Projekt Shared Medical Solutions na veletrhu Hospimedica Brno 2006

Brno - Konsorcium společností InterSystems, SMS a Medidata představilo na veletrhu HOSPIMedica nový projekt nazvaný Shared Medical Solutions, který je založený na rozšířené integrační platformě Ensemble firmy InterSystems. Tento unikátní projekt pro výměnu elektronických informací ve zdravotnictví byl předmětem setkání s odbornou veřejností a médii, které se konalo 24. 10. 2006 v Kongresovém centru brněnského výstaviště.

Projekt Shared Medical Solutions řeší rostoucí potřebu komunikace mezi jednotlivými informačními systémy, které se podílejí na poskytování služeb zdravotnické péče a na řízení provozu zdravotnických zařízení. Shared Medical Solutions přináší nový pohled na problematiku výměny dat v síti zdravotnických zařízení, do které mohou patřit kromě nemocnic a poliklinik i další instituce - služby první pomoci, praktičtí lékaři, samostatné laboratoře, zařízení následné péče, lékárny a prodejny zdravotnických prostředků apod.

Shared Medical Solutions vychází z rozšířeného konceptu regionálních zdravotnických informačních organizacích (Regional Health Information Organization - RHIO), jejichž cílem je zajistit ekonomickou a bezpečnou výměnu klinických dat mezi jednotlivými zařízeními. Mezi základní informační potřeby patří zejména výměna informací o pacientech, provozní komunikace mezi zdravotnickými zařízeními, řízení nákupu léků a zdravotnických prostředků a sběr manažerských informací. Projekt je vytvářen v souladu se současnými trendy v České republice, kdy vedle regionálního řízení veřejné zdravotní péče na úrovní krajů jako zřizovatelů vznikají privátní řetězce zdravotnických zařízení.

Technologickým základem řešení Shared Medical Solutions je univerzální integrační platforma Ensemble společnosti InterSystems, která je jedním z významných světových dodavatelů databázových technologií do oblasti zdravotnictví. Další členové konsorcia - společnosti SMS a Medidata - hrají významnou úlohu v oblasti informačních technologií v českém zdravotnictví. Každá z těchto společností přináší do projektu zkušenosti a know-how, které se vzájemně doplňují.

O společnosti InterSystems

InterSystems Corporation je již více než 25 let průkopníkem technologických inovací v databázovém a integračním softwaru. Postrelační databáze CACHÉ, rychlý integrační software Ensemble a platforma pro výměnu zdravotnických informací HealthShare umožňují vývojářům rychle vytvářet, zavádět a integrovat vysoce výkonné systémy. InterSystems má celosvětové ústředí v Cambridge v americkém státě Massachusetts, pobočky ve 22 zemích a poskytuje podporu zákazníkům v 88 zemích.

Společnost InterSystems je lídrem integračních technologií, světovou jedničkou mezi dodavateli databází pro zdravotnictví a její produkty jsou používány většinou významných nemocnic a laboratoří, včetně 10 nejlepších amerických nemocnic podle hodnocení U. S. News and World Report. Více informací získáte na www.InterSystems.com.

O společnosti SMS

Společnost SMS spol. s r.o. dlouhodobě stojí na čele nejvýznamnějších dodavatelů informačních technologií pro české a slovenské zdravotnictví. Mezi klíčové aktivity společnosti patří vlastní vývoj komplexních informačních systémů, dodávky informačních systémů, technologií a řešení a poskytování souvisejících služeb zdravotnickým zařízením a jejich zřizovatelům. V roce 2000 dosáhla podle průzkumu agentury Augur Consulting největšího tržního podílu mezi dodavateli nemocničních informačních systémů v České republice. Společnost se sídlem v Brně má pracoviště v Ostravě, Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem. Obchodní aktivity na slovenském trhu jsou zajišťovány dceřinnou společností SMS Slovakia spol. s r. o. se sídlem v Bratislavě a pracovištěm v Banské Bystrici. Dlouhodobé budování systému kvality silně zákaznicky orientovaných produktů a služeb bylo završeno v polovině roku 2000 získáním certifikátu podle normy ČSN EN ISO 9001, který SMS získala jako první dodavatel v oblasti medicínské informatiky v ČR.


30.10.2006 - Patrik Schober