Diskuze

QI: Systém s technologickou koncepcí světové úrovně

Informační systém QI má na českém trhu bezesporu významné postavení. Nedosahuje sice takového počtu referencí či oborových řešení, jako jeho někteří tuzemští konkurenti, přesto je zcela výjimečný svou technologickou koncepcí, která jej řadí do světové špičky. To potvrzuje umístění společnosti DC Concept, výrobce systému QI, v seznamu Top 100 Vendors 2006 časopisu IT Week. Takového úspěchu se zatím nepodařilo dosáhnout žádnému dalšímu českému výrobci informačních systémů. 12. díl seriálu Informační systémy pro české podniky jsme proto věnovali právě ERP řešení QI.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti DC Concept a informačního systému ... (04.11.2009)
  2. Vývoj systému QI a jeho stávající zaměření ... (04.11.2009)
  3. Technologie, architektura a hlavní rysy uživatelského pro ... (04.11.2009)
  4. Funkcionalita a základní moduly systému ... (04.11.2009)
  5. Licenční politika, implementace a nabídka odlehčené verze ... (04.11.2009)

Jak se tvořil datový model

Vývoj QI byl započat se záměrem co nejlépe a nejúplněji zmapovat a namodelovat vztahy mezi jednotlivými podnikovými činnostmi. Pro datový model byly definovány subjekty (lidé jako uživatelé, organizace atd.), statické objekty (budovy, materiál, výrobky atd.), jejich uložení v logicky správných souvislostech a vztahy mezi nimi, a to od nejobecnějších až po ty specifické. Následně byly popsány akce – aktivity, u nichž lze charakterizovat jejich průběh v čase a sledovat např. i náklady na ně vynaložené. Veškeré změny uskutečňované mezi subjekty byly zachycovány pomocí dokladů. Takto zobecněný model je pak možné využít pro namodelování téměř jakékoliv úlohy v oblasti ERP aplikací a navíc od nich jednoduše a pružně odvozovat funkčnosti zcela nové.

Obr. 1: Koncepce datového modelu QI a její srovnání se standardními systémy

Tomu napomáhají také možnosti práce s atributy, resp. vlastnostmi jednotlivých objektů. Ty lze opět zobecnit (jméno firmy, uživatele, zákazníka, dodavatele) a pracovat s nimi v libovolné hierarchické úrovni, přičemž detailnější odlišení zabezpečí atributy pro menší specifické množiny (např. firma má IČ, uživatel nikoliv). Systém QI je přitom specifický tím, že pracuje s objektově uspořádanými daty a algoritmy, které nad nimi lze uplatňovat, jsou na datových objektech nezávislé. Algoritmy mohou být klasicky strukturované anebo využívající objektové vlastností programovacích nástrojů QI.

Klíčový nástroj elasticity systému

Není zcela obvyklé, aby součástí informačního systému byl silný vývojový nástroj, jehož prostřednictvím by vývojáři mohli měnit datový model za plného provozu. Takovým prostředím je tzv. QI Builder, který umí věrně modelovat podnikovou realitu přesně podle potřeb zákazníka. Dokáže rovněž vyvíjet a upravovat databázové aplikace, a to o poznání rychleji, než jiné známé vývojové prostředky a navíc bez nutnosti programování. Napomáhá mu přitom grafický nástroj pro zobrazení a modifikaci objektového datového modelu a generátor obrazovkových formulářů, tiskových výstupů a exportů dat. QI Builder disponuje také makrojazykem, aby bylo možné zajistit aplikační logiku.

Na úvod poznamenejme, že modifikace standardní funkčnosti uživatelského rozhraní jako jsou definice vlastních filtrů, třídění, zobrazované údaje, jejich pořadí apod. jsou dostupné všem uživatelům i bez vývojového nástroje. Vývojový nástroj pak umožňuje tři druhy úprav. Ten první je přístupný uživatelům po zaškolení. Umožňuje úpravy vzhledu tisku a vzhledu obrazovkových formulářů. Druhý zahrnuje dodatečné úpravy, např. doplňování dat na úrovni nových sloupců do tabulek (nových atributů objektových tříd) nebo i doplňování nových datových tříd. Nejvyšší úroveň úprav zajišťuje rozšiřování systému o nové funkce. Tu však mohou používat pouze vyškolení a certifikovaní pracovníci výrobce systému, popř. partnerských organizací. Na straně zákazníka i pro jednodušší úpravy pak používají QI Builder spíše vyškolení správci systému, než koncoví uživatelé.

Výhody objektové koncepce

Celostní přístup k vytvoření informačního systému se skutečně vyplatil. Zatímco typické rozsáhlé ERP řešení obsahuje desítky tisíc datových tabulek a pro každou jednotlivou aktivitu má vymezený zvláštní relační vztah (např. fakturaci s konkrétním odběratelem), systém QI vychází při využití stejné funkcionality z jedné nadefinované vazby, což jej činí mnohonásobně jednodušší a přizpůsobitelnější. Technologie nazývaná QI Data Network Technology navíc umožňuje přímo za provozu systému modifikovat dynamicky se měnící podnikové procesy i toky dokladů.

Obr. 2: Členění procesu a procesní diagramy v systému QI
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Tento skutečně objektový přístup vede nejen k výraznému zjednodušení celé struktury, ale také ke snížení objemu dat. Systém tak zaručuje nulovou redundanci dat, každou položku (např. jméno zákazníka) totiž obsahuje jen jedenkrát. Veškerá jeho funkcionalita jakéhokoliv implementovaného rozsahu funguje vždy nad jednou datovou základnou, resp. databází a celým datovým modelem, z něhož může využít vše, co je třeba. Ukládá však do něj jen relevantní data a v potřebných souvislostech.

Minimalizace nákladů na vlastnictví a integrace aplikací

Objektová koncepce zahrnující veškeré modely vazeb také šetří kapacity vývojářů. Umožňuje totiž většinu nových funkcionalit pouze nastavit bez nutnosti customizace. Technologické oddělení objektů vlastního systému QI od těch, které používá zákazník v rámci zakázkových úprav, významně pomáhá snižovat celkové náklady na vlastnictví. Zatímco u řady konkurenčních produktů nastává problém s inovací již naimplementovaného systému, QI umožňuje průběžně provádět upgrady a přitom zachovat nezávislost a tedy bezchybnou funkčnost naprogramovaných úprav. V této charakteristice si QI zachovává odstup především od těch systémů, které neoplývají bohatou funkcionalitou ve standardní verzi a jsou u zákazníka často upravovány na míru.

Obr. 3: Nezávislost zakázkových úprav na centrálně vyvíjených aplikacích QI
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

QI přistupuje originálně i k propojování aplikací, které v praxi znamená nejen určité technické překážky, ale především náklady vynaložené na analýzu a práci programátorů. Napojení externí komponenty do systému vyžaduje definování rozhraní a způsobů komunikace vně i dovnitř aplikace. Jak se s tímto problémem vypořádali tvůrci QI? Především postavili moduly systému nad skutečně jednou datovou základnou bez toho, aniž by se později museli zabývat jejich synchronizací. Samotné napojení QI na další aplikace pak funguje třemi způsoby: přímým přístupem do databáze, přes speciální komponentu QI IC (Internet Connector) poskytující standardizované rozhraní, nebo pomocí webových služeb.

Podpora standardů elektronické komunikace

Společnost DC Concept se podílí spolu s dalšími 13 výrobci ERP systémů na vytváření standardů pro elektronickou komunikaci mezi podnikovými informačními systémy.

DC Concept je signatářem Deklarace o společném postupu v oblasti elektronické fakturace. Jedná se o dokument, který bude mít zásadní vliv na využívání elektronických daňových dokladů. Vytvoření standardu umožní využití elektronických účetních záznamů namísto papírových v hromadném měřítku, dojde tak ke snížení transakčních nákladů a zrychlení celého procesu fakturace z jednotek dnů na jednotky hodin.

Obr. 4: Komunikace systému QI pomocí webových služeb
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Podpora standardů elektronické komunikace je v systému QI zakomponována již dnes. QI umožňuje přijímat a odesílat objednávky z jakéhokoliv systému, který podporuje mezinárodní standardy XML a UBL 2.0. Standardizace elektronických faktur na bázi ISDOC, která je předmětem zmíněné deklarace, je tak logickým pokračováním vývoje QI. Technicky je standard vyvíjen na základě doporučení UBL 2.0, který definuje základní datové prvky XML zprávy. Nad jeho rámec jsou pak přidávány prvky z vlastních jmenných prostorů tak, aby vyhovovaly jak české daňové legislativě, tak i konkrétním zvyklostem v této oblasti.


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti DC Concept a informačního systému ... (04.11.2009)
  2. Vývoj systému QI a jeho stávající zaměření ... (04.11.2009)
  3. Technologie, architektura a hlavní rysy uživatelského pro ... (04.11.2009)
  4. Funkcionalita a základní moduly systému ... (04.11.2009)
  5. Licenční politika, implementace a nabídka odlehčené verze ... (04.11.2009)

04.11.2009 - Hana Klčová, Petr Sodomka - četlo 89125 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: