Jaký byl Databázový svět 2004?

Na začátku prosince uspořádal Databázový svět spolu s Centrem pro výzkum informačních systémů - odbornou sekcí ČSSI jednodenní odbornou konferenci Databázový svět 2004. Dnes přinášíme krátké ohlednutí za touto úspěšnou akcí, které se zúčastnilo na dvě stovky zájemců z celé České republiky.

Program konference přilákal 2. prosince více než 150 zájemců, spolu s přednášejícími a zvanými hosty se sešlo kolem dvě sta účastníků. Dalších šest desítek zájemců jsme museli pro omezenou kapacitu sálu odmítnout. Proto jsme se také rozhodli uspořádat následující ročník konference v největším možném sále zlínské univerzity s kapacitou více jak 400 míst.


Nejčastější pracovní pozicí mezi návštěvníky byl vývojář následován analytikem. Zastoupeni byli také manažeři, kteří ze své pozice rozhodují o pořízení IT. Jak jsme zjistili z našeho dotazníkového šetření, přímý vliv na nákup v oblasti IT má více než 67 procent účastníků konference.


Nadpoloviční většina návštěvníků je zaměstnána ve společnostech zaměřených na výrobu softwaru, druhý nejvýznamnější podíl činí lidé pracující v firmách, které užívají databázové technologie v rámci podnikové informační infrastruktury. Zajímavé je ale také nemalé (přes 8 procent) zastoupení státní správy. Nejvíce účastníků konference pochází z firem zaměstnávajících 51 až 100 zaměstnanců a bezesporu zajímavá je také účast několika zástupců společností s více než 1000 zaměstnanci.


Hlavním tématem Databázového světa 2004 byla vysoká dostupnost a provoz v režimu 24^7^365,a to samozřejmě z pohledu databázových technologií. Během jedenácti přednášek zazněla celá řada důležitých informací, diskutovány byly nejen technické softwarové či hardwarové problémy, ale došlo také na hodnocení vlivu lidského faktoru.


Technologie pro zajištění vysoké dostupnosti a nepřetržitého provozu prezentovali (někteří i prakticky) zástupci všech předních společností dodávajících databázové technologie - prezentována tak byla řešení od společností Oracle, Microsoft, IBM, Sybase či InterSystems.


Nechyběly ani vystoupení týkající se OpenSource softwaru, např. Petr Rektorys ze společnosti e-en@ble IT přednášel o clusterové variantě MySQL.


Stranou nezůstaly ani výkonnostní otázky při přechodu z jedné databázové platformy na jinou (Firebird->Oracle), a to v podání Petra Nejedlíka ze společnosti Aktis. Velký zájem vzbudila také přednáška o problematice vývoje nejen databázových aplikací v prostředí .NET od Petra Maňase ze společnosti LCS International. Důležité pro účastníky i úspěch samotné konference byl především fakt, že všechny prezentace směřovaly k zodpovězení odborných otázek týkající se technologií, a nikoliv k propagaci vlastních produktů.


V průběhu konference byly slavnostně vyhlášeny výsledky 4. ročníku soutěže Databázový produkt roku. Nejvíce ocenění včetně mimořádného ocenění redakce Databázového světa si podobně jako v loňském roce odnesla společnost Oracle Czech, 1. místo ve čtenářské soutěži připadlo klíčovému databázovému produktu společnosti Microsoft a mimořádné ocenění odborné komise získalo Caché společnosti InterSystems.


Na závěr konference proběhla panelová diskuse na téma Kritická místa pro vysokou dostupnost, v jejímž průběhu se zástupci předních databázových společností shodli mj. na nutnosti předcházet problémovým situacím a věnovat problematice vysoké dostupnosti dostatečnou pozornost. Došlo i na konfrontaci názorů, zejména mezi zástupci Microsoftu a Oracle, týkající se praktického uplatnění technologie GRID. Moderované otázky i otázky z pléna však byly zodpovězeny fundovaně a korektně. Diskuse se místy stočila i k provokativním otázkám souvisejícím s (pro někoho) jistou ustrnulostí vývoje databázových technologií.


Zájem a kladné ohlasy účastníků i partnerů ukazují, že konference Databázový svět si již vydobyla pevnou pozici na české databázové scéně. Oproti konkurenčním akcím má navíc výhodu v tom, že její program je čistě orientován na databázové technologie a jejich praktické využití. Pevně věříme, že tomu tak bude i na dále - za pořadatele mohu slíbit, že pro to uděláme maximum.






Foto (c) 2004 Michal Trunda

12.01.2005 - Marek Kocan