Diskuze

Datové sklady v praxi

Jak zvládnout velké množství dat a získat z nich požadované informace? Jak fungují datové sklady? Odpovědi na tyto i další otázky nám může dát kniha, která nedávno vyšla ve vydavatelství Computer Press - Databáze: datové sklady, OLAP a dolování dat.

Autorem knihy je zkušený odborník na databázové technologie a programování Luboslav Lacko. Podle autora je publikace určena čtenářům, kteří se již orientují v problematice databází a chtějí se seznámit s pokročilejšími databázovými technologiemi, jako jsou datové sklady, analýza OLAP a dolovaní dat. Osobně se domnívám, že kniha je vhodná pro všechny čtenáře, kteří chtějí nahlédnout pod roušku tajemna obestírající tyto technologie. Pro seznámení s danou problematikou ji mohu doporučit zejména manažerům firem a marketingovým pracovníkům.

Publikace je rozdělena do deseti navazujících kapitol. Autor čtenáře postupně seznamuje s principy fungování technologií, které tvoří podstatu datových skladů. Knihu prokládá řadou názorných podrobně popsaných a bohatě ilustrovaných příkladů. Všechny příklady jsou vysvětlovány na platformě Microsoft SQL Serveru a jsou koncipovány tak, aby bylo možné si je vyzkoušet na běžném počítači.

Úvodní dvě teoretické kapitoly zasvěcují čtenáře do problematiky databázových systémů. Třetí kapitola se věnuje etapě přípravy dat neboli tzv. nástrojům ETL, které se starají o plnění dat do databáze datového skladu. V další části se dostáváme k vlastní analýze OLAP. Po teoretickém úvodu se i úplní začátečníci naučí vytvářet krychle OLAP. K prohlížení výsledků předchozích OLAP analýz se využívají různé klientské programy, jimiž se zabývá pátá kapitola.

Další části publikace autor čtenáře seznamuje s jazykem MDX, který slouží k navigaci v multidimenzionálních databázích a je určitým ekvivalentem SQL jazyka v databázích relačních. Navazuje kapitola o vývoji aplikací pro přístup ke krychlím OLAP. V osmé kapitole se čtenář dozví o možnostech použití data miningu (dolování dat), tedy o získávání informací pro podporu rozhodování z existujících datových zdrojů, a o tom, jaké statistické metody data mining používá. Předposlední část knihy představuje technické řešení dvouterabajtového datového skladu, se kterým se mnozí čtenáři měli možnost seznámit na loňském Invexu. Publikaci uzavírá poměrně rozsáhlá kapitola, která je věnována platformě Oracle 9i. Seznamuje čtenáře s metodikou firmy Oracle pro budování datových skladů. Na příkladech je ukázána příprava dat a jejich následná OLAP analýza přímo v databázi Oracle 9i Release 2. V konečném výčtu nelze opomenout také tři přílohy (popis cvičné databáze FoodMart 2000, příklad připojení se ke zdroji údajů přes ODBC pod správou SQL Serveru a vytvoření relačního diagramu pomocí programu Microsoft Visio 2002) a přiložené CD, které obsahuje 120denní verzi Microsoft SQL Serveru 2000, nástroje Easy OLAP slovenské firmy Peyo, příklady a cvičné databáze ke knize.

Hodnocená publikace srozumitelým způsobem objasňuje principy fungování technologií pro datové sklady. Nesporným kladem je velké množství podrobně popsaných a bohatě ilustrovaných příkladů , které vhodně dokreslují danou problematiku. Publikace je koncipována jako praktická příručka a zaplňuje mezeru na českém knižním trhu. Co v knize nenajdete? Nehledejte v ní porovnání jednotlivých produktů a platforem, účelem publikace je představení technologií pro datové sklady.

Luboslav Lacko: Databáze: datové sklady, analýza OLAP a dolování dat s příklady v SQL Serveru a Oracle.
Computer Press 2003, První vydání
488 s., 446 Kč na Vltava.cz
ISBN 80-7226-969-0


Recenze byla publikována v časopise EBIZ 2/2004.


02.02.2004 - Jaromír Habáň - četlo 22665 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: