Diskuze

PSIpenta.com: Specialista na složité výrobní procesy

Informační systém PSIpenta.com pochází z produkce firmy PSI AG, druhé největší softwarové firmy v Německu. Společnost si dlouhodobě zakládá na úzké spolupráci se svými zákazníky, díky níž vzniklo unikátní řešení, které umožňuje v jediném prostředí řídit různé typy výrob. Informační systém PSIpenta.com ocení zejména společnosti se smíšenou výrobou a složitými výrobními procesy, kterým nejenom zjednodušuje řízení, ale i zásadním způsobem zvyšuje jejich flexibilitu. V dalším díle našeho seriálu si představíme základní technologické a funkční vlastnosti tohoto systému včetně jedinečného souboru nadstavbových modulů pro efektivní řízení dynamických výrobních procesů.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení systému PSIpenta.com a jeho dodavatele ... (22.08.2010)
  2. Architektura, technologie a možnosti uživatelských úprav ... (22.08.2010)
  3. Ovládání systému a uživatelské prostředí ... (22.08.2010)
  4. Základní struktura systému a vybrané funkcionality ... (22.08.2010)
  5. Adaptivní regulace dynamických výrobních procesů ... (22.08.2010)
  6. Implementace, servis a péče o zákazníka ... (22.08.2010)

Grafická struktura a základní principy ovládání

Pracovní plocha systému se skládá ze dvou hlavních částí. První z nich je typická stromová struktura jednotlivých entit, která se nachází v levé části okna a lze ji zobrazit buď kompletně nebo jen jako výběr oblíbených či aktivních objektů. Pro přepínání mezi těmito variantami slouží tlačítka v levém spodním rohu okna. Uživateli se ve stromu objeví vždycky jenom ty entity, na které má oprávnění.

Druhou část tvoří náhled konkrétního zvoleného objektu, který lze zobrazit v jednom z pěti základních typů oken, jimiž jsou filtr, přehled, detail, kombinace přehled/detail nebo operační okno. Standardní postup při výběru požadovaného objektu je takový, že se nejdříve spustí filtr, z něhož se uživatel dostane do přehledu a odtud do detailu vybraného objektu (případně jeho instance).

Obr. 7: Kombinované zobrazení přehled/detail
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Jednou z nesporných výhod systému je intuitivní ovládání na bázi webového prohlížeče Microsoft Internet Explorer. Systém lze plně obsluhovat kromě myši také prostřednictvím klávesnice. Všechny možné operace pro příslušnou oblast systému jsou přehledně zobrazené v místní nabídce, kterou lze vyvolat pravým tlačítkem myši nebo adekvátní klávesou.

Obr. 8: Místní nabídka
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Do aplikace lze kromě standardního postupu přistupovat i prostřednictvím aktivních ikon odkazujících na konkrétní oblast (např. objekt nebo jeho instanci), které mohou být umístěné přímo na ploše operačního systému nebo zasílané elektronickou poštou.

Vyhledávání a filtrace

Nejjednodušší variantou vyhledávání v PSIpenta.com je tzv. textové hledání, které se nachází v místní nabídce a umožňuje prohledávat danou oblast podle jednoho kritéria. Při vyhledávání lze používat klasické zástupné znaky (*,?, >, < apod.). Pro pokročilejší vyhledávání podle více kritérií slouží filtry.

Okno filtru se spouští automaticky při výběru konkrétního objektu z hlavní nabídky (stromu). Obsahuje přednastavená pole, do kterých uživatel zadává filtrační kritéria, aby omezil množství zobrazených záznamů. Často používané nastavení filtru lze uložit do schránky, ze které se v případě potřeby načte a opakovaně použije.

Obr. 9: Okno filtru
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Počet nalezených záznamů je zpravidla omezen na určitou maximální hranici. Toto omezení má své opodstatnění nejenom z důvodu lepší přehlednosti, ale především slouží jako pojistka proti nechtěnému potvrzení prázdného filtru, které by mohlo způsobit zabrzdění systému na několik minut při vyfiltrování třeba i statisíců položek.

Práce s doklady

Dokladem se v systému nazývají objekty typu položka, výrobní příkaz, dodací list, faktura atd. Jedná se o klasickou šablonu, ve které jsou nadefinována políčka pro zadávání konkrétních dat a pravidla operací, které lze s jednotlivými záznamy provádět. Klíčové pole je vždy označeno modrou barvou, informační pole je klasicky šedé. Kromě jednoduchých objektů existují i objekty strukturní, např. kusovník. Se všemi objekty je možné provádět jak standardní operace typu číst, uložit nebo odstranit, tak operace specifické pro vybrané druhy objektů, např. výpočet dob kusovníku, výpočet potřeby atd.

Pro přecházení mezi dvěma objekty, z nichž jeden je dílčím obsahem toho druhého, lze v PSIpenta.com použít tzv. referenční přechody. K zobrazení referenčních objektů konkrétního vybraného formuláře existuje v místní nabídce volba "Reference detailu" nebo "Reference přehledu". Jde o významnou úsporu práce, protože uživatel nemusí otevírat požadovaný objekt ručně a vyplňovat filtr. PSIpenta.com dovoluje dokonce vytvářet tzv. souhrnné reference pro více objektů najednou. Referenční přechody lze jednoduše konfigurovat pomocí funkce Drag&Drop bez jakýchkoliv programátorských dovedností.

Jazykové mutace a nápověda

PSIpenta.com je k dispozici v různých jazykových mutacích odpovídajících lokalizovaným verzím. Jazyk, v němž chce uživatel se systémem pracovat, se volí při přihlašování. Do zvolené mutace jsou překládány kromě uživatelského prostředí také názvy vybraných polí jednotlivých objektů (např. položka „židle A/15“ se bude uživateli přihlášenému v anglickém jazyce zobrazovat jako "chair A/15"). Konkrétní překlady polí do systému zadává sám uživatel přímo přes své rozhraní (při zakládání nové položky je možné automaticky přidat překlady pro další jazyky). Samozřejmostí jsou rovněž tiskové sestavy vytvořené v požadované mutaci.

Systém obsahuje kompletní online nápovědu a dokumentace ve formátu DokuWiki. Nápověda je dostupná v německém i anglickém jazyce a obsahuje různé zdroje informací, jako jsou uživatelské příručky, popisy procesů, tipy a odkazy. K dispozici je rovněž standardní nápověda pro jednotlivá pole, okna a objekty. Uživatel může nápovědu také doplňovat o své vlastní údaje.


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení systému PSIpenta.com a jeho dodavatele ... (22.08.2010)
  2. Architektura, technologie a možnosti uživatelských úprav ... (22.08.2010)
  3. Ovládání systému a uživatelské prostředí ... (22.08.2010)
  4. Základní struktura systému a vybrané funkcionality ... (22.08.2010)
  5. Adaptivní regulace dynamických výrobních procesů ... (22.08.2010)
  6. Implementace, servis a péče o zákazníka ... (22.08.2010)

22.08.2010 - Petr Sodomka, Denisa Ferenčíková - četlo 91070 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: