Diskuze

ABRA G4: ERP řešení bez hranic

Společnost ABRA Software nazývá svůj ERP systém G4 jako "Unlimited ERP". Zda je toto označení oprávněné a systém poskytuje skutečně vysokou úroveň škálovatelnosti, flexibility a neomezenosti rozvoje, odpovíme v následujícím, již šestém dílu našeho seriálu. Kromě charakteristiky univerzálnosti řešení a výhod, které poskytuje svým uživatelům i organizaci jako celku, nabídneme také několik konkrétních příkladů praktického využití systému a jejich stěžejní přínos pro podnikovou praxi.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení ABRA Software a jejího produktového portfolia ... (28.02.2009)
  2. Architektura systému a její výhody pro uživatele ... (28.02.2009)
  3. Uživatelské prostředí a hlavní rysy práce se systémem ... (28.02.2009)
  4. Základní funkcionalita a moduly systému ... (28.02.2009)
  5. Plánování a řízení výroby ... (28.02.2009)
  6. Detailní pohled na řízení zakázkové výroby ... (28.02.2009)
  7. Pořízení systému, implementace a servisní služby ... (28.02.2009)

Typický průběh procesu zakázkové výroby

Výrobní proces firmy začíná u nabídky, kterou vytvoří pracovník prodejního oddělení pro zákazníka. Nabídka je předchystána na formuláři, který lze dále editovat. Součástí formuláře nabídky jsou také položky, jejichž vyplnění automaticky otevírá workflow a sledování průběhu nabídky. Jakmile uživatel zpracovanou nabídku uloží, ABRA G4 naplánuje fáze, kterými příslušná nabídka musí projít a jejichž plnění lze sledovat na záložce termíny. Stavy rozpracovanosti nabídky jsou automaticky aktualizovány systémem, a to po splnění milníků jednotlivých fází – například po výpočtu kalkulace zakázky.

Jakmile je nabídka do systému založena, ABRA G4 automaticky vytvoří požadavek na výrobu, který zajistí výpočet kalkulace zakázky. Na záložce křížových vazeb (již zmiňované X-vazby) se tudíž vytvoří požadavky na související dokumenty a operace. Cílem nabídky je zjistit nákladovou kalkulaci, jejíž vstupní data, určená k výpočtu, se liší podle charakteru výroby. Cena může být kalkulována automaticky nebo na stisknutí tlačítka, kdy uživatel vstupuje do jednotlivých položek kalkulace a tyto položky dále mění a parametrizuje.

Požadavky na výrobu si může v této fázi nabídky uživatel vyvolat pomocí křížových vazeb přímo v nabídce, nemusí vstupovat z agendy prodeje do modulu výroby a doklad dále vyhledávat. V této fázi procesu se opět projevuje přehlednost a uživatelská přívětivost "géčtyřky".

Požadavek na výrobu standardně obsahuje kusovníky a technologický postup zakázky. Uživatel může zasahovat do jednotlivých položek, měnit je a upravovat. Náklady se pak kalkulují na základě souhrnných údajů o mzdách, materiálu, režiích atd. Konečný výsledek zakázky pak lze "pojistit" připojením ceny z ceníku výrobků. Kalkulace ukáže ceny jednotlivých kalkulovaných položek kusovníku a operací pro následné modelování. Modelování umožní uživateli pracovat s cenami, dohledávat nejdražší operace, pracovat s variantními řešeními a optimalizovanou výši nákladů zpětně promítat do nabídky. Cílem kalkulace nabídky je poskytnou zákazníkovi přehled o ceně zakázky, ta však zpravidla nebývá konečná. Do ceny vstupují např. také kooperace, které lze pomocí různých algoritmů do kalkulace vkládat.

Obr. 16: Strom kusovníku
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)


Jakmile je nabídka oceněna, automaticky mění svůj stav bez předchozího zásahu uživatele a je předána z výroby zpět do rukou pracovníka obchodního oddělení. Dříve než je nabídka odeslána zákazníkovi, musí být schválena odpovědným pracovníkem, a to jak z hlediska konečné ceny, tak technologického postupu, logistického zabezpečení apod. Zakázka tak prochází schvalovacím procesem organizace. Pokud zákazník nabídku přijme, lze ji stisknutím jednoho tlačítka převést na objednávku se všemi detaily nabídky včetně kusovníku, technologického postupu a dalších podrobností. Na základě uložení objednávky se v systému generují požadavky na zabezpečení výroby. Ty se tvoří v modulu, který ABRA Software nazývá SCM.

