Diskuze

QAD: Špičkové řešení pro průmyslové podniky

Podnikové řešení QAD Enterprise Applications patří do první desítky světového ERP trhu. Jeho tvůrce, americká společnost QAD šla nejprve cestou definování cílových odvětví, na něž se posléze zaměřila při vývoji svého ERP produktu. Podařilo se jí tak vytvořit detailně propracovanou funkcionalitu pro vybrané obory podnikání, kterou dnes oceňuje více jak 6 000 zákazníků po celém světě. V 9. dílu našeho seriálu si představíme nejen možnosti tohoto systému, ale i nejvýznamnější projekty, které v ČR a SR realizovala společnost Minerva, významný implementační partner QAD pro region střední a východní Evropy.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti Minerva a systému QAD ... (05.06.2009)
  2. Představení systému QAD Enterprise Applications ... (05.06.2009)
  3. Jak se řídí firma na světové úrovni ... (05.06.2009)
  4. QAD - lídr v automobilovém průmyslu ... (05.06.2009)
  5. Řízení výroby a logistiky ... (05.06.2009)
  6. CRM, řízení dopravy, servisu a další užitečné funkčnosti ... (05.06.2009)
  7. Zkušenosti z oborových implementací ... (05.06.2009)
  8. Implementační a servisní služby ... (05.06.2009)

Společnost Minerva je výhradním distributorem a implementačním partnerem ERP systému QAD Enterprise Applications (dále jen QAD) pro region střední a východní Evropy. Na českém trhu je známá díky kvalitně odvedeným implementacím, které obohacuje o vlastní špičkové know-how získané mnohaletou prací stabilního konzultantského týmu.

Již 17 let se podobně jako společnost QAD zaměřuje na obsáhlejší a funkčně náročnější projekty ve výrobních odvětvích. Tento prozíravý směr, kterého se stále drží, přináší Minervě ovoce v podobě spokojených zákazníků zejména z automobilového, strojírenského, potravinářského, farmaceutického průmyslu a z výroby spotřebního zboží. Minerva se postupně transformovala ve společnost holdingového typu. Ta má dnes v ČR pět poboček a přes dceřiné společnosti obsluhuje i slovenský a východní trh, do kterého spadá Rusko, Litva a Ukrajina.

Samotná americká korporace, QAD Inc., se začala rozvíjet v 80. letech. Dnes zaměstnává 1 600 pracovníků, jsou to zejména programátoři, vývojáři, techničtí specialisté a konzultanti. Celosvětově využívá řešení QAD přes 6 100 výrobních firem. Gartner, AMR Research a další renomované analytické agentury řadí QAD do první světové desítky výrobců ERP řešení s globální působností.

Hlavní konkurenční výhoda společnosti QAD tkví ve specializaci na výrobní podniky několika segmentů (automobilový, strojírenský, spotřebitelský, farmaceutický, potravinářský a nápojový). Společnost byla jednou z prvních, která na ERP trhu přistoupila ke specializaci, definovala cílové vertikály, a až poté vyvinula rámcová řešení vycházející z konkrétních potřeb výrobních podniků. Vybraným průmyslovým odvětvím nabízí vynikající funkční podporu nejen pro plánování a řízení výroby a navazující logistické procesy, ale také pro řízení ekonomiky, financí, majetku, údržby a dalších důležitých oblastí.

QAD předbíhá svou konkurenci rovněž aktivní snahou naplnit požadované standardy v jednotlivých vertikálách. Příkladem může být MMOG/LE pro automobilový průmysl. Vyspělou funkcionalitu a bohaté zkušenosti nabízí také pro řízení dodavatelských řetězců (funkcionalita Multisite).

Obr. 1: Společnost QAD působí na šesti kontinentech světa
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Investice do vývoje a akvizic

Společnost QAD investuje především do rozvoje aplikace a od roku 2004 se také z velké části soustřeďuje na akvizice speciálních systémů. Zájem projevuje zejména o řešení na stejné technologické bázi jako QAD, která již k němu byla napojována. Jednou z významných akvizic byl v roce 2003 CRM/SFA, dnes QAD CRM. Dalším se stal QAD Warehousing (dříve AIM) pro řízení rozsáhlých dynamických paletových skladů.

Významným přínosem do rodiny produktů QAD byla také aplikace MTL určená pro Enterprise Asset Management, dnes pod názvem QAD EAM. Tento modul obsahuje kompletní řízení majetku a údržby budov včetně strojů, nástrojů a náhradních dílů. Např. u nástrojů je možné definovat preventivní (prediktivní) údržbu, podle časových intervalů nebo výkonnostních ukazatelů (cykly, motohodiny), popř. i jejich kombinaci, načítaných např. ze stroje (zdvihy u lisovacích nástrojů). Tuto aplikaci využívá v ČR např. nadnárodní společnost Arvin Meritor.

