Jaký bude Databázový svět 2008 - část druhá

V pořadí již šestého ročníku celostátní konference Databázový svět se můžete zúčastnit ve čtvrtek 13. listopadu 2008. Konference se koná tradičně ve Zlíně, v Academia centru Univerzity Tomáše Bati. V následující pozvánce navážeme na představení první, dopolední části programu a seznámíme vás s tématy odpoledních přednášek, které začínají již od 13:20 a na něž se můžete spolu s námi těšit.

Jak propojit OLTP a OLAP do jednoho funkčního celku

První odpolední prezentace má poněkud dlouhý a složitý název - Vnořená BI: propojováni OLTP a OLAP do jednoho funkčního celku pracujícího v reálném čase. Daniel Kutáč ze společnosti InterSystems se v tomto vystoupení zaměří na zajímavé téma vztahu OLTP a OLAP databází. Jedním z trendů, který současné databáze sledují, je lepší interpretace údajů ukládaných v průběhu práce s databázovými aplikacemi a snaha tyto nově interpretované údaje využít k bezprostřednímu ovlivnění budoucích dat. Konkrétněji řečeno: firmy používající databázové aplikace k podpoře výrobního procesu, chtějí data v nich uložená využít k optimalizaci svých procesů, a to v reálném čase, nikoliv ex-post. K tomu slouží nová generace BI nástrojů, které se stávají integrální součástí aplikací a pracují s reálnými daty – na rozdíl od klasických řešení pracujících odděleně s daty s časovým odstupem.

Daniel Kutáč pracuje pro společnost InterSystems jako Senior Sales Engineer od roku 2000. Vystudoval ČVUT, Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, poté pracoval pro Komerční Banku v oblasti obchodu s cennými papíry, následně pro aplikačního partnera InterSystems, anglickou společnost MISYS UK, kde byl zodpovědný za implementaci systémů pro obchodování cennými papíry v různých zemích střední a východní Evropy.

Microsoft SQL Server 2008 a trendy v oblasti databází

Michal Hroch ze společnosti Microsoft se ve své mírně retrospektivní i vizionářské přednášce, nazvané Jak SQL Server 2008 kopíruje/určuje trendy v oblasti databází, podívá na průřez toho, co přináší nové databázové a analytické platformy Microsoftu a jakým způsobem tyto novinky odráží aktuální trendy v oblasti databázových technologií.

Michal Hroch pracuje na pozici produktového manažera divize Server and tools, kde má na starosti produkty v rámci Microsoft Application Platform. Rovněž vykonává pozici pozici Business Development Managera pro oblast Business Intelligence.

Přínosy moderní databázové platformy pro bezpečnost podnikového informačního systému

Petr Vrzák ze společnosti Sefira se zaměří ve svém příspěvku na stále žhavější problematiku reálného přínosu databázových technologií pro běžnou praxi z pohledu bezpečnosti. Vývoj moderních informačních systémů se ubírá směrem k funkční a datové centralizaci. Zjednodušení přístupu do systémů či přímo k datům vyvolává zvýšenou nutnost zabezpečení a na pořad dne se tak stále častěji dostávají otázky bezpečnosti uložení a přenosu citlivých dat, práce s certifikáty, ale i bezpečnost aplikací s vícevrstvou architekturou. Existuje mnoho přístupů, od zavádění bezpečnostních pravidel v oblastech autorizace a autentizace, využití kryptografických metod a šifrovaných kanálů, až po nasazení hardwarových zařízení zajišťujících bezpečné uložení elektronických certifikátů.

Petr Vrzák pracuje na pozici projektového manažera, je rovněž jednatelem a spolumajitelem společnosti Sefira.

Aktuální trendy v Open Source databázích

Po přestávce na kávu a občerstvení přijdou v 15:25 na řadu poslední přednášky letošního ročníku Databázového světa. V první z nich se bude Zdeněk Kotala věnovat aktuálním trendům v Open Source databázích, podívá se na to, co nás čeká a zřejmě nemine a nastíní aktuální vize do budoucna.

Zdeněk Kotala má dlouholeté zkušenosti s vývojem databázových aplikací pro různé databázové platformy, několik let byl i členem odborné komise pro hodnocení Databázového produktu roku. S platformou PostgreSQL poprvé přišel do styku v roce 1999 (verze 6.5) a od té doby na ni nedá dopustit. Podílí se mj. na integraci PostgreSQL do operačního systému Solaris a jeho optimalizaci pro tento operační systém.

Krocení divokých dat

Martin Pavlík ze společnosti IBM se v poslední přednášce letošní konference nazvané Zkroťte svá divoká data zaměří na problematiku efektivního ovládnutí dat ve firemním prostředí. V dnešní době, kdy generujeme ohromné množství zdánlivě nesourodých strukturovaných i nestrukturovaných dat, se musí firmy nutně zabývat jejich ovládnutím. Neudělají-li to tak, aby z nich měli maximální možný užitek, udělají to organizace fungující vedle nich a získají tak na jejich úkor významnou konkurenční výhodu. Předmětem přednášky bude zejména představení nejvýznamnějších, vzájemně provázaných prvků IBM Information Management, které hrají klíčovou roli při tvorbě skutečně kvalitního úplného řešení.

Martin Pavlík pracuje v IBM od roku 2006. V IBM Software Group je zodpovědný za návrh, implementaci a technickou podporu produktů spadajících do oblasti datové integrace, podnikové správy dokumentů a čerstvé akvizice IBM – firmy Cognos. Roku 2006 obdržel v rámci IBM Software Group ocenění "Top Performance Award". Je absolventem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Po této přednášce proběhne závěrečná část programu, kterou vám představíme v poslední části této pozvánky na konci tohoto týdne.

Jak vidíte, program bude pestrý a důležitou informací je i fakt, že také letos bude vstup na konferenci ZCELA ZDARMA, a to včetně oběda a občerstvení. Podmínkou je pouze a jen registrace. Budete-li mít jakékoli problémy s registračním formulářem, kontaktujte nás, prosím, na adrese dbs2008reg@dbsvet.cz.

Partnery konference jsou společnosti: ABRA Software, Cleverlance Enterprise Solutions, LCS International, Microsoft, EMC, Sefira, IBM Česká republika, InterSystems, Vema.


02.11.2008 - Marek Kocan, Petr Sodomka, Hana Klčová