ERP třídy Byznys: Systémy s vysokým komfortem

ERP třídy Byznys pocházejí z dílny společnosti J.K.R., která patří mezi pět největších českých producentů standardních ERP aplikací. Oba produkty této třídy - Byznys Win a Byznys VR - v sobě spojují jednoduchost a přehlednost ovládání s detailním propracováním jednotlivých funkčních oblastí. Díky vysokému uživatelskému komfortu a vynikajícímu poměru cena/užitná hodnota si získávají stále větší oblibu, a to na celém širokém segmentu výrobních a obchodních firem od 10 do 1 000 zaměstnanců. O všech důležitých technologických a funkčních vlastnostech ERP třídy Byznys, jejich možnostech v oblasti řízení výroby či podpory manažerského rozhodování si můžete přečíst v 15. díle našeho seriálu.

1. Představení společnosti J.K.R. a ERP třídy Byznys

Historie společnosti J.K.R.

Společnost J.K.R. vznikla v roce 1991 a v současnosti patří ke špičce českých producentů standardních ERP aplikací. J.K.R. je ryze česká firma bez jakékoliv zahraniční účasti nebo cizího know-how. Její obrat za rok 2008 činil téměř 83 milionů Kč, přičemž zahrnoval tržby z licencí systémů třídy Byznys a veškerých souvisejících služeb.

V centrále a dvou pobočkách společnosti pracuje 70 zaměstnanců, z toho je 35 odborných konzultantů. Dalších více než 50 pracovníků se podílí na vývoji, implementaci a servisu systémů třídy Byznys v rámci partnerských organizací.

"Naší vizí je vyvíjet a dodávat podnikové informační systémy s co nejlepším poměrem cena/užitná hodnota a zohledňovat v poskytovaných službách skutečné potřeby klientů. Tento poměr se nám daří neustále zlepšovat, čímž si udržujeme početnou základnu loajálních zákazníků. Ke konci roku 2009 používalo systémy třídy Byznys více jak 1 200 výrobních, obchodních nebo servisních organizací," komentuje hlavní směřování a výsledky společnosti její generální ředitel, Vladimír Králíček.

Kvalita konzultantů jako kritický faktor úspěšnosti

Společnost se může pochlubit stabilním týmem zkušených konzultantů, kteří představují významnou konkurenční výhodu. Nízká fluktuace (v jednotkách procent) je znakem pozitivního a profesionálního přístupu k vlastním zaměstnancům i pracovníkům partnerských organizací.

Společnost se rozhodla postavit k otázce svého zastoupení specifickým způsobem. Pro každého obchodního partnera vyhradila oblast, ve které se může pohybovat a dále rozvíjet. Má tedy jasně dané pole své působnosti a nemusí se obávat střetu s jiným partnerem. J.K.R. má kromě své centrály další dvě vlastní pobočky, pět partnerů pro české kraje a jednoho pro Slovensko.

Partnerem (dealerem) se rozumí servisní středisko s ověřenými a certifikovanými konzultanty, kteří musí každé dva roky procházet prozkoušením a recertifikací z inovovaných oblastí systému. Tyto majetkově a právně samostatné společnosti se specializují výhradně na prodej a servis ERP systémů třídy Byznys. Jsou postavené na úroveň středisek J.K.R. a dostává se jim tak stejné péče jako vlastním pracovníkům společnosti.

ERP třídy Byznys

ERP třídy Byznys představují dva nosné produkty – Byznys Win a Byznys VR. Obě řešení spadají do kategorie All-in-One a zaměřují se především na požadavky středně velkých a větších organizací. Své uplatnění nacházejí v mnoha oblastech komerčního sektoru, dokonce i v některých typech organizací veřejné a státní správy (školství, městská samospráva atd.).

Byznys Win je nástupce staršího Byznys řešení historicky postaveného na bázi DOS, které společnost přestala distribuovat v roce 2007. Je vhodnou volbou pro méně náročné klienty, což se promítá i do jeho ceny v porovnání s Byznys VR. Jedná se o komplexní nástroj pro řízení a plánování všech klíčových podnikových procesů.

Byznys VR představuje nejvyšší verzi ERP systémů třídy Byznys. Principiálně vychází z architektury systému Byznys Win, je však robustnější, má rozvinutější funkcionalitu, rozšířenou uživatelskou vrstvu a obsahuje navíc některé moduly (např. Projektové řízení nebo komponentu Byznys Office). Byznys VR je vhodný spíše pro větší firmy s náročnějšími požadavky na funkcionalitu.

K významným zákazníkům patří například vydavatelství Vltava-Labe-Press, v němž se systémem Byznys pracuje 400 uživatelů. Kromě standardních funkcionalit tato společnost využívá také reporting do Německa, mezinárodní účetní standardy, podporu finančního řízení a jednotné řízení pohledávek. Další zajímavou referenci představuje Letiště Brno, kde systém Byznys má na starosti správu veškeré podnikové agendy a integraci vyúčtování služeb poskytovaných leteckým společnostem a ostatním uživatelům letiště.

Jedním z největších zákazníků je společnost Ravak, přední výrobce sprchových koutů, van a koupelnového zařízení ve střední a východní Evropě. Patří mezi první uživatele řešení Byznys Win. V Ravaku nyní se systémem pracuje 180 uživatelů a společnost má i své vlastní vývojové IT oddělení. Byznys v Ravaku zastřešuje dva typy výroby – strojírenskou prvovýrobu a montáž. K atraktivním a zároveň netypickým klientům Byznys patří Český svaz ledního hokeje nebo Knihovna Václava Havla.

ERP třídy Byznys
(Klikněte na obrázek pro stažení souboru)


07.06.2010 - Petr Sodomka, Denisa Ferenčíková