PSIpenta.com: Specialista na složité výrobní procesy

Informační systém PSIpenta.com pochází z produkce firmy PSI AG, druhé největší softwarové firmy v Německu. Společnost si dlouhodobě zakládá na úzké spolupráci se svými zákazníky, díky níž vzniklo unikátní řešení, které umožňuje v jediném prostředí řídit různé typy výrob. Informační systém PSIpenta.com ocení zejména společnosti se smíšenou výrobou a složitými výrobními procesy, kterým nejenom zjednodušuje řízení, ale i zásadním způsobem zvyšuje jejich flexibilitu. V dalším díle našeho seriálu si představíme základní technologické a funkční vlastnosti tohoto systému včetně jedinečného souboru nadstavbových modulů pro efektivní řízení dynamických výrobních procesů.

1. Představení systému PSIpenta.com a jeho dodavatele

Výrobce a dodavatel systému pro Českou republiku

Koncern PSI AG je druhou největší německou softwarovou firmou. Zaměstnává 1 500 pracovníků a působí v šesti pobočkách po celém Německu. Přímé zastoupení má v Rakousku, Nizozemí, Švýcarsku, Velké Británii a Polsku, prostřednictvím partnerů dodává své produkty a služby také ve Francii, Slovensku a České republice. Kromě Evropy má PSIpenta.com své zákazníky a podporu také v některých zemích Asie a Severoamerického kontinentu.

Obr. 1: Historický vývoj PSIpenta.com
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Ve své mateřské zemi používá systém PSIpenta.com 550 průmyslových firem, většinou se jedná o lídry v daném odvětví. Za všechny můžeme zmínit např. společnosti Audi, Volkswagen, BHS, Eisenmann, GEMÜ, Hobby a Kardex.

V České a Slovenské republice je společnost PSI zastoupena firmou IS Berghof, která je výhradním partnerem a dodavatelem řešení PSIpenta.com pro obě země. IS Berghof slouží také jako centrála lokalizace a podpory zákazníků v tomto regionu. Společně s mateřskou společností Berghof Systeme a jejími pobočkami v Německu a v Rakousku patří do skupiny Berghof Group, která má v současné době 35 zaměstnanců (z toho 7 právě v české pobočce).

Zaměření na odvětví, typy firem a výrob

Systém PSIpenta.com klasifikujeme jako Best-of-Breed ERP řešení specializované na vybrané oblasti výroby a logistiky. PSIpenta.com je nejvíce nasazována ve středně velkých a velkých podnicích z oblasti strojírenství, elektrotechnickém průmyslu a v organizacích zabývajících se výrobou technologických zařízení. Vhodná je také pro nábytkářský průmysl nebo dodavatele investičních celků.

PSIpenta.com je typickým ERP řešením pro řízení diskrétní výroby s náročnými požadavky. Naopak nehodí se pro řízení procesní výroby (chemický, potravinářský průmysl). Systém podporuje zakázkovou, kusovou, malosériovou a sériovou výrobu. Dobré uplatnění najde v organizacích, zabývajících se inženýrskými pracemi na zakázku. Pro řízení hromadné výroby příliš vhodný není.

Systém lze nasadit také do výrobně-obchodních společností s velkým podílem obchodní činností (nikoliv však maloobchodu). Typickým příkladem takového zákazníka je společnost Schwarzmüller, výrobce automobilových přívěsů a návěsů, strojírenská firma Mahr nebo zbrojařský koncern Krauss-Maffei Wegmann.

PSIpenta.com bývá v některých případech nasazována společně se systémem SAP a rozšiřuje tak jeho funkcionalitu právě v oblasti výroby a logistiky. I v České republice se lze setkat s takovýmito implementačními projekty. Konzultanti IS Berghof mají zkušenosti s integrací se SAP ve společnosti AVL Moravia, která se zabývá vývojem spalovacích motorů a monitorovací techniky.

Informační systém PSIpenta.com
(Klikněte na obrázek pro stažení souboru)


22.08.2010 - Petr Sodomka, Denisa Ferenčíková