Prosazení Číny v celosvětové konkurenci v ICT vyžaduje opatrnost

Prosazení Číny jako supervelmoci v informačních a komunikačních technologiích do roku 2010 záleží na vládních zásazích do ekonomiky a inovativním přístupu místních firem. Tyto i další závěry týkající se konkurenceschopnosti Číny v oblasti ICT shrnuje na základě svých poznatků z cest po této zemi Jamie Popkin, viceprezident a partner společnosti Gartner.

Čína se prosazuje v sektorech využívajících ICT

ICT průmysl se rozděluje do pěti částí: výroba hardwaru, software, služby, telekomunikace a výroba polovodičů. Většina zemí se snaží excelovat v jedné, dvou nebo třech oblastech. Nicméně několik zemí se prosadilo ve všech.

K nejúspěšnějším zemím patří Spojené státy, které se prosadily ve všech oblastech, Čína se je však snaží dohnat. Za silným růstem Číny v ICT stojí přístup ke kapitálu z přímých zahraničních investic, přístup na veřejné kapitálové trhy v Hong Kongu a silná role státu ve státních podnicích, vládních agenturách, programech a politikách.

Vývoj Číny bude v příštích pěti letech ovlivňovat mnoho faktorů, ale pouze dva budou mít největší dopady. První představuje míru vlivu vlády na ekonomiku a druhý se týká schopnosti inovace čínských firem v oblasti ICT.

Kritéria vytvářející charakteristiku země

Na základě těchto dvou faktorů Gartner vyvinul několik scénářů pro vývoj ICT průmyslu do roku 2010 v Číně. Jamie Popkin přitom zdůraznil šest kritérií, která dohromady vytvářejí charakteristiku země:

  1. Domácí ICT odvětví,
  2. Vývoz ICT,
  3. Přímé zahraniční investice,
  4. Sociální dopady,
  5. Ochrana intelektuálního majetku,
  6. ICT standardy.

Scénáře vývoje ICT průmyslu

Scénáře umožňují firmám v Číně a mimo Čínu odhadnout vývoj a přizpůsobit obchodní plány budoucím podmínkám.

Scénář "Global ICT Superpower" předpokládá vysoký stupeň zásahů vlády a silnou inovaci v oblasti ICT. Scénář charakterizuje vyvážený vývoj domácího ICT odvětví ve všech sektorech a silný export v outsourcingu IT, vývoji aplikací a hardwaru. Podle tohoto scénáře jsou zdrojem prvotního kapitálu přímé zahraniční investice. ICT proniká do všech vrstev společnosti a průmysl vyžaduje ochranu intelektuálního vlastnictví. Čína vede v definici nových celosvětových standardů a protokolů.

Podle druhého scénáře, "Economic Stall - ICT Exports Limited", se vláda sice v řízení ekonomiky ještě silně angažuje, ale úroveň inovace je nízká. Čínský domácí ICT průmysl je charakterizován základními technologiemi, ochranou dodavatelů a omezováním uživatelů. Export se týká málo významných aplikací a služeb. Přímé zahraniční investice jsou nízké, propast mezi obyvatelstvem používajících a nepoužívajících technologie se zvyšuje, softwarové pirátství zůstává velkým problémem. Podle tohoto scénáře Čína ignoruje globální standardy a protokoly.

Scénář "Economic Powerhouse - Limited Government" je postaven na politice nevměšování vlády do ekonomiky a domácím ICT průmyslu, ve kterém se inovativním firmám daří a méně schopné firmy mají problémy. Export je silný, ale vize působení ve všech oblastech ICT ještě nevyzrála. Akciový trh a domácí investice přinášejí do ICT investiční prostředky. Ve společnosti se rozvíjí podnikatelská kultura. Sociální rozdíly a pirátství přetrvává, ale ICT průmysl se mu brání. Čína se podílí na vytváření nových celosvětových standardů a protokolů.

Rozhodnou koncoví uživatelé

"Indický ICT průmysl by rád viděl Čínu jako celosvětovou ICT velmoc. Existuje několik oblastí, ve kterých mohou přispět," uvedl Jamie Popkin. "Dodavatelé musí zasadit produkty a služby do správného hodnotového řetězce a vypracovat obchodní strategie pro Ameriku, Evropu a Japonsko. Měli by být opatrní, aby udrželi rovnováhu mezi domácím a zahraničním příjmem. Musí si také zajistit přístup ke kapitálu a dostatečné marketingové zdroje, zatímco doma budou vyvíjet přístupy a programy na ochranu intelektuálního vlastnictví."

Gartner věří, že čínská vláda časem přizpůsobí svou politiku, zaměří se na usnadnění činnosti ICT firem, podporu jejich exportu a zprůhlední byrokracii. Samotná vláda by měla investovat do ICT, vzdělání a školení na všech svých úrovních a zároveň podporovat ochranu intelektuálního majetku. Podpora akvizic a slučování firem pomůže vytvářet úspory z rozsahu u globálních značek. Gartner také doporučuje udržet rovnováhu mezi domácími zájmy a tržní realitou při podpoře čínských ICT standardů.

Koncoví uživatelé ICT v Číně hrají významnou roli v úspěchu celého odvětví. "Automatizace procesů je pro každou kulturu unikátní a čínská podniková kultura se do změn musí včas zapojit," řekl pan Popkin. "Správné investice do ICT pro podporu podnikových cílů, mapování vznikajících standardů a technologií, monitorování a využívání příležitostí a vytváření důvěryhodných a bezpečných systémů představují možnosti, ve kterých koncoví uživatelé mohou pozitivně ovlivnit vývoj odvětví."


02.09.2005 - Jana Zámečníková