Microsoft Dynamics NAV pro developery

Development ve stavebnictví zaznamenal během hospodářské recese významný pokles, ať už hovoříme o stavbách pro komerční využití nebo pro rezidenční bydlení. Přesto, nebo právě proto mohou nyní developeři využít tento "oddechový čas" k automatizaci a zefektivnění stávajících procesů a posílit tak svou konkurenceschopnost pro období oživení poptávky po stavebních projektech. Bohužel se k takovému kroku na trhu nenabízí mnoho softwarových řešení a k tomu ještě na různých úrovních zpracování, kvality i funkčního zaměření. Nahlédněme nyní do světa Microsoft Dynamics a představme si zajímavé oborové řešení, které má ambici aspirovat na nejvyšší certifikační ohodnocení této světové korporace.

1. Oborové řešení RED Online a jeho cesta na trh

Společnost, kterou dosud neopustil jediný zákazník

Real Estate Development (RED Online) – tak zní název nového oborového řešení společnosti Essence International, která patří k předním dodavatelům Microsoft Dynamics NAV v České a Slovenské republice. Essence působí na trhu s podnikovým softwarem od roku 2000. Původně vznikla jako vývojové centrum britské firmy, které poskytovalo programátorské služby pro implementace tehdejšího produktu Navision v zahraničí. Na počátku byly veškeré aktivity společnosti směřovány mimo ČR s tím, že se portfolio služeb postupně rozšířilo o zjišťování požadavků zákazníků, testování a dodávku systému včetně zajištění veškerých implementačních prací. Firma vstoupila v roce 2003 také na český a slovenský trh, na němž nyní realizuje 70 % své činnosti. Celkově se pak podílela na více jak stovce implementačních a vývojových projektů v deseti zemích světa.

Společnost Essence je Gold Partnerem Microsoftu v České republice se třemi kompetencemi. V roce 2007 obdržela Industry Award za nejlepší řešení pro malé a střední podniky. Firma se navíc může pochlubit na českém trhu unikátním jevem – stoprocentní loajalitou zákazníků. Zdeněk Pezlar, ředitel společnosti, k tomu uvádí: "Nespokojujeme se s průměrností. Svým klientům se snažíme nabídnout lepší služby, než je obvyklé na současném trhu. Základem našeho úspěchu je sdílení firemních hodnot vedením společnosti, IT specialisty, konzultanty i našimi klienty, proto se nám také daří dosahovat jejich stoprocentní loajality."

Proč vytvářet oborová řešení

Původní zaměření společnosti na vývoj softwaru ovlivnilo i její další směřování. Pro Essence je typická vynikající znalost produktu a souvisejících technologií, na obchod a marketing je kladen podstatně menší důraz. Pomalejší rozvoj v obchodní oblasti je však plně vyvažován kvalitou tuzemských i zahraničních projektů. Za všechny uveďme implementaci NAV ve společnosti Baumatic, včetně na míru připraveného řešení řízených skladů, a to jak ve Velké Británii, tak ČR, nasazení NAV ve společnosti Adast, předního českého výrobce tiskařských strojů nebo mezinárodní implementační projekt pro jedno z největších světových hudebních vydavatelství, společnost EMI, které používá řešení od Essence v Německu, Velké Británii, Švédsku, Dánsku, Norsku a Finsku.

Zkušenosti získané při řešení prestižních mezinárodních i domácích projektů pak společnost postupně zúročovala při tvorbě oborových řešení. Pro vedení firmy jde o podstatný rys celopodnikové strategie. "Bez specializace na vybrané obory nebudou mít IT firmy na trhu takovou sílu jako v minulosti. Pro dlouhodobou spolupráci se zákazníky je důležité porozumět jejich detailním požadavkům, hovořit s nimi jejich jazykem a připravovat jim takové inovace původního řešení, které budou respektovat trendy daného odvětví," zdůvodňuje oborovou orientaci Martin Borusík, obchodní ředitel společnosti.

Dva směry rozvoje a počátek RED Online

Společnost Essence nabízí oborové řešení pro zakázkově orientované společnosti – typicky pro firmy podnikající v oblasti IT, marketingu, služeb a samozřejmě také výrobní podniky. Posledně jmenovaná skupina firem tak může získat detailní pokrytí plánování a řízení sériové i kusové výroby založené na rozsáhlém víceúrovňovém kusovníku, z něhož lze zkompletovat finální produkt obsahující desítky tisíc komponent (např. tiskařský stroj vyráběný společností Adast). Kromě již zmíněné podpory řízeného skladu může Essence k vertikálnímu řešení nabídnout také vybudování manažerského systému na bázi Targit Business Intelligence Suite. I když toto BI řešení není v ČR příliš známo, patří v Evropě na přední příčky pomyslného žebříčku - používá jej více jak 3 100 zákazníků.

Druhým preferovaným oborem se stalo projektování, realizace a financování staveb za účelem komerčního využití nebo vytvoření bytových prostor - jinými slovy development ve stavebnictví. Prapočátkem vývoje developerského řešení se stala v roce 2005 spolupráce se známou společností Sekyra Group, pro níž Essence vyvinula na bázi NAV funkcionalitu pro řízení ekonomiky a financí. K ní navíc přibyl vývoj na zakázku s cílem centralizovat řízení účetnictví, vztahů se zákazníky a dodavateli u 80 dceřiných společností tehdejší korporace, vytvořit příslušné replikace a konsolidovat veškeré informační toky a procesy. Ostatní funkčnosti důležité pro developera zajišťovala jiná partnerská společnost, neboť takový byl tehdy požadavek klienta.

Cesta k ucelenému řešení

Po zkušenosti s projektem u Sekyrovy korporace dostala společnost Essence nabídku vytvořit ucelené developerské řešení pro firmu Crestyl, která v současnosti rozvíjí v 15 lokalitách investice za více jak 1 miliardu EUR. Tuto výzvu se podařilo Essence úspěšně naplnit, a to až na úroveň řízení stavebních objektů, obytných jednotek či milníků jednotlivých projektů. K vytvoření samotného oborového řešení napomohli nejen další zákazníci z oblasti stavebnictví, jako např. Avia, člen skupiny Odien Group, ale také firmy, pro něž Essence vyvíjela některé společné funkčnosti. Jde především o již zmíněné replikace, které se podařilo v rámci páté verze NAV zcela sjednotit a standardizovat.

Replikace nyní disponují vlastním nástrojem, který umožňuje vybrat libovolnou databázovou tabulku a vytvořit k ní replikační model pro libovolnou firmu. Tato zobecnělá technologie našla využití nejen u developerů. Úspěšně je využívají i další společnosti, jako např. MY DVA Holding, výrobně-obchodní společnost zajišťující interiéry a další služby pro developerské projekty, nebo firma European Data Project, která se zabývá kovovýrobou, výrobou a pronájmem výherních automatů.

Oborové řešení RED Online na bázi Microsoft Dynamics NAV
(Klikněte na obrázek pro stažení souboru)


20.05.2010 - Petr Sodomka, Hana Klčová