S údržbou je spojeno i řízení projektů ve smyslu plánování investice do údržby či stavby nové budovy. Např. po zjištění vysokých nákladů na stroj, může společnost stanovit jako projekt investici na pořízení daného stroje, jeho instalaci v čase a rozpočtu. Poté následují objednávky subdodavatelských služeb, investice samotné, jejich komponenty a veškerá související evidence. Na QAD EAM navazuje vlastní údržba a oblast nazývaná MRO (Maintenance, Repair and Operations), nebo-li řízení úrovně zásob náhradních dílů podle stanovených klíčových ukazatelů. QAD k tomu na základě celosvětových zkušeností nabízí kolem čtyřiceti hodnotících kritérií.

Špičkový tým konzultantů

Velkou předností společnosti Minerva je stabilní, dlouhodobě budovaný tým zkušených konzultantů, kteří tvoří největší skupinu ze 130 zaměstnanců holdingu. Konzultanti se soustředí a specializují pouze na ERP systém QAD jako jedinou "vlajkovou loď" Minervy. Téměř 100% projektů v ČR a SR bylo realizováno těmito pracovníky. Společnost nevyužívá implementační partnery, čímž výrazně eliminuje problémy se sdílením informací, znalostí a zkušeností. Analytický tým společnosti Minerva také zajišťuje a garantuje kompletní legislativu zemí, které obsluhuje, a to včetně mzdové agendy.

Minerva tedy uplatňuje přímý obchodní model dodávky ERP systému, implementace provádí pět poboček (Praha, Brno, Tábor, České Budějovice, Kopřivnice) a dvě menší pracovní skupiny (Most, Hradec Králové). Významnou pobočkou je Tábor, kde sídlí i servisní středisko včetně týmu zabezpečujícího podporu stávajících uživatelů (HelpDesk).

Minerva se může pochlubit implementacemi ve více než stu výrobních organizacích. Nutné je zdůraznit, že se nejedná o jednoduché či částečné implementace, např. pouze pro oblast financí nebo skladů. QAD v těchto společnostech kompletně pokrývá jak hodnototvorný řetězec včetně plánování a řízení výroby, nákupní a prodejní logistiky, tak i podpůrné procesy jako je komplexní řízení ekonomiky a personalistiky.

Oceněná profesionalita

Minerva za své profesionálně provedené implementace získala řadu ocenění. Pět cen za nejlépe a nejrychleji realizované projekty pochází přímo od společnosti QAD z USA. V roce 1998 se jednalo o pilotní nasazení QAD ve společnosti Kraft Figaro Bratislava, jež bylo dále rozšířeno i do poboček ve střední a východní Evropě (Litva, Rusko, Ukrajina a Bulharsko). Tento rozsáhlý projekt otevřel Minervě cestu na východ a byl impulsem pro rozšíření činnosti do těchto zemí. Mezi další oceněné projekty patří KORADO – výrobce otopných těles, FujiKoyo Plzeň, Magna Cartech České Velenice a Automotive Safety Components – subdodavatelé pro automobilový průmysl. Dokladem úspěšnosti společnosti Minerva (resp. systému QAD) na českém trhu bylo také hodnocení od IDC CEMA, publikované v analýze IDC Czech Republic Enterprise Application Software, jako lídra v automobilovém odvětví. Dlouhodobě se ve zmíněné studii umisťuje Minerva – QAD na pozici mezi TOP 5 ERP systémů v ČR.

V této souvislosti je důležité říci, že systém QAD většina z implementovaných společností, včetně všech zmíněných, nadále využívá. Nejstarším zákazníkem je Spofa Dental (1994), který má za sebou již tři upgrady systému, a to bez vypsání nového výběrového řízení.

Informační systém QAD Enterprise Applications
(Klikněte na obrázek pro stažení souboru)


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti Minerva a systému QAD ... (05.06.2009)
  2. Představení systému QAD Enterprise Applications ... (05.06.2009)
  3. Jak se řídí firma na světové úrovni ... (05.06.2009)
  4. QAD - lídr v automobilovém průmyslu ... (05.06.2009)
  5. Řízení výroby a logistiky ... (05.06.2009)
  6. CRM, řízení dopravy, servisu a další užitečné funkčnosti ... (05.06.2009)
  7. Zkušenosti z oborových implementací ... (05.06.2009)
  8. Implementační a servisní služby ... (05.06.2009)

05.06.2009 - Hana Klčová - četlo 128793 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: