Diskuze

Jaký byl Databázový svět 2008?

Ve čtvrtek 13. listopadu se ve Zlíně uskutečnila celostátní konference Databázový svět 2008, kterou pořádá informační portál Databázový svět spolu s Centrem pro výzkum informačních systémů. V následující reportáži si můžete přečíst zhodnocení již šestého ročníku této naší prestižní akce.

Letos jsme přivítali rekordní počet účastníků

Konference Databázový svět se zaměřuje výhradně na databázové technologie, a to jak z technologického, tak i aplikačního pohledu. Nejinak tomu bylo i v letošním roce, byť se témata přednášek více dotýkala aspektů souvisejících s databázovými technologiemi, ať už v oblasti ekonomické nebo uživatelské.

Díky svému zaměření a velikosti představuje konference Databázový svět jedinečnou a nejvýznamnější akci ve svém oboru nejen v České republice, ale v celé Střední Evropě. Databázový svět navíc oslovuje každým rokem i mnoho účastníků ze Slovenska. Letošní ročník navštívilo rekordní počet 310 účastníků, přičemž registraci na tuto akci jsme museli pro přílišný zájem účastníků uzavřít již pět dní před zahájením konference.

Umí databáze to, co potřebujeme?

Z letošního programu stojí za to vyzdvihnout hned úvodní vystoupení Petra Maňase, ředitele pro strategický rozvoj ze společnosti LCS International. Petr Maňas otevřel řadu provokativních témat. Zabýval se otázkou, zda a kdy budou databázové technologie schopny splnit naše běžné potřeby? Kolik dat může být v systémech chybných na to, aby systém byl ještě schopen produkovat správné výsledky? Zajímavou myšlenkou byl rovněž názor Petra Maňase, že on osobně bude spokojen ve chvíli, kdy databázové technologie budou alespoň tak inteligentní, jako dnešní vyhledávač Google.

Petr Maňas, LCS International


Aktuální trendy firemním i nezávislým pohledem

V duchu hlavního tématu letošního ročníku konference nazvaného jako "Aktuální trendy v databázích" vystupovali také další přednášející. Pavel Barták ze společnosti EMC hovořil o problematice datových úložišť, zabýval se mj. otázkami, kolik dat v čase zpět je třeba obnovit? Kolik dat si můžeme dovolit ztratit? Pohled na trendy v oblasti databází očima odborníka z firmy dodávající hardware a software pro budování podnikové infrastruktury byl bezesporu přínosný a osvěžující.

Pavel Barták, EMC


Jaroslav Šmarda, hlavní softwarový architekt a místopředseda představenstva společnosti Vema, se zaměřil na aplikaci Business Intelligence v podnikovém prostředí. Zcela se oprostil od obvyklého "firemního pohledu" na danou problematiku a poskytl publiku vlastní nezávislý pohled na podporu konkurenčních výhod firmy ze strany aplikací Business Intelligence podpořený mnoha zajímavými odbornými citacemi.

Jaroslav Šmarda, Vema


Zbyněk Jankovský ze společnosti Cleverlance Enterprise Solutions se zamýšlel nad možnostmi, kam nás databázové zpracování vlastně může přivést. Kriticky popsal některé sestupné trendy v oblasti databázového rozvoje a vyjádřil se k možné recesi ve světě databází.

Zbyněk Jankovský, Cleverlance


Co nabídli publiku ostatní přednášející?

Daniel Kutáč ze společnosti InterSystems se ve své přednášce zaměřil na možnost využití Caché pro OLAP tak, aby byla současně k dispozici i funkcionalita nutná pro OLTP. Petr Vrzák ze společnosti Sefira se věnoval problematice bezpečnosti a Martin Pavlík, který má ve společnosti IBM na starosti akvizici Cognosu, nabídnul pohled na možnosti, jak zkrotit data ve firemním prostředí a vytěžit z nich maximum.

Petr Vrzák, Sefira


Zdeněk Kotala zastupující Open Source komunitu zaměřil svoji přednášku na problematiku Open Source databázových platforem. Hlavní – a nadmíru pravdivá myšlenka, kterou si všichni odnesli – je, že v této oblasti jde o peníze "až na prvním místě". Není-li zajištěný správný obchodní model, nemá Open Source databázová platforma šanci dlouhodobě uspět.

Jaká bude nová verze MS SQL Server?

Databázový svět představuje díky svému postavení mezi odbornými akcemi platformou, která je využívána pro ohlášení důežitých novinek. Letos tak učinil Michal Hroch ze společnosti Microsoft, který v rámci své přednášky o tom, jak MS SQL Server kopíruje/určuje trendy v oblasti databázových technologií představil novou lokalizovanou verzi uživatelského nástroje pro návrh sestav a jejich vizualizaci – Report Builder2. Oficiálně bylo také představeno kódové označení a vize další verze databázové a analytické platformy SQL Server – Kilimanjaro.

Které platformy uspěly v soutěži Databázový produkt roku?

Již poosmé jsme na konferenci Databázový svět slavnostně vyhlásili výsledky soutěže Databázový produkt roku. Tématem letošního ročníku byla podpora národních a lokálních specifik. Podobně jako v předchozích letech byla i letos tato soutěž pořádána s úmyslem ocenit nejlepší databázové produkty na trhu v dané oblasti.

Hlasování letošního ročníku probíhalo v říjnu 2008 a bylo rozděleno mezi odbornou komisi a odbornou veřejnost. Bylo uděleno také Mimořádné ocenění redakce Databázového světa.

Ocenění odborné komise získal pro rok 2008 produkt Oracle Database 11g Enterprise Edition. Odborná komise byla složena ze 14 zástupců komerční a akademické sféry:

  • Pavel Barták, EMC Czech Republic
  • prof. Ing. Ladislav Buřita, CSc., Univerzita obrany, Fakulta vojenských technologií
  • prof. Dr. Jiří Hřebíček, Institut biostatistiky a analýz
  • Ing. Zbyněk Jankovský, Cleverlance Enterprise Solutions
  • Ing. Ladislav Juřenčák, Per4mance
  • Ing. Ján Letko, Forza
  • Tomáš Mlčoch, Kvintech
  • RNDr. Petra Poulová, Univerzita Hradec Králové, Fakulta informatiky a managementu
  • doc. Ing. Karel Richta, CSc., Univerzita Karlova v Praze, Matematicko-fyzikální fakulta
  • Kamil Řeháček, Amenit
  • Ing. Bc. Jaroslav Šmarda, MBA, Vema
  • Ing. Michal Trunda, PhD., Ministerstvo obrany
  • Petr Zahradník, Computer Laboratory
  • doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií

V rámci čtenářské části soutěže bylo odevzdáno přes 2 000 platných hlasů a ocenění získaly tyto produkty (s určením pořadí):

  1. Caché 2008.1
  2. IBM Informix Dynamic Server 11.5 Enterprise Edition
  3. MS SQL Server 2008 Enterprise Edition

Mimořádné ocenění redakce Databázového světa bylo uděleno produktu IBM Informix Dynamic Server 11.5 Enterprise Edition.

Všem oceněným ještě jednou gratulujeme.

Kdo se stal Databázovou osobností roku?

Na konferenci se již tradičně volila Databázová osobnost roku. Podobně jako v předchozích letech i v roce 2008 bylo cílem ocenit osobnost, která nejvíce přispěla k rozvoji a šíření moderních databázových technologií v České republice. Největší počet hlasů od publika získal letos Zdeněk Kotala. Účastníci konference vybírali z celkem šesti nominovaných, které jsme vám již před konferencí představili v tomto článku.

Zdeněk Kotala, Open Source komunita


Zdeněk Kotala si nominaci od společné komise Databázového světa a Centra pro výzkum informačních systémů v letošním roce zasloužil za dlouhodobou podporu Open Source databázových platforem. Vítěz soutěže má dlouholeté zkušenosti s vývojem databázových aplikací pro různé databázové platformy, v několika letech byl i členem odborné komise Databázového produktu roku. Podílí se mj. na integraci PostgreSQL do OS Solaris a jeho optimalizaci pro tento operační systém.

Oceněnému ještě jednou blahopřejeme za redakci Databázového světa i Centrum pro výzkum informačních systémů.

Panelová diskuse s publikem na závěr

Závěrečná panelová diskuse, které se účastnili Petr Nejedlík, ABRA Software, Petr Maňas, LCS International, Pavel Barták, EMC, Michal Hroch, Microsoft, Daniel Kutáč, InterSystems a Martin Pavlík, IBM Česká republika proběhla za většího zájmu publika, než kdykoliv v minulosti. Padlo nebývalé množství otázek z pléna, které směřovaly především k problematice Open Source, vývoji aplikací a trendů databázového trhu v souvislosti s ekonomickou krizí.

Letošní rekordní účast, atraktivnost diskutovaných témat a aktivní přístup publika potvrdily, že Databázový svět 2008 můžeme označit za nejúspěšnější ročník všech dob. Škoda jen, že více než padesát zájemců muselo být pro kapacitní omezení v rámci registrace odmítnuto. V každém případě jde o velmi silný důkaz toho, že databázová konference má v českém a slovenském prostředí smysl.

Členové CVIS a partneři našich konferencí mohou získat prezentace z konference na webu CVIS.CZ po příhlášení v sekci Ke stažení.


20.11.2008 - Marek Kocan, Petr Sodomka, Hana Klčová - četlo 23413 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: