference "pouhých" 25 tisíc lidí.

Lawrence Ellison

Během konference vystoupila v rámci hlavních přednášek se svými názory řada představitelů společnosti Oracle a partnerským firem. Zájmu účastníků zcela pochopitelně dominovala vystoupení prezidenta Oracle, Charlese Phillipse, a "otce zakladatele", Larryho Ellisona. Vyrovnané přednášky navíc současně ukázaly, že Oracle není společností jednoho muže. A samozřejmě se mluvilo i o akvizicích - stranou nezůstala ani těsně před konferencí oznámená koupě společnosti Siebel Systems.

Osobně se nedomnívám, že by v dohledné době mohlo přebírání konkurenčních společností vést k monopolnímu postavení Oracle na trhu s podnikovými informačními systémy. Pozice nejbližšího konkurenta SAP je dostatečně silná. Oracle se sice začal soustředit také na trh malých a středních společností, procenta z jeho podílu si ale stále úspěšněji "uzurpují" drobní dodavatelé více či méně specializovaných řešení. Především však bude i nadále platit, že podnikové informační architektury jsou natolik rozdílné, že dosažení klasického monopolního postavení srovnatelného například s postavením operačních systémů Windows vlastně ani není uskutečnitelné.

Oracle Fusion - architektura budoucnosti?

Nosnou myšlenkou celé konference byly informace a zpracování informací v podnikové sféře. Velký důraz byl kladen na novou integrační architekturu Oracle Fusion. Jedná se o na standardech založený návrh podrobně popisující vazby mezi podnikovými aplikacemi, middleware a infrastrukturou gridu. Oracle Fusion Architecture klade hlavní důraz na integritu a otevřenost podnikových aplikací a informací a definuje technologické komponenty aplikací Fusion. Mezi základní charakteristiky patří podpora řízení modelem, podpora služeb a událostí, podpora zpracování ve gridu či přísné dodržování standardů umožňující vytvářet otevřená, heterogenní a plně rozšiřitelná podniková prostředí.

"Architektura Oracle Fusion představuje jednotící model nových trendů v oblasti architektury výpočetních sítí, architektury orientované na služby a architektury podnikových informací," uvedl Charles Phillips, prezident společnosti Oracle. "Přestože by každý z těchto trendů vydal na samostatný studijní program, možnost sjednotit je do jediné architektury je skutečně atraktivní. Zákazníci a partneři tak získávají dobrou představu o tom, jakým směrem se ubírá vývojová práce společnosti Oracle, jejímž cílem je maximálně zhodnotit naše přednosti v oblasti databází, middlewaru a podnikových aplikací."

"Architektura Oracle Fusion je základem naší vize pro aplikace informačního věku," uvedl John Wookey, senior viceprezident společnosti Oracle Corporation pro vývoj aplikací. "Naším posláním je pomáhat zákazníkům dosahovat vynikající kvality provozu kombinováním podrobných informací a přizpůsobivých procesů. Architektura Oracle Fusion představuje jak architektonický plán, tak soubor podpůrných technologií, které nám jej umožňují realizovat."

Mezi dalšími oznámeními nechybělo například rozšířené partnerství se společností Dell týkající se prodeje aplikací a technologií Oracle, uvolnění vývojového prostředí pro webové aplikace Oracle HTML DB Release 2.0, nové aplikace Operational Dashboards pro PeopleSoft Enterprise CRM či nová verze Oracle Corporate Performance Management.

Podobně jako na všech předchozích konferencích OpenWorld nechyběla ani letos možnost zúčastnit se paralelních akcí včetně výstavy partnerů a několika stovek úzce specializovaných přednášek na konkrétní oblasti technologií a aplikací Oracle. Výhodou paralelních přednášek například je, že jsou vedeny odborníky na danou oblast a zájemce o informace tak není zahlcen manažerskými informacemi. Oracle OpenWorld je vyváženou konferencí, kde každý návštěvník má přístup přesně k těm informacím, jaké požaduje.


10.10.2005 - Marek Kocan - četlo 22707 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: