Pravidlo "cloud-first" pro posuzování všech IT projektů

Cloud je v současné době u řady IT projektů vnímán jako možná alternativa, vedení IT a provozu v podnicích a organizacích by jej proto mělo zařadit mezi varianty zvažované pro nové projekty. Vyplývá to z průzkumu, který provedli analytici společnosti Gartner mezi více než 2 800 CIO po celém světě, včetně ČR.

"Z našeho průzkumu vyplynulo, že většina CIO uvažuje o veřejném cloudu jako o alternativě pro své projekty, na první místo jej při zvažování možností dává zatím jen menšina," vysvětluje Dave Russell, viceprezident a analytik společnosti Gartner. "IT a provozní ředitelé si doposud často chránili svou stávající infrastrukturu a často tak byli největší překážkou budování cloudových řešení - často dokonce hledali důvody, proč se nevěnovat cloudovému řešení. Namísto toho by ale měli postupovat obráceně a dát cloud na první místo seznamu možných alternativ při zvažování jednotlivých projektů," popisuje detaily strategie "cloud first" Russell.

Z průzkumu mimo jiné vyplývá, že devět procent respondentů nezvažuje veřejný cloud ani pro SaaS projekty, v případě IaaS je to dokonce patnáct procent. Větší procento chápe cloud jako výjimečné řešení a téměř polovina respondentů jej bere jako plnohodnotnou alternativu.

Mike Chuba, viceprezident pro výzkum ve společnosti Gartner, k tomu dodává: "Provozovat vše v podniku a nikoliv v cloudu může být samozřejmě nejlepší varianta, nicméně měly by být posouzeny všechny varianty, aby se zajistilo co nejlepší využití všech dostupných zdrojů a splnění všech požadavků. Posoudit cloud jako jednu z prvních variant může pomoci ušetřit čas a dosáhnout lepších výsledků."

Další podrobnosti a postřehy vycházející z průzkumu The 2015 CIO Agenda naleznete v kompletní verzi této zprávy na stránkách: http://www.gartner.com/newsroom/id/3002717.


11.03.2015 - Hana Štamberková