Diskuze

SappyCar: ERP řešení pro automobilový průmysl

SAP je již po mnoho let světovou jedničkou mezi podnikovými informačními systémy. Tak je i vnímán laickou veřejností, která často dělí IT řešení na ty, které nesou tuto značku a "ty ostatní". Systémy SAP dominují především v nadnárodních korporacích a velkých organizacích veřejné a státní správy. Na bázi "velkého ERP produktu" SAP Business Suite jsou však úspěšně rozvíjena také oborová řešení pro středně velké výrobní a obchodní firmy, které pod názvem SAP Business All-in-One budují a implementují téměř výhradně partnerské organizace. Jednu z nejvýznamnějších na českém trhu, společnost Aimtec a její produkt SappyCar, si představíme v 18. díle našeho pravidelného seriálu.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti Aimtec, jejich produktů a služeb ... (01.12.2010)
  2. ERP systémy SAP a hodnocení agenturou Gartner ... (01.12.2010)
  3. Architektura a hlavní technologické aspekty systému ... (01.12.2010)
  4. Hlavní vlastnosti systému a uživatelské prostředí ... (01.12.2010)
  5. Základní funkcionalita systému SAP Business All-in-One ... (01.12.2010)
  6. Odvětvové řešení SappyCar ... (01.12.2010)
  7. Štíhlá implementace a možnosti pořízení systému ... (01.12.2010)

Historie a současné směřování společnosti

Společnost Aimtec je ryze česká společnost se sídlem v Plzni. Vznikla již v roce 1996 jako původní poradenská a konzultační firma s několika málo pracovníky. Původní záměr – poskytovat služby s vysokou přidanou hodnotou primárně pro český a slovenský trh – se postupem doby rozšířil na aktivity v dalších zemích. Společnost dnes působí kromě ČR a SR také v Maďarsku, Rumunsku, Polsku, Německu, Velké Británii, několik projektů realizuje i v USA. Hlavní centrála firmy se nachází v Plzni. Skupinu Aimtec tvoří kromě mateřské společnosti, také Aimtec Consulting, Aimtec Outsouring a Aimtec SK – slovenské obchodní zastoupení, které sídlí v Bratislavě.

Společnost zaměstnává 90 pracovníků, její obrat činí 95 mil. Kč (údaje za rok 2009). Více než 70 % obratu společnosti tvoří zakázky z automobilového průmyslu a logistiky. Další důležitou sférou zájmů jsou podniky s diskrétním, velkosériovým nebo hromadným typem výroby. Aimtec samozřejmě umí realizovat také projekty v oblasti zakázkových výrob.

Své znalosti a zkušenosti se Aimtec snaží zúročit aktivitami na poli marketingu a účastí v několika významných profesních organizacích. Vydává svůj vlastní časopis, pořádá semináře zaměřené na SAP a workshopy na odborná témata z oblastí, jako jsou řízení logistiky, RFID apod. Aimtec je aktivním členem ČSSI, ODDETTE, GS1 (dříve EAN). Je také partnerem projektu RFID kompetenčního centra, Toyota Material Handling v Rudné u Prahy a členem Centra laserových a automatizačních technologií (CELAT).

Hlavní produkty a služby společnosti

Klíčovou sférou zájmu společnosti Aimtec je plánovaní podnikových zdrojů a poskytování implementačních a konzultačních služeb k dodávce ERP systémů. Aimtec má bohaté zkušenosti s několika různými ERP systémy (Infor ERP LX, Helios Orange, iScala), jejichž implementaci se v určitých obdobích věnoval, ovšem časem z nejrůznějších důvodů tyto platformy opustil. Nyní se věnuje již jen výhradně ERP na bázi SAP Business All-in-One. K volbě tohoto řešení došlo v roce 2005, a to z několika důvodů. Produkt patří do světové extratřídy. Zároveň je cenově dostupný pro malé a středně velké firmy, a to nikoliv na úkor funkcionality. V neposlední řadě jej lze rychle a efektivně zavádět - navíc na základě procesního přístupu. Hlavním předpokladem pro splnění posledního požadavku bylo vybudování týmu zkušených konzultantů, ovšem Aimtec měl v té době již na čem stavět, takže tento, jinak velice obtížný, krok se podařilo firmě zrealizovat rychle a úspěšně.

Konkurence ze strany dodavatelů produktů SAP je v ČR velmi silná, stejně tak je tomu u ERP řešení jiných výrobců, ať už světové nebo tuzemské provenience. Aby Aimtec mohl této konkurenci úspěšně čelit, rozhodl se připravit vlastní řešení s přednastavenou funkcionalitou, která by pro určité skupiny odvětví představovala kvalitativně vysoký standard za přijatelnou cenu. Tak vznikla odvětvová řešení SappyCar (pro výrobce a dodavatele v automobilovém průmyslu), SappyTrade (pro výrobně-obchodní společnosti) a SappyManufacturing (pro výrobní podniky). Tato řešení mohou být nasazována již za 150 člověkodnů práce a od ceny 3,5 mil. Kč za projekt.

Neoddělitelnou součástí konceptu All-in-One je samozřejmě funkční pokrytí podpůrných procesů (ekonomika, personalistika a mzdy) a elektronické komunikace. Aimtec rovněž nabízí vlastní ucelené řešení SappyWMS pro pokročilé řízení skladů v produktu SAP. K významným zákazníkům, užívajícím odvětvová řešení na bázi SAP patří AISIN Europe Manufacturing Czech, Lukov Plast (SappyCar), nebo Plzeňský Prazdroj (SappyWMS).

Produkty pro řízení logistiky a dodavatelského řetězce

Rozvoj ERP na bázi SAP vhodně doplňuje zbývající část produktového portfolia firmy, které je dlouhodobě budováno se zaměřením na řízení logistiky v automobilovém průmyslu, distribučních společnostech a dalších odvětvích, pro něž je logistika kritickým procesem. Vlajkovou lodí pro tuto oblast je produkt Delivery Chain Integrator (DCI), který Aimtec vyvíjí již více jak deset let. DCI slouží pro efektivní řízení interní logistiky z pohledu operativy. Přitom se opírá o technologie čárového kódu a o unikátní značení a sledování přepravních manipulačních jednotek uvnitř systému. Je plně integrovatelný se mnoha různými informačními systémy.

Postupem času byla tato aplikace rozšiřována směrem k řízení dodavatelského řetězce pomocí webového portálu. Portál slouží k integraci dodavatelské komunity, která nepoužívá EDI, případně nemá svůj vlastní systém. Požadavky na dodávky jsou jednoduše vyvěšeny na webu, kde je dodavatelé mohou potvrdit, případně vyjednávat o termínech dodání, či si stáhnout etikety pro označení zboží dle požadavků zákazníka.

Aimtec se od začátku svého působení na trhu pohybuje v automobilovém průmyslu, kde je kladen velký důraz na prodejní logistiku – hlavně v oblasti EDI a fungování odvolávek. V DCI proto vyvinula modul My Customer, který slouží pro podporu dodavatelských konceptů v automobilovém průmyslu. Donedávna si totiž nebyla většina systémů na trhu schopna poradit s odvolávkami. Každý koncern požaduje své vlastní formáty komunikace a dokumentů. Společnost Aimtec šla ještě dále a nyní je v rámci DCI schopna pokrýt speciální režimy dodávky JIT a především Just-in-Sequence, kdy dodavatel dodává do automobilky přímo na linku v ohraničeném časovém úseku desítek minut.

Produkt DCI je nasazován také v nápojářském průmyslu, největšími zákazníky jsou Staropramen a Karlovarská Becherovka. Důvodem pro jeho použití je zpětná sledovatelnost výrobků, která je povinně stanovena legislativou. Společnost Karlovarská Becherovka je tak schopna dosledovat informace na téměř každou expedovanou láhev.

Mezi zákazníky Aimtecu mají důležitou pozici japonské firmy, které požadují zavádět ve svých továrnách japonský systém řízení – Toyota Production System (štíhlá výroba, heijunka, Kanban). Nejlepší ukázkou schopnosti vyhovět těmto specifickým požadavkům a nasadit systém štíhlé výroby společně s kanbanovými okruhy je projekt ve společnosti TRCZ. Ta je dceřinou společností japonského koncernu Tokai Rika, jenž patří mezi padesát největších světových dodavatelů automobilového průmyslu. TRCZ používá celou rodinu produktů DCI (interní logistika, prodejní logistika, portál na dodavatele). Příkladem řízení evropské firmy pomocí japonského managementu je výrobní závod Miele v Uničově, který řídí výrobu prostřednictvím DCI a systému elektronická heijunka, sloužícímu pro vyrovnávání výkyvů výroby prostřednictvím objemu a skladby sortimentu.

Elektronická výměna dat a integrace podnikových aplikací

Automobilový průmysl, stejně jako některé další obory podnikání se neobejde bez elektronické komunikace na bázi systému EDI. Proto ani dodavatel ERP systému či logistického řešení nemůže do těchto odvětví dodávat své produkty, aniž by poskytoval EDI funkcionalitu. Společnost Aimtec v této oblasti spolupracuje s firmou Axway (dříve Atos Origin), jejíž řešení TradeSync Integration Manager (dříve ACTIS Integration Manager) dodává právě pro pokrytí EDI komunikace v rámci svých projektů a pro integraci s produkty třetích stran (QAD, Oracle E-Business Suite, Microsoft Dynamics atd.). Tento robustní produkt slouží ke komunikaci se zákazníky, integraci dodavatelů a řízení logistiky na bázi Just-in-Time. Podporuje všechny důležité standardy (ODETTE, EDIFACT, VDA atd.) a je plně propojitelný s ERP systémem SAP i řešením DCI. Nachází rovněž široké možnosti uplatnění i v oblasti integrace podnikových aplikací (EAI – Enterprise Application Integration).

TradeSync je od roku 2004 nasazen např. ve společnosti C.S. CARGO, která patří k předním poskytovatelům služeb v oblasti mezinárodní a vnitrostátní dopravy, spedice a logistiky, a to i mimo země Evropské unie. Díky aplikaci TradeSync může zajišťovat i speciální formy dopravy, jako jsou dodávky Just-in-Time nebo hromadné denní svozy (Milk-run).

Informační systém SappyCar
(Klikněte na obrázek pro stažení souboru)


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti Aimtec, jejich produktů a služeb ... (01.12.2010)
  2. ERP systémy SAP a hodnocení agenturou Gartner ... (01.12.2010)
  3. Architektura a hlavní technologické aspekty systému ... (01.12.2010)
  4. Hlavní vlastnosti systému a uživatelské prostředí ... (01.12.2010)
  5. Základní funkcionalita systému SAP Business All-in-One ... (01.12.2010)
  6. Odvětvové řešení SappyCar ... (01.12.2010)
  7. Štíhlá implementace a možnosti pořízení systému ... (01.12.2010)

01.12.2010 - Petr Sodomka, Dagmar Šulová - četlo 136505 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: