Oracle opět s horšími výsledky, cloudové služby na vzestupu

Společnost Oracle zveřejnila výsledky za poslední čtvrtletní fiskální období, které skončilo poslední únorový den. Společnosti se nedaří dosahovat rostoucích výsledků, tržby klesají již počtvrté v řadě.Společnost Oracle vykázala za poslední čtvrtletní fiskální období tržby na úrovni 9 miliard dolarů, což představuje meziroční pokles o 3 %. Tržby Oraclu tak klesly v meziročním srovnání již počtvrté za sebou. Larry Ellison, předseda představenstva Oracle, věří, že firmu do budoucna podpoří rostoucí segment cloudových služeb, v němž tržby meziročně vzrostly o 40 %. Jako úspěšné lze hodnotit především služby v oblasti pronájmu platforem (Platform as a Service) a softwarových aplikací (Software as a Service).

Oracle získal v posledním hodnoceném čtvrtletí 942 nových zákazníků pronajímajících si softwarové aplikace a celkem tak jeho zákaznický kmen v tomto segmentu představuje 11 tisíc organizací. Oracle však také naráží na tvrdou konkurenci, která může jeho růst zbrzdit. V oblasti cloudu jde zejména o Salesforce.com a Workday.

Cloudové služby však doposud tvoří pouze 8 % z celkových tržeb firmy. Z dominantních segmentů klesaly především tržby z databázových a ERP systémů, a to o 4 %. Nedařilo se rovněž hardwaru, který poklesl dokonce o 13 %.

Zdroj: Oracle


05.04.2016 - Petr Sodomka