Ensemble: Jak zrealizovat integrační projekt

Doposud jsme v seriálu Informační systémy pro české podniky představovali standardní softwarová řešení. Čtvrtý díl bude tak trochu výjimkou, neboť nabídne pohled na integrační platformu - ucelený soubor moderních technologií určený k rychlé a komplexní realizaci integračních iniciativ v podnicích. Právě takovouto komplexní platformu reprezentuje Ensemble - prostředek pro vytváření nových strategických obchodních řešení, která využívají funkcionalitu stávajících aplikací, umožňují plánování nových obchodních postupů a integrují data napříč celým podnikem. Podívejme se blíže, jak lze takovýto prostředek využít a co užitečného může organizacím přinést.

2. Hlavní východiska integrace

Potřeba integrace narůstá

Mnoho organizací, zejména velkých s rozvětvenými organizačními strukturami a dislokovanými pracovišti, za poslední léta nashromáždilo nejrůznější informační technologie a řešení. Ty často využívají mnoho odlišných hardwarových prostředků a různé vzájemně nekompatibilní softwarové aplikace. Problematické je rovněž pořizování velkého množství dat uložených v různých databázových úložištích. Tato heterogenní prostředí jsou velmi náročná na údržbu, obsluhu a zabezpečení a zároveň představují významné nákladové položky. Nelze se proto divit nárůstu poptávky po integračních platformách. Hlavní požadavky firemní klientely lze přitom shrnout do těchto bodů:

Technologické předpoklady

Technologie, které umožní efektivně provést integraci heterogenních systémů, musejí podporovat především tvorbu kompozitních aplikací a zároveň představovat otevřené a všeobecně respektované standardy. Jeden z nich představuje servisně orientovaná architektura (SOA – Service Oriented Architecture). SOA v sobě zahrnuje v podstatě ty nejlepší praktiky z předchozích kompozitních modelů návrhu, vývoje, provozu a integrace aplikací. Těžko bychom dnes k tomuto standardu hledali jinou alternativu, proto je také SOA klíčovou záležitostí při integraci podnikových aplikací. Tvorba a využití kompozitních aplikací je totiž nedílnou součástí integrace, nejinak je tomu při aplikaci EAI platformy Ensemble.

Tvorba kompozitních aplikací spojuje dvě dříve oddělené oblasti – vývoj a integraci aplikací. Díky webových službám a SOA lze vytvářet aplikace, které umožní propojit různé heterogenní systémy a definovat nad nimi nové procesy. Zjednodušeně řečeno: požadovaná funkcionalita je zabalena do podoby webové služby a ty jsou potom podle potřeby vyvolávány k provedení. Využije-li se při tomto procesu SOA, pak jsou nově vyvinuté komponenty opakovatelně použitelné a jejich duplicita je minimální. To má přímý důsledek v redukci nákladů a zvýšené flexibilitě zavádění nových služeb.

Ensemble disponuje širokou podporou standardů webových služeb, jako jsou XML, WSDL, SOAP, UDDI a BPEL4WS. Zároveň využívá robustní skladiště zpráv založené na objektech a sdílené repozitáře dat. Samotná data jsou přístupná přes tzv. projekce v nejrůznějších formátech (XML, webové služby, relační tabulky), takže je možná úspěšná koexistence různých technologií. Rostoucí popularita Ensemble v obchodních, výrobních i neziskových organizacích je založena především na využití architektonicky konzistentního technologického bloku, který zahrnuje funkčnost integračního, datového a aplikačního serveru společně s vývojovým prostředím pro tvorbu portálů.


03.06.2008 - Petr Sodomka