Diskuze

Oracle nakupuje po celý rok

Někteří lidé mají ve zvyku nakupovat pod stromeček po celý rok. Zdá se, že stejnou strategii zvolila letos také společnost Oracle. Kromě mediálně viditelných akvizic v podobě Siebel Systems, ProfitLogic, TimesTen, Oblix a Retek, nakupoval Oracle také méně známé společnosti, a to zvláště během podzimních měsíců.

G-Log - dárek pro dodavatelské řetězce

27. září informovala společnost Oracle o uzavření smlouvy na koupi firmy G-Log. Tato společnost je předním soukromým dodavatelem logistického a dopravního softwaru pro podniky a poskytovatele logistických služeb. Transakce by měla být uzavřena do konce roku 2005 po schválení regulačními orgány a splnění dalších obvyklých podmínek.

Společnost G-Log poskytuje jednotnou platformu pro plánování, optimalizaci, realizaci, analýzu a pohotové řešení všech aspektů toku v dodavatelském řetězci. Spojením logistických procesů, dat, znalostí a analytických funkcí v jediné aplikaci umožňují produkty G-Log snižovat podnikům celkové náklady na vlastnictví a zároveň jim pomáhají řídit všechny provozy na základě přesných informací.

Její logistická platforma GC3, která byla nativně vyvinuta pro prostředí webu, optimalizuje a realizuje všechny režimy přepravy ve všech geografických oblastech. Řešení společnosti G-Log poskytuje širokou řadu služeb pro dopravní průmysl včetně optimalizace, zadávání objednávek, nákupu, řízení událostí v dodavatelském řetězci, přehledu, sledování, plateb za dopravu a historické analýzy. Klienti G-Log dosahují pomocí jejího softwaru významné zkrácení obchodního cyklu, snížení úrovně skladových zásob a celkových nákladů na přepravu. Zároveň uspokojují poptávku svých zákazníků po informacích dostupných v reálném čase a včasném doručení. Díky svému úspěšnému podnikání získala společnost G-Log od časopisu Forbes ocenění Best of the Web. Mezi její klienty patří Big Lots, Brown Shoe, DuPont, Exel, Family Dollar Stores, Giant Eagle, Halliburton, Kuehne & Nagel, Rohm and Haas, Tesco, Toll Solutions, Total Logistic Control, UPM a Volvo Logistics.

"Akvizice firmy G-Log umožní Oracle nabízet komplexní řešení, jehož prostřednictvím budou firmy moci lépe spravovat globální dodavatelské řetězce," komentoval transakci Rick Jewell, senior viceprezident vývoje aplikací společnosti Oracle. "S osvědčenou platformou řízení dopravy G-Log a špičkovou technologickou infrastrukturou, aplikacemi ERP a řízení dodavatelského řetězce budou mít nyní naši zákazníci přístup k integrovanému řešení efektivního podniku," uzavřel Rick Jewell.

Více než 50 procent zákazníků společnosti G-Log používá aplikace Oracle a očekává se, že po dokončení akvizice zákazníci okamžitě zaznamenají praktické výhody. "Díky spojení předností a produktů obou společností bude Oracle schopen lépe řešit vyvíjející se potřeby zákazníků a efektivně reagovat na trendy, které vyvolávají poptávku po komplexních logistických řešeních," dodal k plánované akvizici David Cairns, generální ředitel společnosti G-Log.

Noha Tohamy, analytička společnosti Forrester Research, hodnotí tuto akvizici střízlivěji: "Očekáváme obtíže při detailních krocích integrace do produktového portfolia Oracle. Podstatné je, zda se Oracle podaří zajistit, aby všechny její nedávné akvizice, zejména pak G-Log, Retek a ProfitLogic, v souhrnu znamenaly vyšší přidanou hodnotu, než jednotlivě získané aplikace samy o sobě."

Další informace najdete na stránkách www.g-log.com.

Innobase - dárek ze světa open source

11. října oznámil Oracle akvizici finské společnosti Innobase OY. Innobase je vývojář transakční databázové technologie InnoDB, která je distribuována pod open source licencí. "Oracle už delší dobu podporuje open source software jako Linux a Apache," uvedl Charles Rozwat, výkonný viceprezident Oracle pro databázovou a middleware technologii. "Innobase je malá nápaditá firma, která vyvíjí open source databázovou technologii. Oracle má v úmyslu pokračovat ve vývoji technologie InnoDB a rozšířit naše nasazení v oblasti open source softwaru. Oracle už pro Linux vyvinul a poskytl open source clusterový souborový systém. Počítáme s tím, že v budoucnu přispějeme dalšími technologiemi," dodává Charles Rozwat.

InnoDB není samostatný databázový produkt, ale je distribuován jako součást databázové platformy MySQL. Smluvní vztah mezi produkty InnoDB a MySQL má být obnoven příští rok. Oracle plně počítá s tím, že dojedná prodloužení existujícího vztahu. Podmínky transakce nebyly dosud zveřejněny, každopádně jde o zajímavý krok zvyšující podporu open source softwaru.

Donald Feinberg, analytik společnosti Gartner, komentuje koupi Innobase následovně: "Oracle naplánoval akvizici, která neposílí jeho pozici na trhu open source nijak významně. Důvodů pro koupi Innobase může být hned několik. Přitom bude trvat více jak rok, než bude Oracle schopen dodat více, než samotný původní produkt InnoDB. Proto doporučujeme sledovat tuto akvizici, může totiž časem způsobit stejný rozruch jako jiné nákupy Oracle a silný růst některých open source databázových platforem, jako např. MySQL 5.0."

Bližší informace najdete na stránkách www.innodb.com.

Thor Technologies a OctetString - dárek pro bezpečný spánek

Poslední nákup ohlásil Oracle 18. listopadu. Jedná se o společnosti společností Thor Technologies a OctetString. Prvně jmenovaná společnost poskytuje řešení v oblasti provisioningu pro různé cílové platformy. Provisioning, nebo-li pokročilé přidělování prostředků patří jako kritická složka správy identit mezi špičková bezpečnostní řešení. Thor Xellerate (dnes Oracle Xellerate Identity Provisioning) umožňuje organizacím správu uživatelských přístupových práv a privilegií prostřednictvím životního cyklu přidělování prostředků v různých IT prostředích (platformách), systémech, aplikacích a fyzických zařízeních. K jeho hlavním výhodám patří zvýšená bezpečnost, vyšší soulad s předpisy, zrychlení všech operací, rychlejší odezva a snížené náklady.

Druhá odkoupená společnost, OctetString, vyvíjí software pro oblast virtuálních adresářových služeb. Podniky v čím dál vyšší míře využívají virtuální přístup ke sjednocení informací o identitě uživatelů bez ohledu na to, kde se tyto informace nachází. Technologie virtuálních adresářů nabízí sjednocení více adresářů, sjednocení hesel pro více adresářů, možnost zástupných adresářů - tedy všechny faktory, jež pomáhají urychlit správu identit a dalších aplikací. Rovněž přináší rozšířené možnosti rychlého připojení aplikací Oracle, takže mohou využívat data o identitách ze stávajících firemních databází a adresářů. OctetString Virtual Directory Engine (dnes Oracle Virtual Directory) umožňuje organizacím rychle a snadno zapojit tyto aplikace do mnohočetných zdrojů uživatelských identit v rámci podniku.

Oracle oběma těmito akvizicemi významně posílil své portfolio produktů v oblasti správy identit a správy přístupových práv. Oba softwarové balíčky - Oracle Xellerate Identity Provisioning a Oracle Virtual Directory - uvede společnost Oracle na trh do konce roku.

"Oracle významně investuje do našeho rychle rostoucího a bohatého portfolia produktů z oblasti správy identit, jelikož tato oblast je pro naše zákazníky kriticky důležitá," prohlásil Thomas Kurian, viceprezident společnosti pro Oracle Fusion Middleware. "Díky těmto akvizicím má nyní Oracle možnost představit v daném odvětví nejobsáhlejší balík standardních technologií pro oblast správy identit."

Oracle Identity Management, řešení společnosti Oracle v oblasti správy identit, představuje "bezpečnostní páteř" sady Oracle Fusion Middleware a nabízí všem organizacím nejobsáhlejší balík standardních technologií pro oblast správy identit. Díky kombinaci stávajících řešení společnosti Oracle a řešení společností Thor Technologies a OctetString zahrnuje tento balík špičkovou nabídku pro oblast kontroly přístupových práv, správy identit, sdružování identit, přidělování prostředků uživatelům, adresářových služeb a správy webových služeb. Součástí strategie správy identit společnosti Oracle je postupná integrace těchto nových řešení do infrastruktury firemních aplikací, což povede ke snížení administrativních nákladů, urychlenému nasazování nových řešení a zvýšení celkové míry bezpečnosti pro zákazníky.

"Akvizice společností Thor a OctetString ze strany společnosti Oracle je krok správným směrem. Tyto akvizice budou mít vliv na celé odvětví," komentoval poslední nákup Mike Neuenschwander, viceprezident a ředitel výzkumu skupiny Burton Group.

Další informace k odkoupení Thor a OctetString najdete na stránkách www.thortech.com a www.octetstring.com.


18.11.2005 - Hana Klčová - četlo 25841 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: