Diskuze

Microsoft Dynamics NAV pro developery

Development ve stavebnictví zaznamenal během hospodářské recese významný pokles, ať už hovoříme o stavbách pro komerční využití nebo pro rezidenční bydlení. Přesto, nebo právě proto mohou nyní developeři využít tento "oddechový čas" k automatizaci a zefektivnění stávajících procesů a posílit tak svou konkurenceschopnost pro období oživení poptávky po stavebních projektech. Bohužel se k takovému kroku na trhu nenabízí mnoho softwarových řešení a k tomu ještě na různých úrovních zpracování, kvality i funkčního zaměření. Nahlédněme nyní do světa Microsoft Dynamics a představme si zajímavé oborové řešení, které má ambici aspirovat na nejvyšší certifikační ohodnocení této světové korporace.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Oborové řešení RED Online a jeho cesta na trh ... (20.05.2010)
  2. Využití informačních systémů pro developerské projekty ... (20.05.2010)
  3. Funkcionalita a technologické aspekty řešení RED Online ... (20.05.2010)

Společnost, kterou dosud neopustil jediný zákazník

Real Estate Development (RED Online) – tak zní název nového oborového řešení společnosti Essence International, která patří k předním dodavatelům Microsoft Dynamics NAV v České a Slovenské republice. Essence působí na trhu s podnikovým softwarem od roku 2000. Původně vznikla jako vývojové centrum britské firmy, které poskytovalo programátorské služby pro implementace tehdejšího produktu Navision v zahraničí. Na počátku byly veškeré aktivity společnosti směřovány mimo ČR s tím, že se portfolio služeb postupně rozšířilo o zjišťování požadavků zákazníků, testování a dodávku systému včetně zajištění veškerých implementačních prací. Firma vstoupila v roce 2003 také na český a slovenský trh, na němž nyní realizuje 70 % své činnosti. Celkově se pak podílela na více jak stovce implementačních a vývojových projektů v deseti zemích světa.

Společnost Essence je Gold Partnerem Microsoftu v České republice se třemi kompetencemi. V roce 2007 obdržela Industry Award za nejlepší řešení pro malé a střední podniky. Firma se navíc může pochlubit na českém trhu unikátním jevem – stoprocentní loajalitou zákazníků. Zdeněk Pezlar, ředitel společnosti, k tomu uvádí: "Nespokojujeme se s průměrností. Svým klientům se snažíme nabídnout lepší služby, než je obvyklé na současném trhu. Základem našeho úspěchu je sdílení firemních hodnot vedením společnosti, IT specialisty, konzultanty i našimi klienty, proto se nám také daří dosahovat jejich stoprocentní loajality."

Proč vytvářet oborová řešení

Původní zaměření společnosti na vývoj softwaru ovlivnilo i její další směřování. Pro Essence je typická vynikající znalost produktu a souvisejících technologií, na obchod a marketing je kladen podstatně menší důraz. Pomalejší rozvoj v obchodní oblasti je však plně vyvažován kvalitou tuzemských i zahraničních projektů. Za všechny uveďme implementaci NAV ve společnosti Baumatic, včetně na míru připraveného řešení řízených skladů, a to jak ve Velké Británii, tak ČR, nasazení NAV ve společnosti Adast, předního českého výrobce tiskařských strojů nebo mezinárodní implementační projekt pro jedno z největších světových hudebních vydavatelství, společnost EMI, které používá řešení od Essence v Německu, Velké Británii, Švédsku, Dánsku, Norsku a Finsku.

Zkušenosti získané při řešení prestižních mezinárodních i domácích projektů pak společnost postupně zúročovala při tvorbě oborových řešení. Pro vedení firmy jde o podstatný rys celopodnikové strategie. "Bez specializace na vybrané obory nebudou mít IT firmy na trhu takovou sílu jako v minulosti. Pro dlouhodobou spolupráci se zákazníky je důležité porozumět jejich detailním požadavkům, hovořit s nimi jejich jazykem a připravovat jim takové inovace původního řešení, které budou respektovat trendy daného odvětví," zdůvodňuje oborovou orientaci Martin Borusík, obchodní ředitel společnosti.

Dva směry rozvoje a počátek RED Online

Společnost Essence nabízí oborové řešení pro zakázkově orientované společnosti – typicky pro firmy podnikající v oblasti IT, marketingu, služeb a samozřejmě také výrobní podniky. Posledně jmenovaná skupina firem tak může získat detailní pokrytí plánování a řízení sériové i kusové výroby založené na rozsáhlém víceúrovňovém kusovníku, z něhož lze zkompletovat finální produkt obsahující desítky tisíc komponent (např. tiskařský stroj vyráběný společností Adast). Kromě již zmíněné podpory řízeného skladu může Essence k vertikálnímu řešení nabídnout také vybudování manažerského systému na bázi Targit Business Intelligence Suite. I když toto BI řešení není v ČR příliš známo, patří v Evropě na přední příčky pomyslného žebříčku - používá jej více jak 3 100 zákazníků.

Druhým preferovaným oborem se stalo projektování, realizace a financování staveb za účelem komerčního využití nebo vytvoření bytových prostor - jinými slovy development ve stavebnictví. Prapočátkem vývoje developerského řešení se stala v roce 2005 spolupráce se známou společností Sekyra Group, pro níž Essence vyvinula na bázi NAV funkcionalitu pro řízení ekonomiky a financí. K ní navíc přibyl vývoj na zakázku s cílem centralizovat řízení účetnictví, vztahů se zákazníky a dodavateli u 80 dceřiných společností tehdejší korporace, vytvořit příslušné replikace a konsolidovat veškeré informační toky a procesy. Ostatní funkčnosti důležité pro developera zajišťovala jiná partnerská společnost, neboť takový byl tehdy požadavek klienta.

Cesta k ucelenému řešení

Po zkušenosti s projektem u Sekyrovy korporace dostala společnost Essence nabídku vytvořit ucelené developerské řešení pro firmu Crestyl, která v současnosti rozvíjí v 15 lokalitách investice za více jak 1 miliardu EUR. Tuto výzvu se podařilo Essence úspěšně naplnit, a to až na úroveň řízení stavebních objektů, obytných jednotek či milníků jednotlivých projektů. K vytvoření samotného oborového řešení napomohli nejen další zákazníci z oblasti stavebnictví, jako např. Avia, člen skupiny Odien Group, ale také firmy, pro něž Essence vyvíjela některé společné funkčnosti. Jde především o již zmíněné replikace, které se podařilo v rámci páté verze NAV zcela sjednotit a standardizovat.

Replikace nyní disponují vlastním nástrojem, který umožňuje vybrat libovolnou databázovou tabulku a vytvořit k ní replikační model pro libovolnou firmu. Tato zobecnělá technologie našla využití nejen u developerů. Úspěšně je využívají i další společnosti, jako např. MY DVA Holding, výrobně-obchodní společnost zajišťující interiéry a další služby pro developerské projekty, nebo firma European Data Project, která se zabývá kovovýrobou, výrobou a pronájmem výherních automatů.

Oborové řešení RED Online na bázi Microsoft Dynamics NAV
(Klikněte na obrázek pro stažení souboru)


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Oborové řešení RED Online a jeho cesta na trh ... (20.05.2010)
  2. Využití informačních systémů pro developerské projekty ... (20.05.2010)
  3. Funkcionalita a technologické aspekty řešení RED Online ... (20.05.2010)

20.05.2010 - Petr Sodomka, Hana Klčová - četlo 57054 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: