IT profese čekají do budoucna výrazné změny

Konec tohoto desetiletí přinese odborníkům a specialistům v oblasti IT mnoho nejistot. IT profesionálové již nebudou moci spoléhat jen na technické znalosti. Podle společnosti Gartner budou pro vykonávaní této profese rozhodující obchodní znalosti, všestrannost a iniciativa. Gartner dále předpokládá, že do roku 2010 se IT profese rozdělí do čtyř expertních oblastí: technologie, informace, procesy a vztahy.

František Klíma je spoluzakladatelem a ředitelem společnosti KPC-group, která je zastoupením firmy Gartner v České a Slovenské republice.
Pan Klíma naváže na tento článek svým vystoupením na mezinárodní konferenci Svět informačních systémů 2006, v němž odpoví na tyto tři klíčové otázky:
1. Jak ovlivní IT profesionály a jejich uplatnění trh práce, pracovní postupy a zvyklosti.
2. Jaké role, kompetence, kapacity a nároky budou optimální z pohledu příležitostí a kariéry.
3. Jak mají IT profesionálové budovat svou kariéru.

IT specialisté se budou více podílet na podnikání svého zaměstnavatele

Především obchodní skepse ohledně efektivnosti IT, nárůst automatizace, celosvětový posun pracovních zdrojů a různorodé modely dodávek služeb budou znamenat pro IT profesionály potřebu porozumění obchodní realitě v daném odvětví, klíčovým procesům, cíleným zákazníkům, vnějším regulačním opatřením, kulturním vlivům a dalším omezením. Všestranný IT profesionál bude mít technickou kvalifikaci, znalosti lokálního prostředí, znalosti procesů v odvětví a manažerské schopnosti. Jeho konkurenční výhodou bude porozumění skutečné obchodní hodnotě a přínosům IT pro svou organizaci.

Úspěšný IT profesionál se bude identifikovat nejen s vlastním oborem, ale s celým průmyslovým odvětvím, procesy a projekty, kterých se bude účastnit. Bude muset dokázat, že rozumí podstatě podnikání. Přitom není rozhodující, zda bude IT profesionál pracovat v IT oddělení, v outsourcingovém týmu, na vývoji produktu nebo v obchodní jednotce. Diane Morello, viceprezidentka společnosti Gartner pro výzkum soudí, že se expertní znalosti a schopnosti IT specialistů budou měnit. Někteří lidé přejdou na jiné pozice a někteří firmu opustí.

Gartner odhaduje, že do roku 2010 se bude šest z deseti IT profesionálů přímo podílet na obchodních činnostech firmy. IT oddělení ve středně velkých a velkých podnicích se podle Gartner ve stejném období zmenší o 30 % ve srovnání se současným stavem.

Nastoupí versatilisté

"Pokud bylo poslední desetiletí ve znamení specialistů, toto desetiletí bude ve znamení versatilistů," uvedla Diane Morello ve svém vystoupení na loňském Gartner Symposiu ITxpo v Cannes. "Versatilisté jsou lidé, kteří díky různým rolím, pozicím a zkušenostem mohou využívat různorodé znalosti a přispívat k vytváření nových hodnot. Versatilisté mají hluboké znalosti a schopnosti v nejrůznějších oblastí. Mohou je uplatňovat napříč celou firmou a vyplňovat mezery v oblasti lidských zdrojů," doplnila paní Morello ke svému názoru.

Když budou zákazníci a poskytovatelé služeb zaměstnávat versatilisty, dostanou se dále než kam by se dostali se specialisty. IT profesionálové s hlubokým náhledem, perfektní znalostí procesů a kompetencí v odvětví pomohou firmě inovovat a nahlížet na IT procesy, produkty, služby a technologie neotřelým pohledem.

Proč se změní IT profese

Podle Gartner se prostředí pro IT profesionály radikálně změní do roku 2010 vlivem působení čtyř celosvětových faktorů. Vysokorychlostní celosvětové sítě, firmy hledající špičkové lidi s IT znalostmi, znalostní báze a služby, globální sourcing - to vše se podle Gartner stane součástí podnikového portfolia a postaví IT profesionály do přímé konkurence s kolegy z různých geografických lokalit.

IT organizace a IT profese změní také automatizace. Týká se to vývoje software, testování, vzdálené správy, provozních center, technické podpory, datových center a řízení sítí. Nesmíme zapomenout ani na IT v rukou spotřebitelů. Osobní pomocníci, online služby nebo mobilní telefony nejsou výhradou firem, ale přesouvají se do rukou spotřebitelů. Lidé nejenže nebudou tolerantní vůči komplikovaným systémům a aplikacím, ale ani vůči oddělením a lidem odpovědným za provoz. "Posledním hřebíčkem do rakve" bude pokračující restrukturalizace firem - fúze, akvizice, konsolidace, propouštění, outsourcing, finanční změny, bankroty. IT profesionál se bude muset postavit všem změnám čelem.

IT profesionálové budou postaveni před rozhodnutí, zda je určitá pozice ve firmě pro ně ještě zajímavá nebo jestli přejdou na jiné místo. Budou se muset rozhodnout, jestli chtějí zůstat u "čisté technologie" nebo zda se pustí do nových oblastí a budou rozvíjet své znalosti v oblasti průmyslových odvětví, tržních segmentů a klíčových procesů.

Jak budou IT profese diverzifikovat

Do roku 2010 Gartner předpovídá, že se tradiční IT rozdělí do čtyř disciplín:

IT profesionál musí získat obchodní návyky, znát klíčové procesy a mít znalosti z odvětví. Čím více bude rozumět skutečnému fungování podniku a firemního prostředí, tím více bude mít příležitostí pro uplatnění na trhu práce. Gartner doporučuje IT profesionálům, aby se zaměřili na svoje schopnosti, znalosti a zamysleli se nad tím, jaký model spolupráce jim vyhovuje. Jen tak mohou dát jasný signál potenciálnímu zaměstnavateli o své pozici na trhu. Gartner doporučuje zaměstnavatelům, aby rozvíjeli plány kariérního rozvoje a postupu v uvedených čtyřech oblastech a nabídli výhody a ocenění za všestrannost.


25.01.2006 - František Klíma