Diskuze

Zveme vás na přednášku Zpracování podnikových dat, BI a Data Mining

Dne 1. dubna 2010, se na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně uskuteční přednáška profesora Ladislava Buřity a dr. Vojtěcha Ondryhala na téma Zpracování podnikových dat, Business Intelligence a Data Mining. Přednáška se uskuteční od 13 do 16 hodin, v Aule Academia centra. Srdečně na ni zveme všechny zájemce, a to jak z akademické sféry, tak i podnikové praxe. Vstup na přednášku je zdarma a bez nutnosti registrace.

Anotace

Část první

V přednášce je zdůrazněna problematika dat a jejich zpracování v SW systémech podnikové praxe. Od základních pojmů data, informace a znalost, přejdeme na databázový systém a technologie zpracování dat. Systémy řízení bází dat jsou v převážné míře relační, proto bude vysvětlen relační datový model, s ním spojené relační operace, normalizace a jazyk SQL. Druhou polovinu přednášky budou tvořit podnikové informační systémy a vhodné SW aplikace podnikové informatiky.

Část druhá

Přednáška je orientovaná na vysvětlení pojmu Business Intelligence (BI) a význam BI pro podnikovou praxi. Z oblastí BI bude přiblížena technologie datových skladů (Data Warehousing) a OLAP (On-Line Analytical Processing). Budou představeny analytické postupy BI a možné formy výsledků.

Část třetí

Přednáška je zaměřena na problematiku dobývání znalostí z databází (Data Mining-DM), jsou postupně vysvětleny pojmy, základy a zařazení disciplíny, zdroje (databázové systémy, statistika a strojové učení), úlohy a metody, etika práce s daty. Je představena sada ilustračních a motivačních příkladů. Dále je popsána metodika implementace úloh dobývání znalostí z databází se zaměřením na přípravu dat a modelování. Podrobný příklad je vytvořen v prostředí nástroje pro DM Weka.

O přednášejících

Prof. Ing. Ladislav Buřita, CSc. patří k předním tuzemským odborníkům na databázové technologie a aplikace Business Intelligence. Působí jako akademický a výzkumný pracovník na Univerzitě obrany a Univerzitě Tomáše Bati. Je členem Rady pro obranný výzkum a vývoj Ministra obrany ČR, mnoha dalších odborných institucí, komisí a programových výborů prestižních konferencí. V minulosti se podílel na řešení několika významných výzkumých projektů, v současnosti pracuje jako odpovědný řešitel na Výzkumném záměru Univerzity obrany nazvaném "Rozvoj, integrace a bezpečnost systémů C4I v prostředí NATO".

Ing. Vojtěch Ondryhal, Ph.D. v současnosti působí jako akademický pracovník Univerzity obrany. Absolvoval doktorské studium v oboru Velení a řízení, informatika a robotika. Dr. Ondryhal se zabývá analýzou a návrhem informačních systémů, objektovým přístupem, UML, webovými technologiemi, XML, databázovými systémy a dobýváním znalostí z databází. Má bohaté zkušenosti z praxe, působil jako konzultant společností FCC Folprecht, Logica, EFCON. V letech 2001-2002 pracoval jako softwarový architekt ve společnosti McLaren Software, ve Velké Británii.


30.03.2010 - Petr Sodomka - četlo 22718 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: