Diskuze

QAD: Špičkové řešení pro průmyslové podniky

Podnikové řešení QAD Enterprise Applications patří do první desítky světového ERP trhu. Jeho tvůrce, americká společnost QAD šla nejprve cestou definování cílových odvětví, na něž se posléze zaměřila při vývoji svého ERP produktu. Podařilo se jí tak vytvořit detailně propracovanou funkcionalitu pro vybrané obory podnikání, kterou dnes oceňuje více jak 6 000 zákazníků po celém světě. V 9. dílu našeho seriálu si představíme nejen možnosti tohoto systému, ale i nejvýznamnější projekty, které v ČR a SR realizovala společnost Minerva, významný implementační partner QAD pro region střední a východní Evropy.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti Minerva a systému QAD ... (05.06.2009)
  2. Představení systému QAD Enterprise Applications ... (05.06.2009)
  3. Jak se řídí firma na světové úrovni ... (05.06.2009)
  4. QAD - lídr v automobilovém průmyslu ... (05.06.2009)
  5. Řízení výroby a logistiky ... (05.06.2009)
  6. CRM, řízení dopravy, servisu a další užitečné funkčnosti ... (05.06.2009)
  7. Zkušenosti z oborových implementací ... (05.06.2009)
  8. Implementační a servisní služby ... (05.06.2009)

Architektura systému a využité technologie

Tříúrovňová architektura systému QAD je postavena na principu klient/server. Postupně je transformována na servisně orientovanou architekturu (SOA). Např. nový základ modulu financí (Enterprise Financials) je napsán již v prostředí SOA. Systém umí pracovat se standardy SOAP, UDDI, WSDL a strukturovanými dokumenty v XML.

Oddělená aplikační logika a zobrazovací vrstva také umožňuje upgrade pouze jedné z těchto částí.

Obr. 2: Architektura systému QAD
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Výhodou systému QAD je hardwarová nezávislost. Z operačních systémů je podporován Windows Server, Unix a Linux, výjimku tvoří proprietární operační systémy od IBM (OS400, VM a MVS). Z databázových systémů je možno volit mezi nativní platformou Progress, Oracle Database a MS SQL Server. Pro zajímavost: databázovou platformu Progress využívá většina zákazníků Minervy. Patří k nim mj. i pekárenská společnost United Bakeries, která pracuje s cca 550 GB uložených dat, nashromážděných během dvou let. Data přitom zatím nebylo nutné přesouvat nebo archivovat.

Platforma Progress navíc vyniká v otevřenosti směrem k internetu a ve spolupráci s ostatními technologiemi. Je také hodnocena jako jedna z nejlepších v oblasti tzv. embedded databází podle poměru cena/výkon. Progress Software patří k předním dodavatelům v oblasti SOA. Protože společnost QAD dlouhodobě a úzce spolupracuje s Progress Software, uzavřela s ní smlouvu na využití Enterprise Service Bus (Sonic) právě pro SOA architekturu.

Volba technologie nicméně není při rozhodování o pořízení systému prioritní záležitostí. Naprostá většina zákazníků se o technické záležitosti nezajímá. Automaticky předpokládají patřičný výkon, bezpečnost a schopnost sebeobnovení systému po možné hardwarové poruše.

Otevřenost systému a možnosti jeho úprav

K interní komunikaci mezi moduly, jednotlivými instancemi QAD softwaru a případně dalšími konkurenčními aplikacemi slouží tzv. QXtend rozhraní (balík služeb QAD EA). To např. umožňuje, aby závody jedné organizace, dislokované na různých místech a pracující v různých legislativních podmínkách, přistupovaly k jedné entitě – databázi mateřské nadnárodní korporace – a pracovaly ve svém vlastním prostředí respektujícím všechny nezbytné požadavky.

QXtend lze dále využít pro externí integraci. Správce systému může získat veškeré vývojové nástroje a kompletní strukturu databáze včetně vazeb. Může kdykoliv a z jakéhokoliv místa vstoupit do systému a nahlížet na jednotlivé tabulky v databázi. Díky tomu může jednoduše připravit nový report, definovat vlastní vazby mezi tabulkami v systému apod. Může si také vytvořit vlastní databázi či schéma a nad nimi postavit program se synchronizací potřebných údajů. K tomu Minerva poskytuje školení pro správce-programátory.

