Nejvýznamnější faktory ovlivňující firemní strategii péče o výrobní prostředky

Podle nové studie společnosti Lawson Software jsou hlediska bezpečnosti podniku, zvýšených nároků na provozuschopnost výrobních prostředků a dopadů činnosti na životní prostředí nejvýznamnějšími faktory ovlivňujícími firemní strategii péče o výrobní prostředky. Celosvětová studie pod názvem Strategic Asset Management Across the Organization Delivers a Compelling Return byla financovaná společností Lawson Software a prováděná agenturou Industry Direct. Studie zahrnuje 189 respondentů z Evropy, Austrálie, Nového Zélandu a USA, vyvíjejících aktivity v oblasti služeb, důlního průmyslu, procesní výroby a dopravy.

Studie Lawsonu (Nasdaq: LWSN) potvrdila, že se bezpečnost podniku, provozuschopnost aktiv a společenská odpovědnost firem promítají do péče o výrobní aktiva. Strategická péče o výrobní aktiva v rámci organizace přináší přesvědčivou návratnost vložených investic. Průzkum ukázal, že systematický, strategický přístup využívající integrované systémy může pomoci omezit náklady, zvýšit bezpečnost a omezit rizika.

Hlavní výsledky studie

Studie zjistila, že hlediska péče o životní prostředí a společenské odpovědnosti firem stále více ovlivňují strategická rozhodnutí týkající se péče o výrobní aktiva. 97 % respondentů odpovědělo, že jejich společnost vyvíjí minimálně jednu činnost související se sociální odpovědností firmy. K těmto aktivitám se řadí např. programy na zlepšení hospodaření s energiemi, zlepšení etických obchodních postupů v oblasti zásobování a snížení emisí.

Suzanne Ben, marketingová ředitelka společnosti Lawson uvádí, že strategická, integrovaná péče o výrobní aktiva může významně zvýšit efektivitu aktivit v oblasti společenské odpovědnosti firem a jiných činností týkajících se aktiv. Tato integrovaná péče například pomůže zajistit, aby firemní výrobní prostředky fungovaly efektivně a splňovaly environmentální legislativu. Program preventivní údržby zase pomůže prodloužit životnost součástí zařízení a výrobních prostředků, šetří přírodní zdroje a snižuje tvorbu odpadů.

Údržba jako příležitost k tvorbě zisku

Přístup firmy k problematice údržby může ovlivnit strategii péče o výrobní prostředky, rozpočet a zavádění optimálních postupů, jako jsou například údržba zaměřená na spolehlivost zařízení (RCM). Jedním z poznatků studie je, že řada respondentů, kteří začali zavádět cílenou strategii a metody péče o aktiva mezi prvními, vnímá údržbu jako příležitost k tvorbě zisků, nikoliv jako problém nákladů. Více než 39 % respondentů z této studie uvádí, že jejich společnost považuje náklady na údržbu za investici, která se vyplatí.

Studie naopak naznačuje, že řídící pracovníci např. v oblasti financí či zásobování ve firmách, které nepřijaly strategii péče o aktiva, nepovažují výdaje na údržbu za investici. Tento pohled může ovlivnit výši prostředků přidělovaných na údržbu výrobních aktiv. Ze závěrečné zprávy této studie vyplývá, že více než 70 % respondentů vydává na prevenci méně než polovinu prostředků určených na údržbu výrobních zařízení. Drží se motta "opravujeme zařízení, která se porouchají".

Respondenti, kteří přijdou ročně o více než 11 % výrobního či provozního času v důsledku neplánovaných odstávek zařízení, utratí z rozpočtu určeného na údržbu podstatně více prostředků za nápravná opatření. Studie říká, že tato taktika a přístup založený na reakci na aktuální situaci jsou neudržitelné. Firmy musejí systematizovat svoji taktiku a strategii péče o výrobní prostředky, aby zvýšily svůj provozní výkon, protože regulační tlaky jsou stále silnější a společnost stále méně tolerantní k případům selhání zařízení či havárií.

Údržba zaměřená na spolehlivost zařízení

RCM je model údržby, který pomůže ustanovit a udržovat nejefektivnější a finančně nejpřínosnější údržbovou strategii pro každý významný výrobní prostředek. Studie také ukazuje, že respondenti, kteří praktikují RCM, vydávají na prevenci poruch 40 či více procent z rozpočtu určeného na údržbu. A naopak, 70 % respondentů, kteří na nápravu již vzniklých poruch vydávají z rozpočtu na údržbu více než 80 % prostředků, říká, že RCM model ovlivňuje jejich aktivity minimálně či vůbec.

Ze studie dále vyplývá, že firmy, které se snaží snížit náklady, zvýšit bezpečnost a omezit rizika prostřednictvím integrace systémů, dosahují významných pokroků. Integrovaná podniková řešení pro péči o výrobní aktiva mohou pomoci organizacím po celém světě maximalizovat provozní dostupnost jejich výrobních prostředků, snížit náklady připadající na životní cyklus výrobního prostředku a zlepšit výnosnost investic do výrobních prostředků. Studie také reaguje na stále naléhavější problematiku sociální odpovědnosti firem.

Jak získat plné znění studie

Analytická agentura Industry Direct Ltd. (IDL) se sídlem v Hertfordshire ve Velké Británii provozuje pobočky po celém světě. V tomto průzkumu získala od října 2006 do ledna 2007 189 platných odpovědí. Průzkum byl zaměřený na vedoucí pracovníky zahrnující ředitele údržby a zařízení, hlavní techniky podniku a ředitele závodů.

Plné znění studie Strategic Asset Management Across the Organization Delivers a Compelling Return si můžete stáhnout na těchto stránkách. a můžete se také sami zúčastnit online průzkumu. Respondenti zdarma získají osobní rámcovou zprávu obsahující srovnání jejich odpovědí s celkovými výsledky studie IDL.


18.04.2007 - Ivan Rendl