Výdaje na IT napříč vertikálami letos poklesnou o 3,5 %

Analytici společnosti Gartner očekávají, že v roce 2015 nejvíce poklesnou výdaje na IT ve státním sektoru, výrobě a těžbě surovin. Hlavní příčinou je především vývoj měnových kurzů.

Očekávaný pokles a jeho příčiny

Celosvětové výdaje na IT napříč všemi obory (vertikálami) dosáhnou podle analytiků společnosti Gartner v letošním roce 2,69 bilionu amerických dolarů. To je o 3,5 % méně než v roce 2014 - na vině je přitom především stabilně silný kurz amerického dolaru.

"Zhodnocení amerického dolaru, zejména vůči euru, jenu a rublu, společně s relativním zpomalením na rozvíjejících se trzích, především v Rusku, Brazílii a Číně, má na výdaje na IT v roce 2015 dvojí dopad a vysvětluje, proč jsme byli nuceni naše odhady revidovat," vysvětluje Anurag Gupta, viceprezident pro výzkum ve společnosti Gartner. "Většina technologických firem udává svůj obrat v USD a jejich čtvrtletní výsledky jsou tímto faktorem negativně ovlivněny."

Tab. 1 – Světové výdaje na IT 2015 (odhad podle jednotlivých vertikál v mil. USD) (zdroj: Gartner, 2015)
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Vertikály, které nadále porostou

Přestože dolarové výdaje v jednotlivých oborech v letošním roce s ohledem na kurzové změny poklesnou, i nadále platí, že hlavními růstovými odvětvími v letošním roce budou maloobchod, bankovnictví a finance a poskytovatelé zdravotní péče.

V případě maloobchodu budou hlavními prioritami v IT oblasti technologie, které pomáhají lépe rozumět zákazníkům, zlepšovat interakci a zapojení napříč kanály a usnadňují nákupní proces. Dále to bude nasazování řešení pro mobilní platby a digitální peněženky v obchodech, společně s investicemi do nových POS terminálů.

V případě bank bude mezi prioritami podpora nových digitálních iniciativ a projektů, které sníží náklady na údržbu historických systémů, podporu prodeje nových bankovních a finančních produktů, rozvoj zákaznických služeb a snižování provozních nákladů.

V oblasti poskytování zdravotní péče ovlivňuje situaci zejména trh v USA, na který připadá asi 40 % všech výdajů - jeho současnou prioritou je legislativa HITECH (Health Information Technology for Economic and Clinical Health Act).


01.11.2015 - Hana Štamberková