Ensemble: Jak zrealizovat integrační projekt

Doposud jsme v seriálu Informační systémy pro české podniky představovali standardní softwarová řešení. Čtvrtý díl bude tak trochu výjimkou, neboť nabídne pohled na integrační platformu - ucelený soubor moderních technologií určený k rychlé a komplexní realizaci integračních iniciativ v podnicích. Právě takovouto komplexní platformu reprezentuje Ensemble - prostředek pro vytváření nových strategických obchodních řešení, která využívají funkcionalitu stávajících aplikací, umožňují plánování nových obchodních postupů a integrují data napříč celým podnikem. Podívejme se blíže, jak lze takovýto prostředek využít a co užitečného může organizacím přinést.

5. Vlastnosti a přínosy univerzální integrační platformy

Jak by měla vypadat univerzální integrační platforma

Pokud bychom si měli definovat univerzální integrační platformu, pak by musela splňovat tyto náležitosti:

Platforma Ensemble tyto podmínky bezezbytku splňuje. Je tedy typickou univerzální integrační platformou, která poskytuje komplexní integraci a vývoj aplikací, umožňuje sledovat události a vykazuje vysokou flexibilitu v rámci celého systému.

Hlavní vlastnosti a přínosy Ensemble

K jejím dalším důležitým vlastnostem patří unifikované vývojové prostředí pro vývoj na bázi XML a kódu. Toto prostředí umožňuje uživatelům (vývojářům/analytikům) vytvářet vlastní adaptéry, jednoduše a rychle modelovat a automatizovat procesy, využívat standardu BPEL pro integraci softwarových nástrojů od jiných výrobců, budovat kompozitní aplikace za využití stávajících dat a funkcionality.

Ensemble se dále vyznačuje špičkovými možnostmi pro samotný vývoj a integraci. Ty jsou založeny na dokonalém oddělení programové logiky a dat, využití nejnovějších vývojových nástrojů a technologií pro přístup k dřívějším datům a funkcím jako k opakovatelně použitelným komponentám Microsoft.NET či Java2EE, webovým službám či XML, stejné podpoře pro Microsoft.NET či Java2EE a snadné rozšiřitelnosti pro budoucí objektové modely a technologické rámce.

Pro Ensemble je typická rovněž vysoká výkonnost a spolehlivost. Uvedené vlastnosti vycházejí z vlastností jádra celého systému – databázového stroje Caché, tedy výkonné distribuované objektové databáze kompatibilní s SQL. Vysoká spolehlivost se opírá o persistentní úložiště metadat, zpráv a stavových informací o procesech. Sdílené úložiště metadat zajišťuje rovněž obnovitelnost a vysoký výkon pro dlouhodobě nastavené procesy, rychlejší integraci, vývoj, snadnější administraci a větší rozšiřitelnost. Nelze opomenout, že Caché poskytuje přístup v reálném čase jak k "živým", tak k již zpracovaným zprávám.

Těsné napojení na modelovací a vývojové nástroje pak podporuje širokou přizpůsobitelnost, rozšiřitelnost a jednoduchou správu systému. Ensemble umožňuje jednoduchou administraci, lokální či vzdálenou správu v podstatě z libovolného zařízení prostřednictvím webového rozhraní. Podporuje optimalizaci úrovně služeb při minimálním zatížení pracovníků a umožňuje rychle diagnostikovat a odstraňovat problémy při vývoji i při rutinním provozu pomocí nástroje Ensemble Visual Trace.


03.06.2008 - Petr Sodomka