Diskuze

QI: Systém s technologickou koncepcí světové úrovně

Informační systém QI má na českém trhu bezesporu významné postavení. Nedosahuje sice takového počtu referencí či oborových řešení, jako jeho někteří tuzemští konkurenti, přesto je zcela výjimečný svou technologickou koncepcí, která jej řadí do světové špičky. To potvrzuje umístění společnosti DC Concept, výrobce systému QI, v seznamu Top 100 Vendors 2006 časopisu IT Week. Takového úspěchu se zatím nepodařilo dosáhnout žádnému dalšímu českému výrobci informačních systémů. 12. díl seriálu Informační systémy pro české podniky jsme proto věnovali právě ERP řešení QI.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti DC Concept a informačního systému ... (04.11.2009)
  2. Vývoj systému QI a jeho stávající zaměření ... (04.11.2009)
  3. Technologie, architektura a hlavní rysy uživatelského pro ... (04.11.2009)
  4. Funkcionalita a základní moduly systému ... (04.11.2009)
  5. Licenční politika, implementace a nabídka odlehčené verze ... (04.11.2009)

Jdeme jinou cestou

Společnost DC Concept byla založena v roce 2000, s dlouhodobým cílem vybudovat silnou mezinárodní společnost s rozsáhlou partnerskou sítí poskytující jedinečný produkt, který umožní efektivně řídit veškeré informace a procesy v organizaci. Její zakladatelé přitom zvolili přístup odlišný od všech ostatních českých konkurentů. Rozhodli se jít cestou budování nepřímého obchodního modelu.

DC Concept působí na trhu jako firma zabezpečující vývoj systému, přičemž implementaci systému ponechává výhradně na partnerských organizacích. Proto si také vystačí s 27 zaměstnanci, kteří mají na starosti obchodní záležitosti, rozvoj produktu a podporu partnerům. Tržby společnosti činí 60 mil Kč, na rozdíl od konkurence se ovšem jedná téměř výhradně o příjmy z licencí. V rámci partnerské sítě ale QI disponuje silným zázemím, které tvoří 160 certifikovaných odborných konzultantů. Mezi partnery v současnosti patří 30 organizací, které se podílejí na implementaci systému a sedm společností, které participují na jeho vývoji.

Komplexní řešení i dílčí aplikace

Systém QI je koncipován jako komplexní řešení kategorie ERP II pokrývající nejen interní, ale také externí a rozhodovací procesy organizace. Využití QI je velmi rozmanité napříč mnoha obory i firmami nejrůznější velikosti. Jeho více jak 500 referencí v České a Slovenské republice pochází z mikropodniků, malých, středních firem i velkých korporací. Těžiště zákazníků se pak nachází v segmentu středně velkých organizací do 250 zaměstnanců. K těm menším patří např. společnost A.W., vyrábějící známé olomoucké tvarůžky, ke středně velkým ABEL-Computer, zabývající se výrobou a renovacemi kazet pro počítačové tiskárny. Velkou implementaci představuje např. společnost Tauris, největší masokombinát na Slovensku využívající pro provoz informačního systému clusterového uspořádání serverů.

Systém je v současnosti rozdělen na 300 obchodních jednotek (Business Units), z nichž drtivá většina je použitelná samostatně a nemusí být tedy nutně součástí robustního celku. Z aplikací QI si tak můžete vybrat např. evidenci přijaté a odeslané pošty a využívat ji na třívrstvé architektuře pro stovky uživatelů. V případě potřeby ji lze dále doplňovat o další funkcionality a vytvořit tak zcela unikátní informační systém plně odpovídající procesům dané organizace.

Celostním přístupem k elastickému systému

Se systémem QI je neodmyslitelně spjat pojem "elastický", který však nebývá správně vysvětlován a pochopen. Seznamme se tedy s hlavní myšlenkou tvůrců QI podrobněji. Informační systémy se obvykle vyvíjely na základě vybrané primární oblasti, pro niž byly původně určeny. U tuzemských řešení to často byla účetní a ekonomická agenda, u některých světových systémů zase naopak plánování a řízení výroby nebo dokonce řízení údržby a správa majetku. Jakmile však byla tato řešení dále rozvíjena do oblastí, s nimiž se původně nepočítalo, bylo nutné činit buď významné kompromisy, nebo systém od základů přepracovat. Tomu se chtěli tvůrci QI vyhnout, proto si od počátku dali za cíl vybudovat koncepci pro komplexní informační systém, jehož další rozvoj by nebyl nijak významně technologicky limitován.

Zároveň si však uvědomovali, že samotná koncepce systému nestačí, chtějí-li účinně konkurovat na trhu etablovaným dodavatelům a jejich produktům. Proto se "elastičnost" snažili zakomponovat do dalších důležitých oblastí – obchodního modelu, o němž jsme již hovořili a licenční politiky, která by byla maximálně přizpůsobivá požadavkům zákazníků.

Informační systém QI
(Klikněte na obrázek pro stažení souboru)


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti DC Concept a informačního systému ... (04.11.2009)
  2. Vývoj systému QI a jeho stávající zaměření ... (04.11.2009)
  3. Technologie, architektura a hlavní rysy uživatelského pro ... (04.11.2009)
  4. Funkcionalita a základní moduly systému ... (04.11.2009)
  5. Licenční politika, implementace a nabídka odlehčené verze ... (04.11.2009)

04.11.2009 - Hana Klčová, Petr Sodomka - četlo 88776 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: