Diskuze

QAD: Špičkové řešení pro průmyslové podniky

Podnikové řešení QAD Enterprise Applications patří do první desítky světového ERP trhu. Jeho tvůrce, americká společnost QAD šla nejprve cestou definování cílových odvětví, na něž se posléze zaměřila při vývoji svého ERP produktu. Podařilo se jí tak vytvořit detailně propracovanou funkcionalitu pro vybrané obory podnikání, kterou dnes oceňuje více jak 6 000 zákazníků po celém světě. V 9. dílu našeho seriálu si představíme nejen možnosti tohoto systému, ale i nejvýznamnější projekty, které v ČR a SR realizovala společnost Minerva, významný implementační partner QAD pro region střední a východní Evropy.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti Minerva a systému QAD ... (05.06.2009)
  2. Představení systému QAD Enterprise Applications ... (05.06.2009)
  3. Jak se řídí firma na světové úrovni ... (05.06.2009)
  4. QAD - lídr v automobilovém průmyslu ... (05.06.2009)
  5. Řízení výroby a logistiky ... (05.06.2009)
  6. CRM, řízení dopravy, servisu a další užitečné funkčnosti ... (05.06.2009)
  7. Zkušenosti z oborových implementací ... (05.06.2009)
  8. Implementační a servisní služby ... (05.06.2009)

Standardy automobilového průmyslu

Automobilový průmysl představuje obor, který má tendenci být vždy krok před ostatními. Jako první v návaznosti na vlastní inovace přichází s požadavky na zlepšení a úpravy informačních systémů. Společnosti QAD a Minerva vychází tomuto průmyslu vstříc, např. aktivním členstvím v evropské automobilové asociaci ODETTE a americké AIAG (QAD). Podílí se tak na definici a vývoji standardů uplatňovaných v automobilové vertikále, což oceňují zejména výrobci, ale i dodavatelé.

Velmi zajímavou aktivitu v této sféře představuje standard MMOG/LE (Materials Management Operations Guideline/Logistics Evaluation), pro který má Minerva vlastní specialisty a je autorizovaná pro školení v celé ČR a SR. Jedná se o globální směrnici, zahrnující obsáhlý celek podnikových praktik a postupů pro řízení materiálového hospodářství a logistiky. Původně byla vytvořená pro automobilový průmysl, ale lze ji využít i v jiných průmyslových odvětvích.

Směrnice MMOG/LE přináší řadu výhod jak pro dodavatele, kteří ji zavedli, tak pro jejich zákazníky. Patří k nim standardizace hodnocení dodavatelů, účelná organizace interní i externí komunikace, zlepšení výkonu díky ucelené logistice, snížení nákladů na logistické operace atd. Minerva se může pochlubit konkrétním úspěchem ve výběrovém řízení právě díky znalosti MMOG/LE, podle něhož byla navržena implementační studie.

Specifické požadavky automobilových řetězců

Jedním z hlavních rysů automobilového průmyslu je řízení dodavatelských vztahů pomocí odvolávek, rozvrhů, předpovědí (forecastů), EDI (Electronic Data Interchange), případně využití konceptu JIT. EDI představuje dnes již neopomenutelný standard, který zjednodušuje a zrychluje komunikaci v řetězci. Místo běžných objednávek zákazník pravidelně zasílá forecasty a k nim odvolávky, v nichž je často "i na hodinu" přesně uvedeno, co má být distribuováno. Dodavateli slouží odvolávky a forecasty jako poptávka, která se různě překrývá podle nadefinovaných pravidel a vstupuje do plánování.

Jestliže zákazník neudává, kdy má být polotovar dostupný pro výrobní linku, je třeba při plánování zohlednit dobu dopravy, včetně času zdržení na hranicích. Počítat se musí také s tím, zda se dodává přímo na montážní bránu zákazníka, která má svůj harmonogram. Na základě těchto údajů je třeba dopravu optimalizovat. Pokud zákazník objednává např. 58 ks konkrétního materiálu a dodavatel posílá kamion s kapacitou 70 ks, tak pokud v systému není nastaveno omezení zásoby u zákazníka, lze poslat 70 ks. Systém si číslo musí pamatovat a při další odvolávce na 48 ks, se posílá 36 ks tak, aby bylo udrženo čisté množství požadované zákazníkem.

