Diskuze

Microsoft Dynamics NAV pro dovozce a prodejce automobilů

Microsoft Dynamics NAV patří k nejčastěji nasazovaným světovým ERP systémům v českých podnicích. Původně dánský software, známý pod názvem Navision, využívá více jak 770 českých organizací, počet implementačních partnerů dosáhl počtu 40. Rozsáhlá partnerská síť dlouhodobě vytváří zázemí pro rozvoj NAV. Aby posilovali svou konkurenceschopnost, vyvíjejí jednotliví partneři různá oborová řešení. Jedno z těch nejlepších si představíme v 11. díle našeho seriálu.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti Axiom SW a Microsoft Dynamics NAV ... (13.09.2009)
  2. Představení oborového řešení Automotive Business Solution ... (13.09.2009)
  3. Řízení importu vozidel ... (13.09.2009)
  4. Řízení prodeje automobilů ... (13.09.2009)
  5. Leasing, velkoobjemový prodej a shrnutí přínosů řešení ... (13.09.2009)

Leasing pro importéry, prodejce i bankovní instituce

ABS LS (Leasing System) představuje další samostatnou část, která rozšiřuje funkcionalitu pro automobilové dovozce a prodejce o oblast služeb. Má tři části: zpracování finančního leasingu, operativního leasingu a zpracování úvěrů.

Jednotlivé moduly nacházejí uplatnění jak u importérů, tak samostatně u leasingových či bankovních institucí. ABS LS je také možné kombinovat s importérským modulem. Leasingové řešení od Axiom SW využívají specializované bankovní instituce, např. v UniCredit Bank či Leasing Slovenskej sporiteľne. Řešení je pak integrováno do jádra příslušného ERP systému (SAP, Oracle apod.), který používá mateřská společnost dané finanční instituce.

V systému je možné evidovat i grafické prvky. Např. při evidenci leasingu je třeba pracovat s fotografiemi poškozených vozidel. Systém dále obsahuje šablony pro zaznačení poškození automobilu.

Obr. 9: Karta leasingové smlouvy
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Nejlepší praktiky v oblasti leasingu a poskytování úvěrů

Leasing sám o sobě představuje významnou "nejlepší praktiku". Ta se týká především matematických výpočtů, způsobů daňového zohlednění různých typů nákladů, účtování jednotlivých položek a jejich rozpouštění. Na kartě každé leasingové smlouvy jsou evidovány splátky skládající se z jistiny a anuity. Výše splátky se odvíjí od zvoleného modelu výpočtu. Splátky jsou provázané na deníky tak, aby došlo k jejich naplnění a zaúčtování jednotlivých položek. Vazba je provedena i na zálohové platby, faktury za služby, kurzové rozdíly, dobropisy, pojištění, které se musí rozpouštět do jednotlivých období a z hlediska daňového správně zúčtovat. Leasingové smlouvy musí mít nastaveno také workflow a stavy pro příslušné schvalovací operace. Leasingový systém je samozřejmě napojen na modul majetku a servisu.

Podstatou Best Practices v oblasti leasingu jsou tedy kalkulační vzorce. Ty musí být nastaveny flexibilně, neboť se často mění dle nabídky bank. Standardní vzorce vychází ze zvyklostí a desetiletých zkušeností společnosti Axiom SW v oblasti leasingu obecně. Kromě toho společnost zaměstnává specialistu, který se věnuje výhradně pojistné matematice a pomáhá tak celou oblast posouvat dopředu. Další nastavení a příprava kalkulačních vzorců je díky konstrukci systému ABS LS velmi rychlá a podporuje leasingové společnosti při jejich obchodních činnostech v návaznosti na přípravu nových finančních produktů.

Druhou významnou "nejlepší praktiku" představuje řešení bankovních úvěrů pro financování vozidel leasingových společnosti. Tyto úvěry je potřeba taktéž do platby klienta promítnout. Proto je velmi důležité správně vyhodnotit půjčku od banky vůči financování poskytovanému na vozidlo. Je nutné správně propočítat zisk tak, aby byl úvěr pokryt. Přitom je třeba brát v úvahu cenu peněz na různých trzích a další faktory. Leasingové smlouvy jsou proto obvykle zajištěny tak, že lze měnit výpočet leasingových splátek na základě změny podmínek na trhu. Informační systém je schopen se těmto změnám pružně přizpůsobit. Je nastaven tak, že v kterémkoliv okamžiku lze změnit příslušnou kalkulaci, a tedy přepočítání konkrétních splátek.

Velkoobjemový prodej ojetých vozidel

Poslední modul certifikovaného řešení společnosti Axiom SW je určen pro obchody s ojetými vozy. ABS UCS (Used Cars System) je zaměřen na velkoobjemové obchody s množstvím pohybujícím se v tisících nebo desítkách tisíc kusů, s nímž podnikají společnosti, jako např. AAA Auto, Auto ESA apod.

Při vývoji tohoto modulu bylo třeba zvládnout specifické know-how, které je jeho obsahem. To spočívá především ve znalostech, jak efektivně provázat a zpracovat velké množství údajů potřebných pro jednotlivé agendy systému. Např. pro formulář servisní zakázky je třeba zajistit údaje o termínech objednávek, přistavení vozu, dokončení servisu, evidenci servisních prací, odpracovaném času atd. Při vkládání informací o automobilu se přitom používají importy z různých částí systému, které se volí na základě určitého přednastaveného modelu. Vše musí být navíc provázáno na všechny ostatní části systému.

Přednosti a výhody ABS

Systém ABS přináší velkou výhodu ve změně procesů v oblasti dovozu a prodeje vozidel. Dříve bylo zvykem mnoho věcí dělat ručně a vyplňovat ke všemu papírové doklady, např. pro každou servisní zakázku, příjem či prodej vozu. Dnes jsou tyto činnosti provázány a elektronicky doplňovány o nové informace, čímž se výrazně zkrátí a zefektivní celý proces.

Předností systému ABS jak pro importéra, tak dealera je jednotné úložiště dat ke všem agendám - evidenci automobilů, smluv, zákazníků, obchodních případů atd. Důležitá je také možnost sledování životního cyklu automobilů. Systém eviduje, kolik vlastníků vozidlo mělo, pokud se vrací ke stejnému dealerovi jako použité k prodeji a samozřejmě obsahuje všechny historické údaje, počínající nákupem importéra od výrobce a konče prodejem a servisními zásahy pro koncového zákazníka. V neposlední řade systém poskytuje široké možnosti analýz a ekonomického vyhodnocování jak jednotlivých obchodních případů tak celého podnikání, které je velmi citlivé na cenotvorbu a vývoj nabídky a poptávky na trhu.


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti Axiom SW a Microsoft Dynamics NAV ... (13.09.2009)
  2. Představení oborového řešení Automotive Business Solution ... (13.09.2009)
  3. Řízení importu vozidel ... (13.09.2009)
  4. Řízení prodeje automobilů ... (13.09.2009)
  5. Leasing, velkoobjemový prodej a shrnutí přínosů řešení ... (13.09.2009)

13.09.2009 - Hana Klčová - četlo 91336 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: