Databázový svět: Jaký byl a jaký bude?

Na předposlední listopadový den chystá AVRE Publishing, provozovatel portálu Databázový svět a Centrum pro výzkum informačních systémů již pátý ročník odborné konference Databázový svět. Databázový svět 2007 se uskuteční opět v Academia Centru na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. V nejbližších týdnech vám budeme přinášet podrobné informace nejen o programu, ale i o doprovodných akcích. Dovolte, abychom Vám nyní ve stručnosti připomněli, jak vypadal loňský ročník této konference.

Stěžejní téma Databázového světa 2006 bylo "Od transakčního po analytické zpracování". Jednotlivé přednášky pokrývaly celé široké spektrum využití databázových technologií, zejména pak s akcentem analytické oblasti. Na 290 účastníků z celé České republiky a Slovenska si vyslechlo dvanáct přednášek. Vedle technologicky orientovaných témat přitom nechyběly ani aplikační příspěvky z praxe.

Mezi přednášejícími nechyběli zástupci hlavních společností z oboru databázových technologií. Vystoupili např. David Krch ze společnosti Oracle, který prezentoval výhody jednotného databázového systému na příkladu práce s prostorovými daty a Jan Musil ze společnosti IBM, který přednášel o Informix Dynamic Serveru jako zdroji dat pro analytických aplikace. Publikum právem ocenilo také zajímavé úvodní vystoupení Petra Zavorala na téma Jak se vypořádat s datovou explozí a předášku Petra Maňase ze společnosti LCS International na téma Od transakcí přes analýzu k syntéze. Je však třeba podotknout, že i ostatní prezentace byly velmi kvalitní, vyrovnané a především prakticky orientované.

Součástí programu byla i doprovodná sekce zajištěná ve spolupráci se společností Microsoft. Vedle teoretických znalostí si tentokrát každý účastník mohl odnést i praktické zkušenosti získané v rámci speciálního hands-on-labu, tématicky zaměřeného na analytické zpracování dat. Doprovodný program byl účastníky ceněn jako vítané rozšíření předchozích ročníků.

Databázový svět 2006
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Na závěr konference proběhla panelová diskuse, která opět v duchu předchozích ročníků navázala na samotný program a s lehkou nadsázkou provokovala zástupce hlavních dodavatelů databázových technologií. Tento typu diskusí je účastníky velmi oblíben, takže je možná škoda, že nemohou probíhat celý den.

V rámci programu byly vyhlášeny výsledky šestého ročníku soutěže Databázový produkt roku (letos proběhne opět). Prvenství si ve čtenářské soutěži odnesl produkt Microsoft SQL Server 2005 Enterprise Edition. Odborná komise složená ze zástupců akademické i komerční sféry ocenila pro rok 2006 produkt Oracle Database 10g Release 2 Enterprise Edition. Mimořádné ocenění redakce Databázového světa získal produkt IBM DB2 Universal Database 9 Enterprise Server Edition. V doplňkové soutěži pořádané přímo na konferenci byl účastníky za Databázovou osobnost roku 2006 zvolen Petr Zavoral.

Ke konferenci Databázový svět můžete diskutovat na specializovaném fóru.


18.08.2007 - Marek Kocan, Petr Sodomka