Zveme vás na přednášku Zpracování podnikových dat, BI a Data Mining

Dne 1. dubna 2010, se na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně uskuteční přednáška profesora Ladislava Buřity a dr. Vojtěcha Ondryhala na téma Zpracování podnikových dat, Business Intelligence a Data Mining. Přednáška se uskuteční od 13 do 16 hodin, v Aule Academia centra. Srdečně na ni zveme všechny zájemce, a to jak z akademické sféry, tak i podnikové praxe. Vstup na přednášku je zdarma a bez nutnosti registrace.

Anotace

Část první

V přednášce je zdůrazněna problematika dat a jejich zpracování v SW systémech podnikové praxe. Od základních pojmů data, informace a znalost, přejdeme na databázový systém a technologie zpracování dat. Systémy řízení bází dat jsou v převážné míře relační, proto bude vysvětlen relační datový model, s ním spojené relační operace, normalizace a jazyk SQL. Druhou polovinu přednášky budou tvořit podnikové informační systémy a vhodné SW aplikace podnikové informatiky.

Část druhá

Přednáška je orientovaná na vysvětlení pojmu Business Intelligence (BI) a význam BI pro podnikovou praxi. Z oblastí BI bude přiblížena technologie datových skladů (Data Warehousing) a OLAP (On-Line Analytical Processing). Budou představeny analytické postupy BI a možné formy výsledků.

Část třetí

Přednáška je zaměřena na problematiku dobývání znalostí z databází (Data Mining-DM), jsou postupně vysvětleny pojmy, základy a zařazení disciplíny, zdroje (databázové systémy, statistika a strojové učení), úlohy a metody, etika práce s daty. Je představena sada ilustračních a motivačních příkladů. Dále je popsána metodika implementace úloh dobývání znalostí z databází se zaměřením na přípravu dat a modelování. Podrobný příklad je vytvořen v prostředí nástroje pro DM Weka.

O přednášejících

Prof. Ing. Ladislav Buřita, CSc. patří k předním tuzemským odborníkům na databázové technologie a aplikace Business Intelligence. Působí jako akademický a výzkumný pracovník na Univerzitě obrany a Univerzitě Tomáše Bati. Je členem Rady pro obranný výzkum a vývoj Ministra obrany ČR, mnoha dalších odborných institucí, komisí a programových výborů prestižních konferencí. V minulosti se podílel na řešení několika významných výzkumých projektů, v současnosti pracuje jako odpovědný řešitel na Výzkumném záměru Univerzity obrany nazvaném "Rozvoj, integrace a bezpečnost systémů C4I v prostředí NATO".

Ing. Vojtěch Ondryhal, Ph.D. v současnosti působí jako akademický pracovník Univerzity obrany. Absolvoval doktorské studium v oboru Velení a řízení, informatika a robotika. Dr. Ondryhal se zabývá analýzou a návrhem informačních systémů, objektovým přístupem, UML, webovými technologiemi, XML, databázovými systémy a dobýváním znalostí z databází. Má bohaté zkušenosti z praxe, působil jako konzultant společností FCC Folprecht, Logica, EFCON. V letech 2001-2002 pracoval jako softwarový architekt ve společnosti McLaren Software, ve Velké Británii.


30.03.2010 - Petr Sodomka