Diskuze

Oracle opět o krok dál

Na začátku prosince se konala v americkém San Franciscu mezinárodní konference Oracle OpenWorld. Tato konference představuje stěžejní odbornou akci pro příznivce produktů tohoto předního dodavatele softwarových technologií a aplikací. Důležitý je "otevřený svět" nejen z hlediska uvedení novinek, ale také díky možnostem potkat se s dalšími odborníky, kteří zasvětili své profesní zaměření právě Oracle.

Konference se konala v malebném San Franciscu na západním pobřeží Spojených států, přesněji v prostorách konferenčního centra Moscone. Prosincového Oracle OpenWorldu se zúčastnilo více než 26 tisíc lidí, čímž se tato akce stala největší odbornou konferencí společnosti Oracle v historii. V žádném případě se ale nelze na prosincový OpenWorld dívat jako na lokální konferenci, návštěvníci pocházeli snad ze všech koutů světa. Nic na tom nemění fakt, že například v září se v Londýně konala stejnojmenná akce evropských rozměrů.

Podobně jako v již zmiňovaném londýnském provedení došlo i zde ke sloučení technologické a aplikační oblasti. Potvrdil se - nejen dle mého názoru - kladný dopad tohoto rozhodnutí. Technologie a aplikace nejdou uměle zcela přesně oddělit a díky širokému programu si mohl kdokoli z účastníků vybrat přesně to, co potřeboval. Bez kvalitních technologií by neexistovaly kvalitní aplikace a stejně tak by sebelepší technologie byly k ničemu, pokud by neexistovaly aplikace, které umí tyto technologie využít. Společnosti Oracle se naštěstí již řadu let daří nabízet svým zákazníkům obojí. Důležité přitom je, že je tomu tak nejen z hlediska produktů, ale i služeb s přidanou hodnotou, mezi něž odborné konference bezesporu patří.

Lawrence Ellison

Vedle hlavních přednášek vyvolaly největší zájem pochopitelně vystoupení Larryho Ellisona a současného prezidenta Oracle Charlese Phillipse. Konferenční program obsahoval rovněž mnoho desítek odborných sezení, nechyběla ani výstava pro partnery a dodavatele služeb tak či onak s technologiemi Oracle souvisejícími.

Výhodou paralelních přednášek Oracle OpenWorlu je, že jsou vedeny odborníky na danou oblast a zájemce o informace tak není zahlcen manažerskými informacemi. Oracle OpenWorld je jinými slovy vyváženou konferencí, kde každý návštěvník má přístup přesně k těm informacím, jaké požaduje. O některá odborné sezení byl takový zájem, že mnoho desítek účastníků dobrovolně stálo na okrajích nijak malých sálů. Příkladem může být například odborná přednáška věnována bezpečnostním novinkám ve druhém - na konferenci uvolněném - vydání databázové platformy 10g.

Charles Phillips

Možná tím nejvíce překvapujícím momentem bylo nosné téma celé konference - INFORMACE. Ano, informace, které jsou ve skutečnosti tím nejdůležitějším, s čím nám mohou informační technologie pomoci. Zisk totiž málokdy vytváří data samotná. Základem a hlavním prostředkem jsou právě informace.

Orientace na informace možná vypadá na první pohled jako samozřejmost, nicméně mnohé podniky stále ještě usilují o data pro data samotná, o získání aplikací pro jejich vlastnosti a zapomínají na to, že tím nejdůležitějším, je získávání informací. V průběhu celé konference tak byla orientace na informace znát na každém kroku - přednášející hovořili o informační architektuře, informacemi řízených firmách či informačním věku.

Mezi hlavní novinky oznámené v San Franciscu patří především druhá vydání Oracle Database 10g, aplikačního serveru 10g a Enterprise Manageru 10g - tedy integrovaného řešení pro správu a řízení aplikací v prostředí gridu. Oznámen byl také nový produkt Oracle Business Intelligence obsahující funkce pro vytváření dotazů, sestav, správu metadat, provádění analytických rozborů a zpřístupňující mnohé další funkce z oblasti BI (jednotlivé nástroje z Oracle BI byly dříve dostupné pouze v rámci aplikačního serveru). Mezi novinkami nechybí ani Oracle Collaboration Suite Files 10g pro správu podnikového obsahu.

Velká pozornost se v rámci méně i více oficiálních informací věnovala také akvizici konkurenčního PeopleSoftu, která je dnes již prakticky dokončená. Není divu, Peoplesoft vždy představoval jednoho z přímých konkurentů Oracle a transakce přesahující částku desítky miliard dolarů snad zajímá takřka každého příznivce technologií či aplikací Oracle. Ke koupi PeopleSoftu Larry Ellison mj. dodává: "Fúze bude úspěšná, protože budeme mít více zákazníků, což nám umožní více investovat do vývoje a podpory aplikací. Máme v úmyslu zdokonalit aplikace PeopleSoft 8 a vyvinout PeopleSoft 9, zdokonalit J.D.Edwards 5 a vyvinout J.D.Edwards 6. Rovněž máme v úmyslu okamžitě rozšířit a zlepšit podporu současných zákazníků aplikací J.D.Edwards a PeopleSoft po celém světě."

Kladné ohlasy účastníků prosincového OpenWorldu dokládají moji představu o úspěšnosti celé akce nejen pro Oracle jako takový, ale především o přínosu pro běžné návštěvníky. A jejich pohled je bezesporu ten nejdůležitější.


27.12.2004 - Marek Kocan - četlo 25327 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: