Diskuze

CCV: Novinky v Registru vinic podpoří jedinečnost vín

Ministerstvo zemědělství rozšířilo Portál farmáře, konkrétně Registr vinic (www.registrvinic.cz), o nové funkce pro správu a vydávání rozhodnutí u vín originální certifikace (VOC). Vinaři, kteří jsou členy jednoho z pěti sdružení/spolků VOC, tak nyní mohou prostřednictvím Registru vinic jednoduše elektronicky žádat o zatřídění VOC. Na žádost nově navazuje i rozhodnutí příslušného sdružení/spolku VOC o zatřídění daného vína, které probíhá rovněž v elektronické formě. Šikovným pomocníkem v procesu zatřídění VOC jsou pak kontrolní upozornění. Ta se automaticky generují z dat dostupných v Registru vinic, který technologicky spravuje společnost CCV Informační systémy. Jak vinaři, tak i příslušná sdružení VOC díky tomu okamžitě vědí, zda dané víno splňuje kvalitativní kritéria pro udělení značky VOC. Jedná se například o cukernatost hroznů, povolené limity množství alkoholu apod.

S podporou ministerstva

Zprovozněním nových funkcí v Registru vinic deklaruje Ministerstvo zemědělství svůj dlouhodobý zájem na podpoře VOC, jak potvrzuje Antonín Králíček, vedoucí oddělení pro víno: "Vína originální certifikace vnímáme jako důležitý alternativní systém označování vín, který se plně soustředí na získání toho nejlepšího, co daná odrůda v místě jejího pěstování nabízí. Chceme proto podporovat originalitu a nejvyšší kvalitu vín originální certifikace například i zjednodušením procesu jejich zatřídění a kontroly v rámci Registru vinic."

Garantovaná výjimečnost

Příznačnou vlastností VOC je, že se k jejich výrobě používají pouze takové hrozny, které pocházejí výhradně z vinic ležících ve schválených polohách daného regionu. Tento přísný výběr poloh spolu s originálním půdním složením dává vínům jedinečné vlastnosti. Označení VOC tak pro zákazníka znamená nejvyšší kvalitu vín vyprodukovaných z nejtypičtějších odrůd daného vinařského regionu včetně jistoty jejich charakteristických chutí a vůní. "Značka VOC pomáhá spotřebitelům odlišit chuťově a celkovou kvalitou jedinečná vína, která mohou být vyráběna pouze z vybraných a registrovaných viničních tratí a musí vykazovat originální regionální charakter," říká Bio vinař Petr Marcinčák, jeden ze zakladatelů sdružení VOC Mikulov, které jako apelační systém VOC působí už od roku 2011.

Jedinečnost VOC potvrzuje i skutečnost, že jejich výroba představuje jen zlomek produkce vína v ČR (2 750 hl zatříděných vín s označením VOC v loňském roce činí necelých 0,6 % celkové roční produkce). Hodnoty značky VOC jsou si však - kromě zákazníků - vědomi i samotní vinaři. Oproti jediné oblasti VOC v roce 2009 (VOC Znojmo a produkce jen 677 hl) přibyly během následujících let další čtyři (Mikulov, Modré Hory, Pálava a nejnověji Blatnice). Dohromady tak v současné době reprezentují to nejlepší z produkce 85 vinařských subjektů.

"Pokud se týká skladby vinic v rámci 12 pěstovaných odrůd VOC, nejrozšířenějšími jsou Ryzlink rýnský, Sauvignon, Veltlínské zelené, Svatovavřinecké a Ryzlink vlašský. Celková plocha zařazených skladeb je mírně nad 1 000 ha z celkových více než 17 000 ha registrovaných vinic na území ČR," doplňuje Lukáš Peterka z CCV Informační systémy.

O společnosti CCV Informační systémy

CCV Informační systémy působí na trhu od roku 1992. Patří k významným hráčům domácí scény oboru informačních systémů. Sídlí v Brně (divize CCV Business Solutions a CCV eGovernment) s dalšími pobočkami v Opavě (divize CCV eBusiness) a na Slovensku v Kysuckém Novém Meste (CCV Informačné systémy). Poskytuje komplexní dodávky ve vývoji logistických řešení, implementaci WMS systémů (CCV Řízený sklad) a podnikových informačních systémů (Microsoft Dynamics). Specializuje se na řešení pro elektronickou fakturaci, důvěryhodnou archivaci, elektronickou výměnu dat EDI (konsolidační centrum Orion) a bezpapírový oběh obchodních dokladů. Dále vyvíjí speciální řešení (registry, portály) pro státní správu.


01.07.2014 - Václav Kotyk - četlo 7219 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: