PSIpenta.com: Specialista na složité výrobní procesy

Informační systém PSIpenta.com pochází z produkce firmy PSI AG, druhé největší softwarové firmy v Německu. Společnost si dlouhodobě zakládá na úzké spolupráci se svými zákazníky, díky níž vzniklo unikátní řešení, které umožňuje v jediném prostředí řídit různé typy výrob. Informační systém PSIpenta.com ocení zejména společnosti se smíšenou výrobou a složitými výrobními procesy, kterým nejenom zjednodušuje řízení, ale i zásadním způsobem zvyšuje jejich flexibilitu. V dalším díle našeho seriálu si představíme základní technologické a funkční vlastnosti tohoto systému včetně jedinečného souboru nadstavbových modulů pro efektivní řízení dynamických výrobních procesů.

4. Základní struktura systému a vybrané funkcionality

PSIpenta.com je rozdělena do tří funkčních vrstev. První z nich tvoří standardní instalace dodávaná jako základní ERP řešení. Druhou představuje balík modulů a funkcionalit, souhrnně označovaný jako PSIpenta Adaptive. Do třetí vrstvy spadají všechny ostatní funkcionality, které je k systému možné dodat nad rámec základního řešení. V následujících podkapitolách si jednotlivé vrstvy blíže specifikujeme.

Standardní řešení PSIpenta.com

Základní ERP řešení obsahuje kromě technologického jádra systému nejčastěji užívané moduly a funkčnosti. Patří sem nákup, prodej, skladové hospodářství, TPV, výroba, standardní expedice a kalkulace. Součástí funkčního standardu jsou dále správa dokumentů, workflow a nástroje pro přizpůsobení a integraci externích řešení (BOD, VBA, CAD-Gateway apod.).

U workflow je velmi zajímavé a užitečné propojení systému s aplikací MS Office Visio, prostřednictvím které lze předem namodelovat jednotlivé procesy včetně všech větvení a aktivit, které proběhnou po dané události. Takto sestavené procesy se pak přenesou do systému, kde se k nim přiřadí konkrétní hodnoty. Spouštěčem daného procesu může být určitá aktivita (nejčastěji založení nové položky), předem stanovený termín, systémová událost nebo může uživatel spustit proces ručně. Konkrétní úkoly, které vyplývají z jednotlivých událostí nastavených v procesu, se zainteresovaným uživatelům zobrazí přímo v okně workflow. Důležitost jednotlivých úkolů je vizualizovaná semaforovým zobrazením (obr. 10,11), kde jsou kritické činnosti označené červeně a činnosti s nízkou prioritou jsou zelené. Uživatel po provedení požadované akce odpovídá zadavateli úkolu prostřednictvím strukturovaného formuláře s přednastavenými možnostmi odpovědí.

Obr. 10: Zobrazování úkolů ve workflow
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)


Obr. 11: Zobrazování úkolů ve workflow
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Základní ERP řešení se samozřejmě neobejde bez pokrytí podpůrných procesů – řízení lidských zdrojů, ekonomiky (finančního a manažerského účetnictví) a správy majetku. Tyto aplikace patří tedy neodmyslitelně do první funkční vrstvy systému PSIpenta.com – jedná se ale o externí řešení. Obvykle se pro tyto oblasti integruje software mezinárodně respektované společnosti Varial Softwarem která je specialistou na ekonomické moduly. IS Berghof však nabízí vlastní cestu, v ČR a SR úspěšně nasazuje řešení od českého dodavatele, společnosti HSF, která poskytuje aplikace více odpovídající potřebám tuzemských podniků. Na přání zákazníka lze k systému PSIpenta.com integrovat jakékoliv jiné řešení.

Obě zmiňované externí řešení bez problémů oboustranně komunikují s ERP systémem a umožňují sdílení a vzájemné převody dat. Řešení od společnosti Varial Software AG má dokonce i stejný design uživatelského rozhraní jako PSIpenta.com.

V rámci dodávky systému PSIpenta.com nemůže chybět ani podpora manažerského rozhodování. Za tímto účelem se nejčastěji nasazují špičkové nástroje platformy Cognos, která poskytuje jak možnosti reportingu, tak multidimenzionálních analýz. Základní ERP řešení obsahuje i některé neobvyklé funkcionality. Jako příklad uveďme podporu pro řízení elektronického kanbanu, konsignačních skladů na straně nákupu i prodeje a dodavatelských řetězců včetně metod VMI a ECR.

Nadstavbové moduly Adaptive Manufacturing Control

PSIpenta.com obsahuje speciální funkční balík aplikací nazvaný Adaptive Manufacturing Control (AMC). Jde o unikátní moduly určené pro řízení dynamických výrobních procesů, které generují přínosy na základě analýzy historických dat ERP systému a následné optimalizace, regulace a pokročilého plánování výroby.

Aplikace AMC vyvinula společnost Berghof Systeme, a to zcela nezávisle na řešení PSIpenta.com. Proto je také lze nasadit s konkurenčními ERP systémy. Koncern PSI si však uvědomil unikátnost a možnosti tohoto řešení a proto jej zahrnul přímo do systému PSIpenta.com pod názvem PSIpenta Adaptive.

AMC svou podstatou přesahuje obvyklé možnosti APS systémů. Vícestupňové adaptivní regulátory jsou nasazeny na různých úrovních plánování, kde na základě řídících signálů dynamicky nastavují parametry ERP systému v souladu se stanovenými cíli.

Více o tomto řešení si můžete přečíst v následující kapitole, kterou jsme věnovali výhradně balíku Adaptive Manufacturing Control.

Další oblasti a možnosti rozšíření základní verze systému

Jedním z nadstavbových modulů systému PSIpenta.com je rozšířená podpora expedice, která mimo základní expedici umožňuje navíc expedovat na úrovni kusovníku, co má své opodstatnění zejména u firem vyrábějící velké investiční celky, které nelze dodávat najednou, ale v modulech (nižších úrovních kusovníku) montovaných až na místě u zákazníka. Součástí rozšířené podpory expedice je také tvorba ložných listů, etiket, definice druhů obalů a výpočet kapacity nákladního vozidla podle rozměrů daného obalu (palety, krabice apod.).

Další nadstavbovou funkcionalitou je také řízení projektů. Plná integrace s informačním systémem PSIpenta.com umožňuje využívání zdrojů (materiálových i kapacitních) přímo z ERP systému. Uživatelské rozhraní je velmi podobné aplikaci MS Project.

Rozšířená podpora SCM umožňuje kromě hlavních funkcí obsažených již v standardní verzi systému také koordinaci logistických procesů mezi subdodavateli a výrobci s podporou všech běžných norem EDI jako je VDA, Odette, EDIFACT nebo ANSI X.12. Součástí nadstavbových modulů je i podpora elektronického podnikání, jak na straně nákupu (eProcurement), tak na straně prodeje (eSales).

Obr. 12: Supply Chain Management
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

V oblasti výroby a logistiky je možné k standardnímu řešení dodat moduly pro řízení údržby, správu výrobních pomůcek, sběr provozních dat prostřednictvím specializovaných terminálů včetně automatického sledování docházky, dílenské řízení vizualizované formou automatizované grafické plánovací tabule nebo modul pro správu úložných míst, který rozšiřuje možnosti standardního skladování o další souřadnice, jako jsou chodby, regály, pořadače apod.

Na straně prodeje je uživatelům k dispozici modul Sales Manager s konfigurátorem, který umožňuje obchodníkům přímo na místě nakonfigurovat výrobek podle přání zákazníka a z předem vyrobených montážních skupin velmi rychle sestavit a vyexpedovat požadovaný produkt. Uvítají ho zejména firmy s velkým počtem variant, protože pomáhá snižovat vázanost kapitálu na skladě a zvyšovat připravenost k dodávce.

Podpora údržby a správa nástrojů

PSIpenta.com je vhodným řešením také pro řízení údržby. Pro tuto oblast je určena nadstavbová funkcionalita, která zajišťuje komplexní podporu údržby včetně správy nástrojů a nářaďoven, řízení údržby vlastních zařízení až po řízení údržby strojů u zákazníka (pokud se jedná o firmu, která se zabývá prodejem technologických zařízení a zabezpečuje také jejich servis). Umožňuje napojení externích technologií a snímání ukazatelů přímo z provozu. Jednotlivá zařízení jsou v systému rozdělena ne podle jejich konstrukční stavby, ale podle toho, jak jsou relevantní právě pro údržbu, tzn. jak často je údržbu nutné provádět a z jakých kroků se bude skládat.

Jednou z největších referencí v oblasti údržby je společnost Volkswagen, pro kterou je vysoká spolehlivost a dostupnost výrobních zařízení jedním z významných kritických faktorů. Řešení PSIpenta.com umožňuje společnosti Volkswagen v oblasti údržby a správy nástrojů nejenom lépe plánovat a optimalizovat aktivity servisních pracovníků, ale i přímo napojit výrobní zařízení na informační systém a sledovat vybrané ukazatele, vyhodnocovat je a na základě výsledků těchto analýz efektivně plánovat preventivní akce. Ve společnosti Volkswagen funguje dokonce integrované propojení reportingu se strategií Balanced Scorecard.

Modul údržby a správy nástrojů využívají i podniky, které nejsou typickými zákazníky PSIpenta.com a tímto řešením pouze rozšiřují možnosti svého stávajícího informačního systému. Typickým příkladem jsou švýcarské dráhy - Rhätische Bahn, které zaměstnávají v oblasti údržby kolem 300 zaměstnanců.

Multisite aneb dělba práce v rámci komplexních podnikových struktur

PSIpenta.com podporuje rovněž nejvyspělejší koncept řízení dodavatelských řetězců, tzv. kolaborativní plánování (CPFR), pro nějž se vžilo označení "multisite". Multisite zajišťuje plánování napříč více podnikatelskými entitami, ať už je tvoří závody jedné korporace, nebo samostatné podniky jednoho dodavatelského řetězce. Cílem kolaborativního plánování je zabezpečit aktuálnost informací, centrální údržbu dat a vzájemnou konsolidaci všech samostatných organizačních jednotek dané společnosti, obchodní skupiny nebo síťové struktury. PSIpenta.com v této oblasti umožňuje společné plánování a predikci v oblasti zásob, automatizované zúčtování dodávek a online převzetí výrobní dokumentace mezi jednotlivými závody. Jednotlivé prvky struktury je dále možné sdružovat do logistického podniku se společnými kmenovými daty a procesy, a to bez ohledu na to, jestli patří do jednoho právního subjektu nebo nikoliv.

Obr. 13: Příklad Multisite
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Významnou referencí PSIpenta.com v této oblasti je společnost Schwarzmüller, známý výrobce automobilových přívěsů, návěsů a různých typů nástaveb. Právě schopnost systému pracovat s více závody najednou byla pro tuto firmu klíčovým faktorem při rozhodnutí o pořízení PSIpenta.com. Společnost má celkem deset poboček v Německu i v zahraničí a zajištění automatizace logistických a dalších navazujících procesů mezi nimi je nesmírně důležitá hlavně z důvodu minimalizace nákladů a udržení požadované flexibility.


22.08.2010 - Petr Sodomka, Denisa Ferenčíková