Řízení materiálového toku a optimalizace zásob

S pojmenováním níže popsané funkcionality jako SCM nelze souhlasit zcela bez výhrad, pokud řízení dodavatelského řetězce chápeme nejen jako pokrytí logistického, resp. materiálového toku, ale také jako strategické plánování a rozvržení výrobních funkcí, outsourcingu kapacit, zpracování zákaznických požadavků, hodnocení dodavatelů a dalších nedílných součástí řetězce. Modul SCM slouží v "géčtyřce" především pro plánování optimální zásoby a operativní řízení toku materiálu a zboží. Prakticky vše funguje následovně.

Pomocí tlačítka v rozhraní systému uživatel zjistí, zda je možné příslušnou objednávku pokrýt a které položky zásob nejsou zatím k dispozici skladem. Funkcionalita modulu SCM je opět provázána celým systémem "géčtyřky", takže pokud zobrazený doklad obsahuje položku ze skladové karty, lze ji pak přímo z dokladu vyvolat. Pro hodnocení úrovně zásob využívá ABRA G4 systém barevného označení stavu skladových položek. Na první pohled je patrné, jaké zásoby jsou na skladě, jaké množství je na objednávkách přijatých i vydaných a rovněž jaké zásoby jsou blokovány požadavky na výrobu a výrobními příkazy.

Pracovník, který má na starosti zajištění objednávek, spustí v agendě SCM agendu Bilance. Bilance je seznam skladových položek, které vyhovují nastavenému omezení, například v podobě výrobků, polotovarů či materiálu. Záleží vždy na uživateli, který z filtrů použije pro zobrazování dat z pohledu své pracovní pozice ve výrobním procesu. Ve sloupcích této bilance systém zobrazuje důležité doklady a stavy skladových položek. Tyto sloupce lze uživatelsky definovat a jejich obsah libovolně měnit. Sloupec může být buď "nepočítaný na bázi SQL dotazu" nebo "počítaný". Uživatel tedy může získat informace jak v podobě textů, poznámek či popisků, tak v číselné podobě.

Obr. 17: Bilance skladových položek
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)


Vstup objednávky do výrobního procesu

Jestliže je objednávka zajištěna, postupuje dále výrobním procesem. ABRA G4 má k dispozici dva hlavní doklady: požadavek na výrobu a výrobní příkaz. Požadavek na výrobu je instrumentem přípravy výroby, výrobní příkaz představuje příkaz reálný. V sériové výrobě si uživatelé obvykle požadavek na výrobu nezobrazují a rovnou tvoří výrobní příkaz. Kusovník a technologický postup je již určen, není tudíž potřeba požadavek na výrobu zvlášť generovat. V případě zakázkové výroby uživatel požadavek na výrobu ocení z pohledu tvorby kusovníku, technologického postupu atd. a dále jej upravuje, edituje a přidává další položky.

Jakmile z požadavku na výrobu pracovník vytvoří výrobní příkaz, nelze vzhledem k obecně platným normám kvality položky z tohoto požadavku odstranit. Systém musí umět porovnat naplánované množství s množstvím skutečně spotřebovaným ve výrobě.

Požadavek na výrobu

Požadavek na výrobu je tedy základním kamenem plánování výroby v "géčtyřce". Umožňuje zobrazit kompletní sestavu výrobku se všemi polotovary, a to do několika úrovní. Jednotlivé úrovně lze samostatně řídit na základě SCM bilance nebo z nich tvořit další výrobní příkazy. Je možno také použít různé kombinace těchto přístupů dle požadavků organizace zákazníka. Lze také všechny položky sbalit do jednoho požadavku na výrobu, se kterým ABRA G4 posléze logicky pracuje a tímto vynechat jednotlivé mezikroky typu "příjem na sklad", "výdej ze skladu" atd., což šetří nejen čas uživatele, ale i počet vytvářených dokladů.

Ve fázi plánování výroby umožní ABRA G4 uživateli vytvořit kusovník bez vazby na skladovou kartu. Bez této skladové karty nelze ve výrobě pokračovat fází realizace, ale v přípravě výroby to možné je.

Obr. 18: Požadavek na výrobu
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)


Výrobní příkaz

Výrobní příkaz je reálným příkazem a tvoří se z výrobního požadavku. Obsahuje záložky, které zobrazují postup plnění jednotlivých položek příkazu výrobou. Nejdůležitější z nich je záložka Realizace, v níž je vidět skutečná spotřeba všech operací (materiál, práce, kooperace apod.) oproti naplánovanému množství. ABRA G4 spočítá do haléře veškeré ceny vstupů, a to i po jednotlivých položkách. Systém také zobrazí rozdíly mezi plánovanou a skutečnou cenou.

S výrobním příkazem lze ve výrobě dále pracovat, není striktně uzavřen postupem z fáze plánování. Výrobní příkaz lze dělit i do jednotlivých etap a dle zajištění materiálu je možné vyrobit i část etapy. To přináší úsporu při plánování času výroby z hlediska zajištění volných kapacit vstupů. Výrobní příkaz pružně spolupracuje s modulem SCM – opět je třeba vyzdvihnout vynikající provázanost jednotlivých agend "géčtyřky".

