Diskuze

Modelování, simulace, optimalizace v informačním systému AROP

Druhý díl seriálu Informační systémy pro české podniky věnujeme představení speciálního informačního systému AROP, jehož doménou je dynamické plánování a řízení výroby. Zaměříme se především na popis unikátního řídícího konceptu Modelování, Simulace, Optimalizace, který je pro tento systém typický. Na několika příkladech si vysvětlíme hlavní principy plánování výroby včetně problematiky sledovatelnosti produktů, řízení jakosti a kooperací.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení produktu AROP ... (23.08.2007, aktualizováno - 31.08.2007)
  2. Koncept řízení výroby MSO ... (23.08.2007)
  3. Sledovatelnost a odvádění výroby ... (23.08.2007)
  4. Plánování výroby ... (23.08.2007)
  5. Zajištění nákupu pro výrobu a řízení zásob ... (23.08.2007)
  6. Ekonomické aspekty řízení zásob a výroby ... (23.08.2007)
  7. Řízení jakosti ... (23.08.2007)
  8. TPV, variantní kusovníky a kooperace ... (23.08.2007)
  9. Obchodní model a technologické aspekty řešení AROP ... (23.08.2007)

Multioutsourcing jako obchodní model prodeje systému

Systém AROP se podobně jako jiné systémy licencuje. Dodavatel poskytuje tzv. „plovoucí licence“ (pro současně pracující uživatele) a systém pak kontroluje počet připojených uživatelů. Cena řešení je určena právě těmito licencemi. Nasazení informačního systému AROP se provádí na základě klasického implementačního projektu. Servisní poplatek se obvykle stanovuje ve výši 17 % z ceny licencí.

Dodavatel systému AROP nabízí zákazníkům možnost tzv. multioutsourcingu. Jde o pronájem vývojových kapacit, nikoliv, jak by se mohlo zaměnit, o pronájem systému. Uživatel si koupí licence na základě kupní smlouvy a je mu nabídnut pronájem kapacit osob za měsíční paušální poplatek. Ten odpovídá přibližně 1/3 kapacity pracovníka. Multioutsourcing může být zvolen i po implementaci, ve fázi placení servisního poplatku, která se tímto rozšíří, nebo může přímo nahradit projekt. Výhodou tohoto způsobu je, že zákazník získá za cenu paušálního poplatku garantovanou jakoukoliv customizaci systému, kterou bude potřebovat.

Výrobce systému AROP věří, že disponuje dostatečně funkčně propracovaným řešením. Proto také neočekává, že by některý ze zákazníků, který si vybral možnost multioutsourcingu, požadoval v rámci paušálního poplatku předělání celé aplikace.

Dodavatel vstřícně reaguje nabídkou multioutsourcingu také na často se vyskytující situaci při implementacích v tuzemských podnicích – tedy na neúměrně vysoké neočekávané náklady, které přináší dodatečné úpravy, s nimiž původně zákazník nepočítal (ať už vlastní vinou, nebo vinou dodavatele).

Při multioutsourcingu se také snižuje servisní poplatek na 10 % z ceny licencí.. Hlavní výhoda pro zákazníka spočívá v tom, že si sám řídí vývoj systému za příznivou cenu, což lze doložit při referenčních návštěvách uživatelů systému AROP, kteří si již tuto formu pořízení a inovace pořídili.

Technologické aspekty

AROP je systém nezávislý na databázovém stroji, protože veškerá práce s databází probíhá přes ODBC. Původně byl vyvíjen na platformě Informix, v současnosti je systém dostupný rovněž na platformě Oracle a MS SQL Server. Ani využití jiné databázové platformy by nemělo činit potíže. Systém využívá tzv. Open SQL, nástroj ve vývojovém prostředí NetExpress (Cobol), který přímo odděluje operace – SQL dotazy od databáze, a tedy přímo generuje ODBC rozhraní. AROP může být provozován na dvou i třívrstvé klient/server architektuře. Prezentační vrstva má svůj vlastní jazyk a je v rámci tzv. screensetů oddělená od obchodní logiky systému. Lze ji provozovat samostatně na bázi tenkého klienta, kdy na aplikačním serveru je provozována obchodní logika a na databázový server jsou odesílány dotazy přes ODBC. Všichni zákazníci systému AROP doposud volili výhradně dvouvrstvou architekturu.

Možnosti integrace s hostitelskými systémy

AROP disponuje plnohodnotným propojením na ERP systémy KTKW, Microsoft Dynamics NAV, WAM S/3 a podle potřeby může být integrován také na SAP. Je rovněž možné jej napojit na ekonomický systém Money S3.

Princip propojení nefunguje na bázi „point-to-point“ můstku, ale v rámci jedné společné databáze, která je nositelem jak tabulek systému AROP, tak hostitelského řešení. Zde jsou vytvořeny „existenční závislosti“ na bázi procedur a triggerů – nástroj, který zajišťuje automatické provedení dotazu v jazyce SQL při vložení, zrušení nebo změně záznamu v určité datově závislé tabulce.

Např. položky kusovníku jsou udržovány v systému AROP, přes trigger se automaticky zakládají a mění v hostitelském systému. Uživateli se pak jeví tyto položky jako jeden číselník. Data jsou předávána v reálném čase, generují se např. odvody na sklad hotových výrobků, protože ten je podobně jako odbyt, prodej, expedice a fakturace již součástí hostitelského řešení. Odvedená výroba je na cestě do skladu hotových výrobků. Tam pak uživatelé spolupracují nad společnou tabulkou přímo v reálném čase a oba systémy se jeví jako jednotné ERP řešení.

Pouze pro ekonomický systém Money S3, který funguje na databázové platformě file/server, je vytvořen můstek pro dávkový přenos dat. Integrace s touto aplikací je zjednodušena na bázi můstku přes XML.


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení produktu AROP ... (23.08.2007, aktualizováno - 31.08.2007)
  2. Koncept řízení výroby MSO ... (23.08.2007)
  3. Sledovatelnost a odvádění výroby ... (23.08.2007)
  4. Plánování výroby ... (23.08.2007)
  5. Zajištění nákupu pro výrobu a řízení zásob ... (23.08.2007)
  6. Ekonomické aspekty řízení zásob a výroby ... (23.08.2007)
  7. Řízení jakosti ... (23.08.2007)
  8. TPV, variantní kusovníky a kooperace ... (23.08.2007)
  9. Obchodní model a technologické aspekty řešení AROP ... (23.08.2007)

23.08.2007 - Hana Klčová - četlo 142067 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: