Diskuze

Money S5: Kvalitativní skok pro malé a středně velké podniky

Třetí díl seriálu Informační systémy pro české podniky věnujeme představení technologicky zcela nové verze podnikového informačního systému Money S5, jehož doménou je řízení ekonomických a logistických procesů firmy. Zaměříme se především na popis klíčových funkcionalit, které najdou uplatnění zejména v maloobchodních, velkoobchodních a servisních organizacích. Na konkrétních příkladech si ukážeme novinky zakomponované v tomto systému, které ocení jak běžní uživatelé, tak jeho správci.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení informačního systému Money S5 ... (14.01.2008)
  2. Technologické zázemí ... (14.01.2008)
  3. Přívětivé prostředí pro uživatele ... (14.01.2008)
  4. Rychlá orientace a hledání dat ... (14.01.2008)
  5. Propracované účetnictví a správa dokladů ... (14.01.2008)
  6. Rozsáhlé možnosti řízení skladů ... (14.01.2008)
  7. Speciální moduly a budoucí rozvoj systému ... (14.01.2008)
  8. Technologické aspekty provozu systému ... (14.01.2008)
  9. Pořízení systému a servisní služby ... (14.01.2008)

Zaostřeno na speciální moduly

Široké možnosti informačního systému je možné demonstrovat na modulech, které byly vytvořeny převážně pro interní potřeby výrobce systému, společnosti Cígler Software. Zákazníkům lze prakticky ukázat a předvést rychlost systému, práci s filtry atp.

Modul Servis je jedním z nich a není součástí standardu. Je používán pro sběr servisních zakázek dealerů a jejich následnou distribuci. Dealer zadává informace prostřednictvím webového klienta a společnost zajišťuje realizaci obchodních případů.

Dalším modulem je jednoúčelově vyvinutý Registr, který dnes eviduje více než 110 tisíc zákazníků Money S3. Registr je navázán na adresář, fakturaci či skladové položky. Přeneseně řečeno se jedná o malou výrobu, jejímž produktem je systém Money. K němu se pojí výroba softwaru, CD, balení, generování registračního čísla, výroba nálepek a tisk. Tento registr je propojený na webové rozhraní, jehož prostřednictvím uživatel zadá své licenční číslo, IČ a zaregistruje Money S5.

Systém obsahuje i pomocný modul Pomůcky. Jedná se o malé podpůrné programy či utility, které běžný uživatel často potřebuje a na něž je zvyklý již z verze Money S3. Obsahuje např. daňové pokladní složenky, kalkulačku nebo výčetku. Na S5 lze také navázat prodejní aplikaci Prodejna S5, což je kompletní řešení maloobchodního prodeje. Aplikace má svou vlastní databázi, posílají se do ní data o zboží a ceníky a zpět se sdělují informace o tržbách. Použití je široké – od malé prodejny až po nasazení v řetězcích typu Ahold nebo Makro.

Pokud má zákazník internetový obchod propojený na Money, může využít propojení na SW Pošta pro vytváření balíkových průvodek.

Speciální modul umožňuje napojení S5 také na PDA (v off-line režimu). Pomocí něj pak lze v terénu pracovat s informacemi o zboží. Obchodník pak může po příchodu na své mateřské pracoviště jednoduše synchronizovat data s centrálním systémem, odepsat zboží ze skladů a vystavit faktury.

Dalším příkladem Add-On (doplňkového) modulu je řešení pro internetový prodej, které umožňuje spravovat elektronický obchod přímo v prostředí Money, včetně různých kreditů, slevových kupónů a akcí, způsobu doručování, potvrzování objednávek apod.

Budoucí rozvoj systému v dalších funkčních oblastech

Zkušenosti společnosti Cígler Software s celou řadou svých zákazníků bezesporu ovlivní další směry rozvoje Money S5. Například výrobní podniky ze segmentu obsluhovaného Cígler Software požadují většinou jednoduchý rozsah funkcionality v oblasti plánování a řízení výroby, který je zaměřen spíše na její sledování a provázání na kalkulace, účetnictví a skladové hospodářství. Proto také není výroba jako samostatný modul v S5 zatím k dispozici. V roce 2008 se počítá se zakomponováním jednoduché výrobní funkcionality, a to zhruba na úrovni předchozí verze S3.

Standardně je v S5 zahrnuta tzv. výrobka, což je doklad umožňující vyskladnit komponenty – složené karty a naskladnit hotový výrobek. Tento doklad dále obsahuje alternativy (náhrada chybějící komponenty za jinou). Složitější typy výrob (TPV, odložená nebo outsourcovaná výroba) se řeší napojením na produkty jiných dodavatelů (např. AROP od Arsiqa System).

Pro Money S5 se nyní dotváří tzv. "malé mzdy", vhodné pro menší společnosti do 50 zaměstnanců. „Malé mzdy“ neřeší personalistiku a některé zvláštní a málo časté kombinace pracovních poměrů. Velkým společnostem je nabízen osvědčený modul mezd a personalistiky Target S5 (výrobcem je firma M-PRO), se kterým Money S5 bez problému komunikuje.

Sklady, rozpočty a vertikální řešení

Skladové hospodářství, které v současnosti zahrnuje vyhodnocovací sestavy, je dále rozšířeno o oblast controllingu produktem Analyst S5. Jedná se o OEM verzi MIS ALEA, dodávanou s propojením na Money S5.

To, co Money S5 po uvedení na trh výrazně chybělo, bylo pokrytí oblasti rozpočetnictví. Zakomponování řízení rozpočtů požaduje důležitá část zákazníků, zejména z oblasti neziskového sektoru. V současné době tuto funkcionalitu připravuje přímo do Money S5 jeden z implementačních partnerů – JetSoft.

Tak jako u každého nového informačního systému, i u Money S5 jsou oborová řešení teprve postupně vytvářena. Ve spolupráci s partnery se připravuje např. funkcionalita pro správu bytového fondu, celní správu a řízení servisních služeb. V současnosti je k dispozici vertikála pro autoopravny, zahrnující speciální skladování věcí až po řízení jejich činností. Tato vertikála se prakticky prolíná všemi moduly a je integrována s již připraveným GUI, správou přístupových práv a filtrů, s tisky, seznamy atp. Dalšími vertikálami jsou řešení pro účetní společnosti, včetně výkaznictví podle IFRS standardů, specializované řešení pro maloobchody či společnosti zabývající se prodejem na internetu. Pro komunikaci s externími procesy je možné zřídit přístup do SQL databáze.


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení informačního systému Money S5 ... (14.01.2008)
  2. Technologické zázemí ... (14.01.2008)
  3. Přívětivé prostředí pro uživatele ... (14.01.2008)
  4. Rychlá orientace a hledání dat ... (14.01.2008)
  5. Propracované účetnictví a správa dokladů ... (14.01.2008)
  6. Rozsáhlé možnosti řízení skladů ... (14.01.2008)
  7. Speciální moduly a budoucí rozvoj systému ... (14.01.2008)
  8. Technologické aspekty provozu systému ... (14.01.2008)
  9. Pořízení systému a servisní služby ... (14.01.2008)

14.01.2008 - Hana Klčová - četlo 141716 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
money 24.01.2008 23:02:12
Vyzera to dobre
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: