Organizace veřejné a státní správy by měly změnit IT strategii

Analytická společnost Gartner doporučuje organizacím veřejné a státní správy změnit IT strategii. Gartner říká, že je nutné opustit zastaralé systémy a přejít na moderní IS/ICT, které zpřístupní digitalizaci veřejné a státní správy včetně poskytovaných služeb.

Zastaralé či historické (tzv. legacy) systémy a technologie představují pro státní správu obrovskou překážku, která brání postupu jejich digitalizace. Vyplývá to ze studie 2015 CIO Agenda, v jejímž rámci oslovili analytici společnosti Gartner na 2 800 ředitelů informatiky po celém světě z nichž 343 pocházelo ze státního sektoru.

"Zátěž, kterou představují staré systémy ve státní zprávě, znamená, že inovace jde jen v drobných krůčcích i v případech, kdy je třeba agilní a rychlé nalezení a nasazení řešení," vysvětluje vedoucí výzkumu ve společnosti Gartner Rick Howard. "CIO ve státní správě by měli zcela obrátit svůj přístup a přestat IT řídit z pohledu omezení daných historickými systémy a začít se na problémy dívat pohledem občanské zkušenosti. Pokud chce veřejný sektor vkročit do digitálního světa, měl by všude, kde je to možné, uvažovat v prvé řadě v kontextu cloudu, mobility a situačního kontextu a ptát se: jak se k takovému cíli dostaneme pomocí informací a technologií."

Přestože modernizace historických systémů patří mezi pět hlavních priorit CIO ve státní správě pro rok 2015, je pro tuto oblast stále těžší získat potřebné prostředky - zhruba třicet procent CIO ve státní správě celosvětově čelí poklesu IT rozpočtů. V případě regionů a samospráv v oblasti EMEA je situace podobná, také zde poklesne zhruba 27 procent rozpočtů.

Tab. 1 – Hlavní technologické priority ve státní správě, samosprávách a komerčních sektorech, celosvětově (Zdroj: Gartner, 2015)
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)


10.04.2015 - Hana Štamberková