Oracle opět o krok dál

Na začátku prosince se konala v americkém San Franciscu mezinárodní konference Oracle OpenWorld. Tato konference představuje stěžejní odbornou akci pro příznivce produktů tohoto předního dodavatele softwarových technologií a aplikací. Důležitý je "otevřený svět" nejen z hlediska uvedení novinek, ale také díky možnostem potkat se s dalšími odborníky, kteří zasvětili své profesní zaměření právě Oracle.

Konference se konala v malebném San Franciscu na západním pobřeží Spojených států, přesněji v prostorách konferenčního centra Moscone. Prosincového Oracle OpenWorldu se zúčastnilo více než 26 tisíc lidí, čímž se tato akce stala největší odbornou konferencí společnosti Oracle v historii. V žádném případě se ale nelze na prosincový OpenWorld dívat jako na lokální konferenci, návštěvníci pocházeli snad ze všech koutů světa. Nic na tom nemění fakt, že například v září se v Londýně konala stejnojmenná akce evropských rozměrů.

Podobně jako v již zmiňovaném londýnském provedení došlo i zde ke sloučení technologické a aplikační oblasti. Potvrdil se - nejen dle mého názoru - kladný dopad tohoto rozhodnutí. Technologie a aplikace nejdou uměle zcela přesně oddělit a díky širokému programu si mohl kdokoli z účastníků vybrat přesně to, co potřeboval. Bez kvalitních technologií by neexistovaly kvalitní aplikace a stejně tak by sebelepší technologie byly k ničemu, pokud by neexistovaly aplikace, které umí tyto technologie využít. Společnosti Oracle se naštěstí již řadu let daří nabízet svým zákazníkům obojí. Důležité přitom je, že je tomu tak nejen z hlediska produktů, ale i služeb s přidanou hodnotou, mezi něž odborné konference bezesporu patří.

Lawrence Ellison

Vedle hlavních přednášek vyvolaly největší zájem pochopitelně vystoupení Larryho Ellisona a současného prezidenta Oracle Charlese Phillipse. Konferenční program obsahoval rovněž mnoho desítek odborných sezení, nechyběla ani výstava pro partnery a dodavatele služeb tak či onak s technologiemi Oracle souvisejícími.

Výhodou paralelních přednášek Oracle OpenWorlu je, že jsou vedeny odborníky na danou oblast a zájemce o informace tak není zahlcen manažerskými informacemi. Oracle OpenWorld je jinými slovy vyváženou konferencí, kde každý návštěvník má přístup přesně k těm informacím, jaké požaduje. O některá odborné sezení byl takový zájem, že mnoho desítek účastníků dobrovolně stálo na okrajích nijak malých sálů. Příkladem může být například odborná přednáška věnována bezpečnostním novinkám ve druhém - na konferenci uvolněném - vydání databázové platformy 10g.

Charles Phillips

Možná tím nejvíce překvapujícím momentem bylo nosné téma celé konference - INFORMACE. Ano, informace, které jsou ve skutečnosti tím nejdůležitějším, s čím nám mohou informační technologie pomoci. Zisk totiž málokdy vytváří data samotná. Základem a hlavním prostředkem jsou právě informace.

Orientace na informace možná vypadá na první pohled jako samozřejmost, nicméně mnohé podniky stále ještě usilují o data pro data samotná, o získání aplikací pro jejich vlastnosti a zapomínají na to, že tím nejdůležitějším, je získávání informací. V průběhu celé konference tak byla orientace na informace znát na každém kroku - přednášející hovořili o informační architektuře, informacemi řízených firmách či informačním věku.

Mezi hlavní novinky oznámené v San Franciscu patří především druhá vydání Oracle Database 10g, aplikačního serveru 10g a Enterprise Manageru 10g - tedy integrovaného řešení pro správu a řízení aplikací v prostředí gridu. Oznámen byl také nový produkt Oracle Business Intelligence obsahující funkce pro vytváření dotazů, sestav, správu metadat, provádění analytických rozborů a zpřístupňující mnohé další funkce z oblasti BI (jednotlivé nástroje z Oracle BI byly dříve dostupné pouze v rámci aplikačního serveru). Mezi novinkami nechybí ani Oracle Collaboration Suite Files 10g pro správu podnikového obsahu.

Velká pozornost se v rámci méně i více oficiálních informací věnovala také akvizici konkurenčního PeopleSoftu, která je dnes již prakticky dokončená. Není divu, Peoplesoft vždy představoval jednoho z přímých konkurentů Oracle a transakce přesahující částku desítky miliard dolarů snad zajímá takřka každého příznivce technologií či aplikací Oracle. Ke koupi PeopleSoftu Larry Ellison mj. dodává: "Fúze bude úspěšná, protože budeme mít více zákazníků, což nám umožní více investovat do vývoje a podpory aplikací. Máme v úmyslu zdokonalit aplikace PeopleSoft 8 a vyvinout PeopleSoft 9, zdokonalit J.D.Edwards 5 a vyvinout J.D.Edwards 6. Rovněž máme v úmyslu okamžitě rozšířit a zlepšit podporu současných zákazníků aplikací J.D.Edwards a PeopleSoft po celém světě."

Kladné ohlasy účastníků prosincového OpenWorldu dokládají moji představu o úspěšnosti celé akce nejen pro Oracle jako takový, ale především o přínosu pro běžné návštěvníky. A jejich pohled je bezesporu ten nejdůležitější.


27.12.2004 - Marek Kocan