Společnost Minerva má jako partner QAD k dispozici kompletní zdrojové kódy k aplikaci. Zásahy do systému by se však měly činit v rozumné míře a připouští se nejčastěji v těch případech, kdy je potřeba zachovat procesní specifika zákazníka, která mu přináší konkurenční výhodu na trhu. Přístup ke kódům aplikace je rozdělen do několika vrstev. Zákazníci si mohou zakoupit zdroje od veškerých výstupů a schémat databází, nástroje pro tvorbu výstupů. Mohou si také upravovat své uživatelské prostředí.

Uživatelské rozhraní

QAD umožňuje současné využití více typů uživatelského rozhraní. Základní uživatelské prostředí ERP systému QAD je postaveno na platformě Microsoft .NET, vytvořeno a vyvíjeno v Microsoft Visual Studiu a C#. Tím došlo k propojení všeobecně známého uživatelského prostředí Microsoftu s technologií rozsáhlého ERP systému. Ten tak může využít veškeré moderní ovládací prvky Microsoftu včetně standardních knihoven, např. pro exporty do MS Excel. U některých funkcí je možný zpětný import do QAD. Přístupy k funkcím ale i ke konkrétním polím lze definovat přímo pro konkrétního uživatele či roli. QAD obsahuje klasické pracovní nástroje, jako je navigační sloupec, pracovní plocha, roletové menu i tzv. oblíbené položky.

Uživatelské rozhraní lze nadefinovat rovněž podle oblasti, kterou uživatel obsluhuje. Finanční ředitel potřebuje analyzovat data, hledat závislosti a trendy, zatímco skladník vyžaduje nejjednodušší způsob zadávání dat, tedy v co nejkratším čase s patřičnými kontrolami pro předcházení chyb.

Rozhraní systému respektuje také nároky na server, síťovou infrastrukturu a pracovní stanice. Aby bylo možné využít např. starší PC pro práci ve skladu, lze s QAD na těchto stanicích pracovat i ve znakovém režimu (terminálový emulátor nebo DOS klient). Znakové rozhraní je výhodné rovněž pro malé obrazovky radiofrekvenčních terminálů, na něž je potřeba dostat mnoho čitelných informací. Technologie systému umožňuje snadno přeformátovat znakovou obrazovku, resp. funkce, a získat plnohodnotného online radiofrekvenčního klienta bez softwarových mezivrstev.

Obr. 3: Znakové rozhraní, .NET rozhraní a rozhraní pro RF terminál QAD
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Dynamicky definované menu

Funkce v systému se člení na údržbové, pomocí nichž se vkládají a mění data, dále přehledové a dotazové. Přehledové jsou rozděleny na analytické funkce pro práci na obrazovce a speciální funkce pro tisky, zejména ve velkých korporacích, kde je důležitá rychlost odezvy z databáze a řízení tiskových front.

Analytické funkce umožňují přeorganizování vzhledu obrazovky, definici hierarchie, skrytí sloupce, vnoření do nižších úrovní až na položky či záznamy, export do MS Excel, definici vlastních grafů přímo v systému. Užitečnou funkcí je uživatelská definice odkazů ke konkrétním hodnotám a polím, a to buď napříč systémem do jiných funkcí a modulů nebo i vně systému (výkres, CAD soubor, webové stránka). Je možné vymezit sady předpřipravených obrazovek, kdy se po jednom kliknutí otevře několik souvisejících oken vedle sebe.


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti Minerva a systému QAD ... (05.06.2009)
  2. Představení systému QAD Enterprise Applications ... (05.06.2009)
  3. Jak se řídí firma na světové úrovni ... (05.06.2009)
  4. QAD - lídr v automobilovém průmyslu ... (05.06.2009)
  5. Řízení výroby a logistiky ... (05.06.2009)
  6. CRM, řízení dopravy, servisu a další užitečné funkčnosti ... (05.06.2009)
  7. Zkušenosti z oborových implementací ... (05.06.2009)
  8. Implementační a servisní služby ... (05.06.2009)

05.06.2009 - Hana Klčová - četlo 128791 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: