Jaký bude Databázový svět 2008 - část první

Jak jsme vás již informovali, šestý ročník Databázového světa se uskuteční ve čtvrtek 13. listopadu 2008 ve Zlíně. V následující pozvánce přinášíme podrobné představení první, dopolední části programu této přední české databázové konference.

Konferenci zahájíme v 9.00 úvodními slovy a přivítáním účastníků Drahomírou Pavelkovou, děkankou Fakulty managementu a ekonomiky, UTB ve Zlíně. Již deset minut po deváté vystoupí první přednášející, kterým letos bude Petr Maňas, ředitel pro strategický rozvoj společnosti LCS International. Petr Maňas je významnou osobností IT komunity v České republice, jejíž neotřelé a někdy i kontroverzní prezentace se staly velmi oblíbenými u širokého publika.

ICT a plavba v rozbouřených vodách

Letos se Petr Maňas ve své přednášce nazvané ICT a plavba v rozbouřených vodách, zaměří na několik klíčových otázek – jak se chovat v době, kdy se oceán světové ekonomiky rozhoupal vlnami, na kterých se ještě nedávno zdánlivě neotřesitelné finanční a průmyslové kolosy vyděšeně zmítají a hledají nějaký pevný bod pro své ukotvení? Jaká jsou poučení z této "mořské nemoci" a jaký je význam informačních technologií v době, kdy i "dobře stavěným zaoceánským lodím" hrozí voda v podpalubí? Má tento proces nějaké zákonitosti? Na tyto a některé další otázky bude Petr Maňas hledat odpovědi ve svém úvodním "neproduktovém" příspěvku.

Petr Maňas vystudoval obor telekomunikační technologie na ČVUT v Praze. Zaměstnancem LCS International se stal v roce 1991, působil na pozici obchodního ředitele a od roku 2002 jako ředitel pro strategický rozvoj. Předtím pracoval ve firmě Bull ve Francii a také jako viceprezident ČSSI. Do jeho specializace patří firemní strategie, tržní modely a prognostika chování tržních segmentů. V současné době řídí mezinárodní aktivity LCS a strategické projekty.

Disková úložiště jako klíčová část databázové infrastruktury

Druhá přednáška nazvaná Diskové úložiště - klíčová část databázové infrastruktury bude věnována problematice diskových systémů a přednese ji Pavel Barták ze společnosti EMC Czech Republic. Ve svém příspěvku se zaměří na tři důležité oblasti:

Pavel Barták prošel od roku 1993 různými pozicemi ve společnostech Microsoft CR a Microsoft Ireland. Zkušenosti z oblasti Enterprise Computing pak získal nejprve na straně uživatelské v Tesco Stores - Central European IT Systems a poté v českém zastoupení společnosti Oracle. Od podzimu roku 2007 působí ve společnosti EMC Czech Republic, zastupující světovou jedničku v oblasti komplexní informační infrastruktury.

Business Intelligence jako konkurenční výhoda podniku

Po přestávce na kávu a občerstvení přijdou v 10:40 na řadu další dvě vystoupení. První z nich se bude věnovat tématu nazvanému Business Intelligence jako konkurenční výhoda podniku. Jeho protagonistou bude Jaroslav Šmarda, hlavní softwarový architekt společnosti Vema. Jaroslav Šmarda se bude zabývat budoucností Business Intelligence a podmínkami, za nichž se aplikace BI - analytických nástrojů, technologií a procesů, které široce využívají data k porozumění a analýze výkonnosti podnikatelských procesů - stane základem pro generování konkurenčních výhod podniku.

Jaroslav Šmarda je spoluzakladatelem společnosti Vema. Od roku 1990 zastával u tohoto významného českého dodavatele informačních systémů nejrůznější manažerské pozice. V současné době zastává funkci místopředsedy představenstva a ředitele Divize obchodně-provozní. Mezi jeho hlavní profesní zájmy patří řízení lidských zdrojů, strategický management a uplatnění IT jako podpory pro řízení organizací.

Data jsou věčná

S poslední dopolední přednáškou vystoupí Zbyněk Jankovský ze společnosti Cleverlance Enterprise Solutions. Její téma zní: Data jsou věčná. Zbyněk Jankovský se ve svém vystoupení zamyslí nad významem historických dat pro současnou situaci a vliv na správnost strategických rozhodnutí. Součástí prezentace budou nejenom odpovědi na otázky související s uvedeným tématem, ale i praktické příklady.

Zbyněk Jankovský se problematikou databází zabývá již 17 let. Praktické zkušenosti získával na zajímavých projektech v telekomunikacích, bankovnictví a dalších odvětvích. Pracoval pro řadu prestižních organizací, jako jsou Česká národní banka, DHL, Česká pojišťovna, Česká spořitelna atd. Poslední 4 roky vede databázovou divizi ve společnosti Cleverlance Enterprise Solutions, kromě toho také vyučuje předmět Databázové systémy na soukromé vysoké škole VŠMIE.

Po této přednášce si dovolíme všechny účastníky pozvat na oběd.

Jak vidíte, program bude pestrý a důležitou informací je i fakt, že také letos bude vstup na konferenci ZCELA ZDARMA, a to včetně oběda a občerstvení. Podmínkou je pouze a jen registrace. Budete-li mít jakékoli problémy s registračním formulářem, kontaktujte nás, prosím, na adrese dbs2008reg@dbsvet.cz.

Partnery konference jsou společnosti: ABRA Software, Cleverlance Enterprise Solutions, LCS International, Microsoft, EMC, Sefira, IBM Česká republika, InterSystems, Vema.


28.10.2008 - Marek Kocan, Petr Sodomka, Hana Klčová