Plánování a řízení výroby v Infor ERP SyteLine

Začátek letošního roku bychom rádi zahájili netradičně - seriálem, který postupně představí vyspělé moderní informační systémy i zajímavá dílčí IT řešení určená českým a slovenským podnikům. V první části nabízíme pohled na jednu z vlajkových lodí společnosti Infor Global Solutions - Infor ERP SyteLine. Protože je tento systém určený zejména průmyslovým podnikům, zaměříme se v našem článku na podrobnou charakteristiku jeho možností v oblasti plánování a řízení výroby. Nebude chybět ani vysvětlení důležité terminologie slovy dodavatele, a to formou několika příkladů.

5. Kolaborativní plánování v řetězci

Kolaborativní plánování v řetězci

Jak již bylo uvedeno, SyteLine APS podporuje nejen pokročilé plánování a rozvrhování v rámci jednoho podnikatelského subjektu. Umožňuje i kolaborativní plánování v řetězci. Svou SCM funkcionalitu charakterizuje vlastním pojmem – režimem MultiSite.

Pokud více organizací pořídí funkcionalitu SyteLine APS včetně režimu MultiSite, pak se mohou prostřednictvím této aplikace propojit. Společnost ITeuro má zkušenost s kolaborativním plánováním v dodavatelském řetězci jednoho ze svých klíčových zákazníků - společnosti Grund.

Společnost Grund tvoří tři samostatné subjekty - Grund Spinning – přádelna akrylových přízí zajišťující výrobu přízí pro koupelnové předložky, Grund Textil – výrobce všívaných koupelnových předložek a Grund – obchodní společnost zabývající se prodejem a vývojem koupelnových předložek, závěsů, tyčí a ostatních koupelnových doplňků. Jednotlivé subjekty jsou propojeny aplikací SyteLine APS MultiSite, která je součástí komplexního řešení Infor ERP SyteLine nasazeného ve společnosti Grund v roce 2003.

Základní princip kolaborativního plánování funguje zhruba takto. Obchodní společnost Grund zaeviduje zakázku, provede její zaplánování a poptá výrobu u Grund Textil. Výrobní společnost provede naplánování výroby poptávané zakázky a pokud zjistí, že potřebuje dodávku od třetího subjektu, Grund Spinning, předá jí požadovanou informaci v rámci sdíleného APS MultiSite. Grund Spinning pak podle potřeb nakoupí materiál a vrátí informaci o plnění zakázky zpět obchodní společnosti Grund.

Modul SyteLine APS MultiSite tedy umožňuje synchronizované plánování materiálů i kapacit přes všechny tři společnosti. Obchodníci jsou pak schopni okamžitě po zadání zakázky zjistit její reálný termín realizace v závislosti na dostupnosti materiálů a kapacit v jednotlivých podnikatelských subjektech koncernu Grund.

Kolaborativní plánování v řetězci za využití sofistikované funkcionality APS umožnilo společnosti dosáhnout již v roce 2006 tyto hlavní přínosy:

  1. Přes navýšení výroby o 22 % během 1. pololetí 2006 došlo k poklesu skladových zásob o 17 %,
  2. Objem rozpracované výroby se během 1. pololetí 2006 snížil o 50 %.


23.01.2007 - Hana Klčová, Petr Sodomka