Obr. 19: Výrobní příkaz - zajištění materiálem
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)


Kontrola výroby

Jakmile projde výrobní příkaz všemi plánovanými operacemi, je potřeba na konci samotného výrobního procesu zkontrolovat jednotlivé položky a výrobní příkaz uzavřít. K tomu slouží kontrola realizace, která projde všechny položky výrobního příkazu, porovná plánované a skutečně spotřebované množství, prověří, zda byl vydán požadovaný materiál, zda proběhly naplánované operace atd. Na zjištěné rozdíly pak upozorní v rekapitulaci.

ABRA G4 umožňuje nastavit určité procento tolerance, aby nebyl odpovědný pracovník zahlcen informacemi a daty s minimálními odchylkami v normě spotřeby. Díky skriptování nabízí "géčtyřka" širokou škálu nastavení parametrů kontroly dle požadavků jednotlivých uživatelů systému.

Výdejka materiálu pomocí průvodce

Abychom postihli všechny důležité aspekty výrobního procesu a navazujících logistických toků, je třeba ještě uvést principy výdeje materiálu. Tzv. výdejku materiálu lze v „géčtyřce“ vytvořit přímo z výrobního příkazu. Samotná výdejka není vytvářena jako klasický doklad. Na základě příslušného tlačítka vyvolá uživatel průvodce pro parametrizaci výdejky. Průvodce umožňuje nastavovat výdejku požadovaných položek, integrovat jednotlivé parametry, přeskakovat fáze výroby apod. Na základě příkazu "Připravit vše" výdejka umožní přichystat požadované zásoby na jednotlivých skladech včetně důrazu na sledování sériových čísel a šarží, které ABRA G4 sleduje do nejmenšího detailu. Systém výdejku automaticky naplní položkami a výdejka se následně stane prostým skladovým dokladem. Celý proces lze řídit také ručně, obvykle v případě menšího množství položek na výdejce.

Obr. 20: Průvodce pro výdej materiálu
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)


ABRA G4 umí vydat např. roli látky, která je spotřebovávaná v rámci několika zakázek. Na základě norem si systém spočítá plánované spotřeby materiálu v poměrech a tyto poměry odepíše automaticky jednotlivým výrobním příkazům, které se k této roli váží. Odepsána je tudíž skutečná spotřeba materiálu z příslušné role.

V případě náhrady materiálu je možné na skladové kartě definovat, zda může být materiál nahrazen či je možné jej mixovat. U šarží pracuje ABRA G4 také s možností vstupu několika šarží do jednoho výrobku. Jakmile uživatel zakáže používání více šarží v rámci jednoho výrobku, ABRA G4 důsledně tento zákaz dodržuje a neumožní posunout tento mixovaný vstup dále do výroby.

Jak je zřejmé, určitou část základní funkcionality pro řízení procesní výroby "géčtyřka" přece jen obsahuje. Chybí jí však, podobně jako mnoha dalším tuzemským ERP systémům, pokrytí celé řady důležitých návazných funkčností určených především pro řízení kvality (práce s laboratorními vzorky, kompletní strukturální pohled na genealogii libovolné šarže produktu apod.).

Terminál ve výrobě

Společnost ABRA Software je schopna dodat výrobním společnostem také terminál přímo do provozu. Výrobní terminál je svou podstatou jednouchý a parametrizovatelný. Obvykle zobrazuje pár jednoduchých okének, pomocí nichž může pracovník zaznamenávat jednotlivé operace. Celý proces začíná ukončením dané operace a přihlášením pracovníka k terminálu kartou s kódem. Terminál mu nabídne několik možností, jak dále postupovat. Uživatel zaznamená konec operace s možností výdeje materiálu, výkresu pro další operaci apod. Na základě jednoduché komunikace s uživatelem může terminál při zadání výrobního příkazu zahájit či ukončit operaci a měřit spotřebovaný čas. Vždy záleží na konkrétních potřebách výroby.

Obr. 21: Terminál ve výrobě
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)


Terminál využívá např. společnost Spel, výrobce zařízení pro automatizaci a řízení technologických procesů.


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení ABRA Software a jejího produktového portfolia ... (28.02.2009)
  2. Architektura systému a její výhody pro uživatele ... (28.02.2009)
  3. Uživatelské prostředí a hlavní rysy práce se systémem ... (28.02.2009)
  4. Základní funkcionalita a moduly systému ... (28.02.2009)
  5. Plánování a řízení výroby ... (28.02.2009)
  6. Detailní pohled na řízení zakázkové výroby ... (28.02.2009)
  7. Pořízení systému, implementace a servisní služby ... (28.02.2009)

28.02.2009 - Eva Vořechová, Petr Sodomka - četlo 112481 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: