Exact Synergy Enterprise: Řešení pro manažery v první linii

V páté části seriálu Informační systémy pro české podniky opět představíme netradiční softwarové řešení, tentokrát půjde o Exact Synergy Enterprise. Tento informační systém je natolik unikátní, že jej nelze zařadit do žádné ze známých kategorií podnikového softwaru. Není primárně určen k integraci a řízení ekonomiky, výroby a dalších interních procesů, jako ERP systémy. Nepatří ani do světa CRM, který svou funkčností výrazně přerůstá. Podívejme se, k čemu a jak lze toto softwarové řešení využít a jakým typům organizací a uživatelů může přinést největší užitek.

4. Workflow a řízení dokumentů

Workflow: Elektronická páteř podniku

Firemní workflow (pracovní tok) tvoří páteř každé moderní organizace. Jeho podstatou je naplňování celkové strategie společnosti a její promítání do organizování činností a procesů. Tyto činnosti mohou začínat u náboru nových zaměstnanců a končit až u rozesílání marketingových materiálů potenciálním zákazníkům. Obvykle jsou tyto činnosti ve firmách registrovány mnoha odlišnými způsoby, v několika dílčích systémech a zabývají se jimi pracovníci na různých stupních řízení. Tím se samozřejmě velmi ztěžuje dostupnost přesných a spolehlivých informací.

V Exact Synergy Enterprise je možné tyto činnosti a procesy registrovat v elektronické podobě. Toto skutečné automatizované workflow dovolí všechny potřebné zdroje a informace flexibilně předávat na osoby odpovědné za provedení daných procesů. Workflow v Exact Synergy Enterprise tak sestává z objednávek zákazníků přes webový obchod, změnových řízení, požadavků HRM, prodejních hovorů a marketingových činností, stovek závislých a souvisejících podnikových procesů či dílčích firemních aktivit.

Ve všech podnikových aktivitách a procesech představuje workflow fyzický dokument komunikace a spolupráce, který posunuje práci společnosti dopředu. Jeho úspěšné nasazení je podmíněno dvěma faktory:

  1. Musejí být předem jasně definovaná pravidla pro realizaci workflow.
  2. Podnikové procesy a činnosti musejí být přesně popsány, vykonávány a v případě potřeby také revidovány.

Exact Synergy Enterprise obě dvě podmínky splňuje. Jednak nabízí nástroje workflow potřebné pro sestavování a standardizaci podnikových pravidel, jednak umožňuje rovněž automatizovat, řídit a sledovat podnikové procesy v rámci centralizovaného portálového řešení. Další vlastnosti workflow v tomto systému jsou následující:

Jak se stát bezpapírovou firmou

Pro mnoho českých organizací znamená elektronické řízení a ukládání dokumentů stále jen zbožné přání, pokud vůbec nad ním uvažují. S Exact Synergy Enterprise lze toto přání splnit. Koncepce aplikace vyznávající centralizaci a dostupnost odkudkoliv po internetu umožňuje nejen kompletní zpracovávání, odesílání, uchovávání a vytváření dokumentů, ale samozřejmě také sdílení informací v nich obsažených. Tento princip významně zjednodušuje interní i externí komunikaci. Je také neodmyslitelným základem pro budování podnikového intranetu a různých uživatelských portálů.

Komplexní řízení dokumentů zajišťuje v aplikaci modul Dokumenty. Jeho náplní je nejen organizovat, vytvářet, umožňovat dostupnost a distribuovat dokumenty, ale rovněž řídit informace o dokumentech. Napomáhá tak vytvářet velkou integrovanou knihovnu s dokumentací. Hlavní rozdíly mezi tradičním řízením dokumentů a možnostmi Exact Synergy Enterprise porovnává následující tabulka:

Tab. 1: Možnosti Exact Synergy Enterprise při řízení dokumentů
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)


Modul Dokumenty dále disponuje širokými možnostmi při definování přístupu pro různé skupiny zaměstnanců, partnerů, zákazníků a dalších zúčastněných skupin. Čerpá z úzké provázanosti na Microsoft Office a umožňuje tak uživatelům vytvářet dokumenty přímo v tomto kancelářském balíku s tím, že jsou poté ukládány v Exact Synergy Enterprise. Další důležitou vlastností je elektronické řízení toku dokumentů prostřednictvím jejich připojení k probíhajícím procesům (např. naskenovaných faktur nebo objednávek). V neposlední řadě stojí za to zmínit možnost verzování dokumentů, což ponechává uživatelům maximální kontrolu nad svými informacemi, jejich distribucí a archivováním.

Obr. 5: Práce s dokumenty týkajícími se konkrétního projektu
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)


V úvodní kapitole jsme hovořili o zabezpečení Exact Synergy Enterprise, konkrétně pak o definování bezpečnostních úrovní přístupu k informacím. Ty jsou samozřejmě nedílnou součástí i u modulu Dokumenty. Při řízení dokumentů lze nastavovat několik úrovní. Princip zabezpečení funguje tak, že např. dokument nastavený na úroveň 2 může prohlížet zároveň kdokoliv, kdo má práva pro prohlížení dokumentů na vyšších úrovních. Výjimkou jsou úrovně zabezpečení 3, 4, 100 a 101.

Tab. 2: Úrovně zabezpečení při řízení dokumentů v Exact Synergy Enterprise
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)



24.08.2008 - Petr Sodomka