Další specialitou a novinkou posledních let je JIT sequencing modul. Zákazník podle svého plánu a okamžité situace neposílá jenom forecasty a odvolávky, ale přímo sekvenční čísla i na minutu vypočtených dodávek. Dodavatel podle toho musí naplánovat, vyrobit a opatřit dodávky sekvenčními čísly, které přitom nelze na produkty umístit již ve výrobě. Mohou být totiž na poslední chvíli změněny, a proto se přidělují až v okamžiku expedice. Výrobky se zašlou zákazníkovi, ten načte jejich sekvenční čísla, podle nichž jsou přemístěny rovnou do montáže na určenou pozici. V montáži se na základě těchto čísel může měnit i charakter artiklu, např. zelené auto má kožený potah, zakódovaný v čísle. Sekvenční čísla přímo ovlivňují plán výroby dodavatele, a musí souhlasit na konci výrobního cyklu. Selhání v podobě dodání jiného potahu pod požadovaným číslem pak zaplatí dodavatel.

Zajímavým specifikem automobilového průmyslu je tzv. selfbill (samofaktura), který podobně jako EDI a JIT zjednodušuje vztahy v dodavatelském řetězci. Selfbilling nahrazuje faktury, které byly pro svou administrativní náročnost odbourány. Systém eviduje dodávky a objem fakturace, zákazník posílá přímo peníze. Tento modul podle různých algoritmů a pravidel páruje došlé peníze s fakturací, která by měla proběhnout. Systém ukazuje rozdíly (došlo méně peněz), které se poté řeší se zákazníkem, a zajišťuje i účtování. Organizace si sama podle přijatých peněž od zákazníka vystaví fakturu, která, pokud to auditor umožní, je evidována pouze v systému. Tuto problematiku řešila společnost Minerva např. pro komunikaci s Volkswagenem, a ve světě společnost QAD pro Ford.

Mezinárodní projekty

Vysoká penetrace produktu QAD právě u náročných automobilových výrobců svědčí o jeho nesporných kvalitách. Za zmínku stojí fakt, že 17 z 25 nejlepších mezinárodních dodavatelů má nasazeno toto podnikové řešení. Řada z nich působí i v ČR, jako např. Lear, Johnson Control, TRW, Magna, Valeo. Pro kompletní řízení používají QAD také nadnárodní zákazníci z řad OEM.

Všichni zákazníci přitom pokrývají aplikací QAD veškeré procesy od nákupu, výroby, prodeje, komunikace s partnery po finance. Velkou implementací je Magna Cartech, kde bylo mimo jiné také nasazeno přímé hlášení práce dělníky včetně seřizovačů. Hlášení probíhá elektronicky na všech terminálech ve výrobě. Zaznamenává se začátek i konec operace, vyrobené kusy a zmetky, odhlašují se i přestávky, přerušení s kódy. Navíc jsou zde speciální terminály pro zobrazení stavu výroby – dělníci, dílny, časová osa a celá historie formou barevných úseček, jak který dělník plnil normu atp. Tento terminál slouží mistrovi k řízení práce. Jeho zavedení zapůsobilo i výrazně psychologicky: produktivita práce se zvýšila o sedminu, a po zavedení barevného zobrazení úseček se ušetřila další sedmina, bez dopadu na hodinovou mzdu.

Podobně funguje QAD např. ve společnosti metal design slovakia (výrobce kovového nábytku).

Ve společnosti Magna Cartech kromě pokrytí procesu výroby, nákupu, řízení skladů a dalších, byly zavedeny EDI a čárové kódy pro sledování materiálu i výroby. EDI je zde důkladně propracované, zahrnuje správu okolo 15 typů zpráv a dokumentů, které je třeba elektronicky vyměňovat mezi systémy. QAD má vzhledem ke specializaci na automobilový průmysl pro EDI předpřipravené typy zpráv a jejich parametrizaci.


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti Minerva a systému QAD ... (05.06.2009)
  2. Představení systému QAD Enterprise Applications ... (05.06.2009)
  3. Jak se řídí firma na světové úrovni ... (05.06.2009)
  4. QAD - lídr v automobilovém průmyslu ... (05.06.2009)
  5. Řízení výroby a logistiky ... (05.06.2009)
  6. CRM, řízení dopravy, servisu a další užitečné funkčnosti ... (05.06.2009)
  7. Zkušenosti z oborových implementací ... (05.06.2009)
  8. Implementační a servisní služby ... (05.06.2009)

05.06.2009 - Hana Klčová - četlo 128679 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: