Hodnocení redakčního systému phpRS

Redakční systém phpRS je Open Source variantou systému pro správu obsahu WWW stránek sloužící k tvorbě internetového portálu. Stručným seznámením s možnostmi a vlastnostmi tohoto českého produktu se zabývá následující článek.

Při realizaci formy kombinovaného studia Fakulty managementu a ekonomiky, UTB ve Zlíně vznikla potřeba dostupnosti různých studijních materiálů pro velké množství studentů z praxe, zpravidla dojíždějících do Zlína z velké vzdálenosti. Internet jako médium se přímo nabízel jako řešení uvedeného problému a proto první pokusy na sebe nenechaly dlouho čekat. Vznikl server Bakaláři, který studenty provázel po celé tři roky studia. Bohužel hostoval na free hostingu, který poskytovala firma Nixnet.CZ a po jejím krachu (a převzetí firmou PES.CZ) vzal jeho obsah definitivně za své.

Po přechodu do magisterského studia vyvstala díky ztrátě obsahu serveru Bakaláři potřeba se poohlédnout po jiné alternativě. Po delším testování a zkoušení byl zvolen redakční systém phpRS především pro tyto vlastnosti:

Jak již bylo naznačeno, pro provoz phpRS je zapotřebí na straně serveru HTTP server s integrovanou podporou PHP jazyka (doporučován Apache), PHP verze 4 a vyšší a pro uložení dat MySQL databázový server 3.23.xx a vyšší. Na straně klienta je zapotřebí internetový prohlížeč s podporou cookies.

Tyto požadavky dnes splňuje i několik freehostingů nabízených na českém internetu, jmenujme např. www.pes.cz, www.webzdarma.cz či www.pipni.cz.

Podívejme se detailněji na jednotlivé vlastnosti phpRS, konkrétně jeho verze 2.3.5, s níž máme největší zkušenosti. Od března 2004 byla uvolněna verze 2.5.0, ta disponuje přepracovaným vzhledovým systémem (layout engine), který poskytuje webdesignérům téměř neomezené možnosti při návrhu a realizaci vzhledu webu.

Administrace systému

Správa uživatelů

phpRS umožňuje definovat 4 úrovně uživatelů: administrátora systému, redaktory, autory článku, kteří se podílejí na vývoji vašeho webu a čtenáře. Každému uživateli je možno nastavit jeho práva k jednotlivým sekcím, tj. práva k psaní článků, přidávání anket, přidávání souborů pro stažení, přidávání odkazů atd. Uživatele úrovně administrace, redaktor a autor článku zadává administrátor systému prostřednictvím Administrace systému.

Čtenář se může registrovat do systému sám, což mu umožňuje např. personalizaci - možnost vytvořit si své vlastní navigační menu ve levém informačním sloupci.

Články

Velmi podstatnou úlohou redakčního systému je umožnit různým autorům zveřejňovat články, tj. tzv. článkový management. Jednotlivé články novou autoři vládat prostřednictvím webového formuláře, formátovat text je možno pomocí HTML značek. Článek lze zařadit do administrátorem definovaných témat (rubrik) pro lepší orientaci na portále. Užitečnou vlastností je možnost zadání data stažení článku v případech, kdy po tomto datu článek ztrácí význam (upoutávky na různé akce, akční nabídky apod.). Přečtení článku čtenáře je zaznamenáno statistických systémem a je možno pomocí standardně distribuovaného plug-inu zobrazovat nejčtenější články v specializovaném bloku.

U redakčních systémů je standardem funkce umožňující čtenáři reagovat na článek a přidat k němu komentář. (U mnohých článků jsou komentáře a rozvíjející se diskuze zajímavější než vlastní článek). Nejinak je tomu u phpRS. Podobně jako u článků je pomocí standardně distribuovaného plug-inu zobrazovat články s největším počtem komentářů v specializovaném bloku. Obě uváděné statistiky samozřejmě lákají čtenáře k přečtení nejčtenějších článků.

Redakční systém phpRS obsahuje také podporu takových funkcí jako například možnost vytištění speciálně upravené verze článku pro tisk nebo možnost odeslání informačního e-mailu na zadanou adresu s odkazem na příslušný článek v těle odeslané zprávy. Od verze 2.5.0 byla doplněna i možnost známkování jednotlivých článků, kdy čtenáři mohou hodnotit článek známkou 1 až 5 podobně jako ve škole.

Pro vyhledávání informací v článcích slouží komplexní vyhledávací systém včetně možnosti vyhledávání v tzv. databázi "klíčových slov", která umožňuje vysoce efektivní způsob vyhledávání ve všech uveřejněných článcích.

Galerie obrázků

Moderní redakční systém si již v publikovaných článcích nevystačí s formátovaným textem pomocí HTML kódu jako dříve, ale požaduje možnost vkládat do textu i obrázky, až již pro zpestření či jako názorný doprovod textu. Autoři článku používající redakční systém phpRS mají tuto možnost také prostřednictvím galerie obrázků, a to tak, že obrázek, kterým chtějí svůj článek doplnit, uploadují do své galerie na server. V článku pak pomocí speciálního tagu vloží obrázek na požadované místo do textu článku.

Generátor vzhledu

Umožňuje od verze 2.0.0 aplikovat na instalaci phpRS různé vizuální podobu WWW stránek, bez nutnosti zásahu do samotného phpRS systému. Každý administrátor si může vytvořit svůj vlastní vzhled nebo využít některý z dostupných "layoutů" na Internetu. Lze tvrdit, že úpravou layoutu je možno velmi radikálně měnit výsledný vzhled, takže každý portál vytvořený pomocí tohoto redakčního systému může být zcela originální.

Informace na stránce jsou standardně rozděleny do bloků, rozmístěných v základním nastavení do tří sloupců. Informační bloky se dělí na běžné (uživatelé phpRS si vytvoří sami a sami se také kompletně starají o jejich obsah) a systémové (vznik je sice podmíněn uživatelovou vůlí, avšak jejich obsah je již z velké části generován automaticky) s cílem zvýšení přehlednosti systému. Rozložení bloků i počet sloupců je možno téměř libovolně měnit.

V rámci jednoho informačního sloupce je pořadí bloků řízeno tzv. prioritou bloků, tzn. blok s nejvyšší prioritou (= nejvyšší číslo z intervalu od 1 do 255) je umístěn v rámci svého sloupce úplně na hoře a naopak blok s nejnižší prioritou úplně na spodu daného sloupce.

Tématické členění

Články lze přiřadit do administrátorem definovaných témat (rubrik). Tyto rubriky jsou víceúrovňové, tzv. je možno je vnořovat a vytvářet tak stromovou strukturu rubrik zlepšující orientaci na portále. Pro lepší orientaci a vzhled webu je možno každé rubrice přiřadit ikonku (obrázek) zobrazující se v záhlaví každého článku přiřazeného do dané rubriky.

Stahování souborů - Download

phpRS umožňuje zpřístupnění souborů na informačním portále a sledování statistiky četnosti jejich "stahování". Soubory lze členit do jednotlivých download sekcí a ke každému souboru je možno uvést krátký popis souborů, datum zveřejnění a zdroj (autora) souboru včetně emailové adresy.

Anketní systém

Získávat zpětnou vazbu od čtenářů webu lze získávat nejen pomocí komentářů k článkům, ale i prostřednictvím anket. Administrátor zadá anketní otázku a odpovědi na ni. Jedna z anket je aktivní a zobrazuje se na hlavní stránce, ostatní ankety je možno vyvolat. Pomocí interní ochrany se systém phpRS snaží dohlížet i na regulérnost anket tém, že je zabráněno vícenásobnému hlasování z jednoho počítače.

Statistika

phpRS obsahuje také statistický modul, který umožňuje sledovat celkovou návštěvnost webu po jednotlivých dnech, vyhodnocovat statistiku jedinečných přístupů a reloadů s tím, že je poskytuje administrátorovi i inforamce o operačním systému návštěvníků stránek.

Dále (jak už bylo uvedeno) umožňuje vyhodnocovat čtenost jednotlivých článků a počty komentářů k jednotlivým článkům, což představuje důležitou zpětnou vazbu pro správce portálu o tom, co čtenáře zajímá.

Odkazy - weblinks

Pomocí sekce Weblinks phpRS umožňuje zveřejnění zajímavých odkazů na webové stránky na informačním portále. Odkazy je možno členit do jednotlivých sekcí a ke každému odkazu je možno uvést krátký popis odkazu, datum zveřejnění a zdroj (autora) odkazu včetně kontaktu v podobě emailové adresy.

Systém Novinky

Je určený pro rychlé publikování krátkých zpráv, často umístěných v pravém informačním sloupci. Právě skutečnost, že tato upoutávka je zobrazována na všech stránkách portálu (a nabízí se tak daleko více než vlastní článek) vede k vyšší návštěvnosti stránek, na něž novinky upozorňují.

Stránkový alias

Tato funkce redakčního systému phpRS umožňuje vytvořit z obyčejného "textové" souboru (může obsahovat HTML syntaxi) standardní phpRS systémem vytvořenou stránku s kompletními navigačními a informačními prvky. Tato stránka je v systému identifikovatelná pouze prostřednictvím svého zástupného označení - tzv. aliasu. Stránkový alias lze vytvořit v administračním modulu. To umožňuje stejný alias v různý okamžik přidělovat různým fyzickým souborům bez nutnosti přepisování všech existujících odkazů.

Reklamní systém

Standardně je v systému phpRS pamatováno i na zobrazování reklamních bannerů. Systém umožňuje zobrazovat jeden reklamní banner v záhlaví stránky a jeden v dolní části stránky (na konci prostředního sloupce). Lze definovat jak jednotlivé bannery či textové reklamy, tak i tyto spojovat do tzv. reklamních kampaní umožňujících mj. vyhodnotit i úspěšnost reklamy, tj. počet kliknutí na reklamní banner či text.

Zálohovací systém

Díky uložení většiny údajů do databáze MySQL umožňuje interní zálohovací systém zálohovat celou databázi včetně obsahu databázových tabulek do textového souboru, přenos celého webu na jiný server či v případě potřeby možnost jednoduše obnovit obsah celého webu. Přenos na jiný počítač je výhodný pro ladění celého systému, kdy je možno obsah odladit na lokálním počítači a odladěný výsledek transportovat na internetový server.

Nevýhody

Za největší nevýhodu verze 2.3.5 ( a tím za dostatečný důvod pro přechod na verzi 2.5.0) závislost na nastavení parametru PHP "register_globals" (práce s globálními proměnnými). V základním nastavení PHP je tento parametr vypnut, bohužel phpRS do verze 2.3.5 vyžaduje zapnutí tohoto parametru. To vede k problematické funkčnosti především na freehostingu, kde zpravidla není v možnostech administrátora portálu ovlivnit toto nastavení. Verze phpRS 2.5.0 odstraňuje dosavadní závislosti phpRS systému na aktivním nastavení možnosti práce s globálními proměnnými v PHP, od této verze je phpRS systém plně nezávislý na nastavení této vlastnosti PHP.

Shrnutí

Redakční systém phpRS lze hodnotit jako velmi zdařilý, o čemž svědčí více jako 430 registrovaných serverů (stav k 11. 5. 2004) hlásících se k používání tohoto redakčního systému jak v České republice, tak i na Slovensku. Najdeme mezi nimi osobní WWW stránky, stránky obcí, škol, neziskových projektů či zájmových skupin, ale i komerční weby vydavatelství, rádií či poskytovatelů internetu, ba dokonce i církví.

Stále pokračující vývoj, on-line podpora a dokumentace dostupná na www.supersvet.cz a množství instalací na českém Internetu je důkazem, že phpRS je dobrá volba.


29.06.2004 - Jan Kováč, František Kocián