Vema: Specialista na řízení lidských zdrojů, ekonomiku a logistiku

Společnost Vema má na českém trhu výlučné postavení. S tržbami přesahujícími 100 mil. Kč patří k předním českým producentům podnikových informačních systémů. Vyvíjí a dodává stejnojmenné Best-of-Breed ERP řešení specializované na oblast řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky, které nachází uplatnění v organizacích na širokém segmentu, a to jak z hlediska počtu zaměstnanců, tak oborového zaměření. Vema je zajímavá také tím, že svůj ERP systém dodává na vlastním nativním databázovém stroji. V neposlední řadě stojí za zmínku úspěšné prosazení pronájmu systému po internetu. 250 organizací používajících ERP systém prostřednictvím tzv. ASP modelu řadí společnost Vema na první místo v této kategorii na českém trhu.

1. Představení společnosti Vema a její klientské báze

Vema a její partneři

Společnost Vema působí na trhu od roku 1990. Za dvě desítky let si vydobyla přední postavení zejména v oblasti mezd a personalistiky, o čemž svědčí více než 2 700 tuzemských a 1 500 slovenských organizací, které jsou jejich spokojenými uživateli. Systém Vema nachází již řadu let široké uplatnění zejména v oblasti státní správy, zdravotnictví a školství (kde mají zvláště silné zastoupení), a také v privátních organizacích České i Slovenské republiky. O produkty společnosti se stará okolo 140 pracovníků, z toho 15 na Slovensku. Sídlo organizace se nachází v Brně, pobočky jsou v Praze, Olomouci, Českých Budějovicích a Plzni. V Bratislavě se nachází dceřiná společnost, pobočka pak v Banské Bystrici.

Společnost Vema dodává své řešení a služby prostřednictvím centrály a poboček, a také ve spolupráci s partnerskými organizacemi, kterých je nyní celkem 30. Pobočky firmy i obchodní partneři jsou propojeni prostřednictvím internetu. Všichni tak mají přístup k aktuálním a jednotným informacím o aplikacích, což umožňuje celé dodavatelské síti poskytovat vysokou úroveň služeb zákazníkům v obou zemích.

Informační systém a jeho uživatelská báze

Dominantní oblastí informačního systému Vema je řízení lidských zdrojů (HRM), na jehož špičkovou funkcionalitu se společnost zaměřuje především. Pokrytí personalistiky a mezd obou zemí oceňují především podniky, fungující na česko-slovenském trhu, které mají zájem o společné řešení.

Komplementárním produktem je systém EKOS, určený k řízení ekonomiky a logistiky, který zákazníci volí jako doplňkový právě k řízení lidských zdrojů. Z celkového počtu 2 700 zákazníků v ČR jej využívá 800 z nich, na Slovensku pak z 1 500 klientů pořídilo EKOS téměř 300. Jen minimum firem má nasazenu pouze funkcionalitu pro řízení ekonomiky a logistiky – bez návaznosti na HRM. Podobný poměr je i na Slovensku. Jak funkcionalitu pro HRM, tak EKOS lze poskytovat formou pronájmu po internetu (ASP – Application Service Providing).

Někteří ze zákazníků užívajících HRM řešení jsou sami zpracovatelé mezd pro další organizace. Výplatní lístky s logem Vema tak distribuuje přibližně 7 100 organizací v obou státech, z toho v ČR jde o 5 500, v SR pak o 1 600 organizací. Tento počet reprezentuje téměř 700 tisíc zaměstnanců v obou státech. Mezi takovéto zpracovatele patří jak jednotliví živnostníci, tak i větší podniky, jako je např. Krajské vzdělávací a informační centrum Nový Jičín.

Významní klienti z nekomerční i komerční sféry

Rozpočtové a příspěvkové organizace tvoří z celkového počtu zákazníků přibližně 68 %, privátní klienti zaujímají asi 32 %. Mezi nejvýznamnější klienty z veřejné a státní správy patří Ministerstvo financí ČR a celá Daňová správa. Dále je to Úřad vlády ČR, Kanceláře prezidentů ČR i SR, Ministerstvo zdravotnictví ČR a největší zdravotní pojišťovna VZP ČR.

V oblasti zdravotnictví využívá řízení lidských zdrojů od společnosti Vema Fakultní nemocnice Hradec Králové, Ostrava – Poruba a U svaté Anny v Brně. Nedávno byly úspěšně dokončeny implementace ve Fakultních nemocnicích Motol a Plzeň. Řešení Vema využívá také více než polovina slovenských nemocnic, některé včetně oblasti ekonomiky. Jednou z největších implementací je slovenská psychiatrická léčebna OLUP Predná Hora. Zde Vema nasadila téměř všechny nabízené moduly pro HRM a ekonomiky, včetně těch méně častých jako je např. aplikace pro správu knihovny. Pro nemocnice je jinak typické, že propojují aplikace Vema se specializovanými nemocničními řešeními, příp. s vlastním ekonomickým systémem.

V oblasti školství patří mezi zajímavé reference vysoké školy. Technická univerzita v Liberci využívá komplexní řešení ekonomiky i HRM, včetně portálového přístupu k datům. Mezi další klienty patří Univerzita J. A. Purkyně nebo Akademie múzických umění v Praze.

V podnikatelské sféře užívá produkty Vema např. ArcelorMittal Frýdek-Místek, AVG Technologies CZ, AŽD Praha, Chemopharma. Dlouholetými privátními zákazníky jsou také známé organizace jako např. FAB Rychnov nad Kněžnou a TOSHulin. Vema působí také v oblasti bankovnictví. Jedním z nejvýznamnějších zákazníků je ČSOB, kde jsou aplikace HRM propojeny na SAP. Systém Vema je zde do hloubky rozpracován a neustále rozvíjen na míru dle požadavků zákazníka.

Příklady některých řešení

Pro podporu vrcholového řízení celé Daňové správy Vema nasadila komplexní řešení HRM včetně centrálního datového skladu, kde se příslušné údaje konsolidují a zpracovávají. Cílem bylo mít centralizované personální řízení jednotlivých územních finančních orgánů, a tedy přístup k údajům o všech zaměstnancích. Každé finanční ředitelství má svá data u sebe a na centrálu ministerstva posílá požadované agregované údaje.

Opačný přístup byl zvolen pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Ta má jedno datové centrum v Praze, ke kterému se připojují pověření zaměstnanci ze všech 76 poboček. A to tak, že mzdové účetní krajských poboček pracují přímo s centrální databází.

Obr. 1: Aplikace Ochranné pomůcky
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

U Hasičských záchranných sborů (součást Ministerstva vnitra) bylo pokryto řízení lidských zdrojů i ekonomiky. Princip zpracování dat je podobný jako u Daňové správy. Vema však navíc musela pro potřeby této organizace přizpůsobit systém Služebnímu zákonu, který má pro hasiče svá specifika. Musely být např. speciálně vytvořená aplikace "Výstrojní součástky", pro evidenci věcí (přilba, oblečení, hasičský přístroj apod.) a k nim vztažených zaměstnanců, jejich pozic, a na co mají v jakém intervalu nárok. Obdobně fungující aplikace "Ochranné prostředky" se uplatňuje ve zdravotnictví.

Informační systém Vema
(Klikněte na obrázek pro stažení souboru)


28.07.2010 - Hana Klčová, Dagmar Šulová