Počet PC, tabletů a mobilů v letošním roce vzroste o 2,8 %

Analytici společnosti Gartner odhadují, že počet dodaných zařízení (PC, tablety, mobily) vzroste v letošním roce o 2,8 %. Samotný trh PC a ultra mobilních zařízení poklesne o 7,2 % poté, co dodavatelé zvýší ceny, aby si zachovali marže.

Celosvětové souhrnné dodávky všech zařízení (PC, tabletů, ultra přenosných zařízení a mobilních telefonů) dosáhnou podle odhadů analytiků společnosti Gartner v roce 2015 celkového objemu 2,5 miliardy kusů, což představuje nárůst o 2,8 % (viz tabulka 1). Z hlediska obratu dosáhne globální trh výpočetních zařízení (PC a ultra přenosných) hodnoty 226 miliard dolarů, což přestavuje meziroční pokles o 7,2 % (viz tabulka 2).

Tab. 1 – Celosvětové dodávky všech typů zařízení (Zdroj: Gartner)
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Po odečtení vlivu kurzových změn (v konstantních dolarech) vychází pokles celosvětového obratu s výpočetními zařízeními nižší - 3,1 %. PC by se v letošním roce mělo prodat 306 milionů kusů, což představuje pokles o 2,4 % oproti roku 2014.

Tab. 2 – Globální trh výpočetních zařízení (Zdroj: Gartner)
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

"Pokles prodejů souvisí především s očekáváným zvyšování cen v Evropě a dalších oblastech s tím, jak lokální měny oslabují vůči dolaru," vysvětluje Ranjit Atwal, vedoucí výzkumu ve společnosti Gartner. "Měnový tlak nutí dodavatele PC zvyšovat ceny, aby si zachovali ziskovost, a následně snižuje prodej. Očekáváme, že řada podniků odloží nákupy nových PC a spotřebitelé odloží své nákupy nebo sníží své technické požadavky při nákupu. Nejedná se nicméně o pokles jako takový, ale o důsledek měnového tlaku na trh."

Trh mobilních telefonů, největší a nejziskovější segment globálního trhu zařízení dosáhne v letošním roce objemu 1,9 miliardy kusů, což představuje růst o 3,5 %. Dostupnost levnějších chytrých telefonů bude dál zákazníky přitahovat a zabrání nárůstu cen. Průměrné ceny mobilních telefonů v posledních několika letech stabilně rostly zejména díky prodejům prémiových modelů, nyní ale zůstanou beze změn nebo mírně poklesnou s tím, jak se trh chytrých telefonů bude v následujících letech nasycovat.

"Zákazníci budou i v letošním roce dále dávat při nákupech přednost chytrým telefonům před PC a tablety," říká Roberta Cozza, vedoucí výzkumu ve společnosti Gartner. "Po nedávném rychlém růstu je nyní vyzrálá zákaznická báze tabletů srovnatelná s notebooky," vysvětluje Cozzová. "Segment tabletů se na vyspělých trzích přibližuje fázi nasycení a příliv hybridů a phabletů představuje novou konkurenci zejména na rozvíjejících se trzích."

Podle analytiků Gartneru se rostoucí procento uživatelů hi-end zařízení se systémem Android bude přesouvat na platformu iOS. "Výrobci nejdražších Android zařízení stále obtížněji hledají cesty, jak se odlišit a nabídnout jinou přidanou hodnotu než prosté technologie a funkce. Ekosystém a značka Apple společně s novými modely iPhone s většími obrazovkami představují silnou alternativu," uzavírá Cozzová.


23.03.2015 - Hana Štamberková